Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Техническите паспорти на сградите масово се правят на принципа "копи - пейст"

Снимка: Радио ВИДИН

Според приетите правила, основната цел на паспортизацията на съществуващите сгради е безопасната им експлоатация в целия жизнен цикъл. Паспорт на дадена сграда също така е необходим документ при кандидатстване по редица национални програми за финансиране. Преди започването на всяка реконструкция е задължително да се направи обследване на конструкцията, а резултатите да се отразят под формата на технически паспорт към обекта. Паспортът обхваща цялата сграда и е придружен с дейности по частично обследване на конструкцията. Не е допустимо изготвянето на паспорт за отделен етаж или част сградата.

Какво съдържа паспортът на една сграда?

Най-общо документите, включени в паспорта, дават яснота относно състоянието и надеждността на конструкцията и необходимите мерки за поддържането и безаварийната експлоатация в бъдеще. Към техническия паспорт се прилага и доклад за енергийната ефективност на сградата. 

Първата глава от паспорта съдържа основни характеристики за обекта като идентификационни данни и параметри - вид на строежа, предназначение, категория строеж, година на строителство, конструктивна система, данни за минали преустройства, налична документация и други. 

Втората глава включва, основни обемнопланировъчни и функционални показатели, част конструкции, както и инсталационна и технологична осигуреност. Към този етап от паспортизацията може да се наложи архитектурно заснемане на сградата - в план и фасади. 

Заключението е последната глава от паспорта, като в него се описват подробно всички мерки за поддържане на сградата в добро състояние. Предвиждат се и срокове за извършване на необходими ремонти и контролен мониторинг.

Това е по закон. Как е в действителност проверихме в разговор с председател на едно сдружение от Видин, което ще кандидатства за саниране на блока им и с Димитър Куманов, инженер- конструктор, с богат опит от оценяване на повредени сгради след земетресението в Перник и Дурас, Албания. 

Какво се случва на практика? 

"Първо трябва да се направи сдружение, после трябва да се намери фирма, която се занимава с енергийно обследване и паспорт. Те предлагат оферта и ако страните са съгласни, се подписва договор", разказва Цецка Димитрова, председател на сдружение на собствениците на жилищен блок от Видин, който ще кандидатства за саниране.

"Първо минава архитект, после инженер и пожарната. Те минават и описват всичко, което са минали да заснемат. Заснемането става в апартаментите. Например, ако има гарсониера, влизат в една от тях, ако е двустаен, влизат в един от тях, защото другите всички са еднакви. Не е нужно да се влиза във всеки един апартамент. Ако има някакви конструктивни промени, тях ги интересува дали има някакво такова разместване, дали е махната някаква стена... По принцип няма чак такова голямо разместване, но има някои, които усвояват тераси и т.н...

В мазетата са влизали, но изкопи не са правили. Не знам при другите как е, но при нас разгледаха мазетата, минаха в по един от различните апартаменти и поискаха справка за 3 години назад за консумацията на ток и вода на целия блок. Фирмата, на която сме се спрели, прави и обследването и техническия паспорт на блока. Огледите на блока вече минаха и чакаме вече документите...

Заплащането е от 4.80 лева на квадратен метър до 7- 8 лв. и нагоре. Фирмите са различни. 

Когато документите и техническият ни паспорт са готови, се кандидатства в Общината за финансиране по Програмата за саниране. Казаха, че на одобрените блокове ще им се върне някаква част от парите за техническите паспорти. На останалите не знам..." 
Снимката е илюстративна
"Обследванията, които се правят преди програмата по саниране на жилищните блокове, често са проформа и не дават ясна картина на реалното състояние на сградата, тъй като не се проверяват всички апартаменти", коментира за Радио ВИДИН и инж. Димитър Куманов:

"България също е в силно сеизмичен район и ние трябва да си се подготвяме за евентуален по-силен трус, без, разбира се, да притесняваме населението. Може и утре земетресение да удари България - никой не знае. 

Едно от важните неща е, че хората трябва да имат доверие, когато сградата им е проектирана правилно и е построена правилно. Колко това е така, е друг въпрос...

По принцип, част от паспорта на сградата е конструктивното обследване с оценка на сеизмичната осигуреност. За съжаление, обаче, това, на което аз съм бил свидетел, защото съм разгледал тези обследвания и оценки на поне 7-8 панелни сгради е и твърдя най-категорично, мога и да го докажа, че тези оценки са само копи - пейст (прекопиране - бел.ред.) и наистина, точната дума е измама. Не са направени като хората и просто са взети едни пари за това. А те не са малко. Давам пример: ако в някоя панелна сграда някой е правил такова обследване и такава оценка на сигурността, той трябва да е разкъртил и разкрил или обследвал със съвременни методи, един сериозен процент от дюбелните връзки между панелите. Ако са ви правили обследване на панелна сграда и не са обследвали дюбелнте връзки на панелите, това значи, че нищо не са направили... 

При монолитното строителство трябва да се направи и заснемане на колони, стени и стоманобетонни греди и да се направи оценка на качеството първо на бетона, какъв клас е той, трябва да се направи заснемане и на армировката, има си такива уреди, с което да се направи заснемането, трябва да се види състоянието на основите, ако има проекти на тези сгради е още по-добре и да се направи ново моделиране съгласно съвременните изисквания. Разбира се, ако в тази сграда не са премахвани стени, не са къртени отвори в стени, нашите норми дават едно изключение, в което казват, че за такива сгради, които нямат видими повреди от минали земетресения и са спазени нормите по времето, когато те са били проектирани, се дава положителна оценка без тези всичките подробности. Аз обаче гарантирам, че в България от многофамилните сгради, няма нито една, в която някой не е къртил брутално. И тогава трябва да се мине пълната процедура със заснемане на конструкцията и моделиране, за да се види какво се случва. 

Това изобщо не се прави. Просто отиват, поразходят се малко тези, които обследват и копи - пейст от предишен такъв проект се преписват и само взимат парите..."     

"Не къртете без усилване и обстойно обследване на сградата. Апартамент никога не се оценява сам, защото в съседен или по-долен апартамент някой може да е махнал половината стени“, предупреждава още инж. Куманов. Според него държавата трябва да покрива разходите за обследване на сградите и издаването на технически паспорт по примера на страни като Япония и Нова Зеландия. Там държавата финансира тези конструктивни изследвания, защото знаят колко по-големи са загубите от съборени сгради.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48