Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетната ваканция: Любима на малки и големи

Снимка: Радио ВИДИН



От тази година учениците официално почиват повече по време на учебната година, имат повече дни за отдих, забавления и емоции. Пролетната ваканция е една от най-любимите за децата, защото през този сезон природата се събужда, предстоят някои от най-красивите празници, а с тях редица традиции и обичаи. 


Факт е, че днешните деца са едно по-различно поколение и в много отношения се различават от предходните. Повечето видинчани признават именно това, спомняйки си с носталгия за ваканциите от тяхното детство:


"Обикновено боядисване на яйца и подготовка за празника - на мама помагах и така се подготвяхме за празника. Козунаци се печаха тогава, по моето време. Ухаеше навсякъде на козунаци и беше много приятно. Времето беше хубаво, хубави спомени имам от детството си и този празник. Сега вече се ходи и в черква, но по мое време не се ходеше... Спомням си много добре, пролетната ваканция - това е било 60-та година, ходехме за цветя в гората, но беше първи април. Играехме навън, на въздух. Имахме за домашно да решаваме задачи през ваканцията и да четем нещо, някоя книга. Много хубави спомени имам - весело, спокойно, на училище ходехме, нямаше кой да ни придружава, спокойно. Закуски си купим, няма кой да ни вози, тогава не е имало коли. Събирахме се 2-3 деца от махалата и е спокойствие било... Отивахме на село - при баба, при дядо, боядисвахме яйца, козунаци правихме. Сегашните деца не знам дали го правят, обикновено само яйца може да боядисваме... Бяхме на село с деца, събирахме се, играехме, не като днешните деца. Задължително помагахме за всички неща свързани с празника. Сега е малко по-различно.." - споделиха в анкета на РАДИО Видин.


Всеки възрастен има нужда понякога да си припомня детството, а именно дългите разходки, четенето на книги, излежаването в леглото и намирането на своето "аз". За децата това е нещо нормално и няма някое, което да не свързва всяка една от тези дейности с ваканцията. 


Повечето от децата на Видин ще пътуват през ваканцията, най-често до село, където ще прекарат почивните дни с баба и дядо. С нетърпение очакват и предстоящите празници:


"Ще бъда при баба, ще садим цветя. Ще си играя с кучето, с котките ми. Ще боядисваме яйца с боички, няма да ми е за пръв път... През пролетната ваканция мисля да опитам да си помогна с ученето, защото не ми стига много времето, но също и да си дам малко почивка. Преди години излизахме с приятелки, играехме волейбол, също учех. Ходех на село да виждам баба и дядо и им помагах - готвехме, боядисвахме яйца. Тази година също ще помагам за яйцата, аз винаги помагам... Обичам да излизам навън и да карам колело, ще пиша и домашни... Ще излизам с приятели, ще се разхождам, пътувам и така. Може  да ида някъде по нашия край, може и в Румъния, Сърбия.. Аз ще ходя в Италия.. Аз мисля да си почивам... Аз мисля да чета повече книги... Аз много ходя на село и много ми харесва, боядисвам и яйца, дори имам и домашни кокошки.."


И за децата преди, и за тези сега има неща, които остават трайни с времето - празниците, обичаите и дните с баба и дядо. Не е тайна, че най-често всичко това се случва по време на ваканциите, когато децата са лишени от повечето от ангажиментите си, затова и думата "ваканция" за малчуганите остава една от любимите им. 

По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41