Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Страстната седмица

От днес започва Страстната седмица - седмицата на Христовите страдания, която ще завърши с разпятието и възкресението на Иисус Христос. Всеки един от дните символизира последните дни от земния живот на Исус Христос, казва архимандрит Самуил:

"В първите три дни се сещаме за последните дни на нашия спасител. Това е седмицата на страданията. В понеделник Исус Христос влиза в Йерусалим- проповядва в храма, вижда тези, които търгуват в храма и възнегодува. Вижда, че целта им не е да помогнат на вярващите, а за да облагодетелстват себе си чрез печалбата от търговията. Възнегодува и обръща всички маси в храма и с това показва, че молитвата е нещото, което трябва да правим в храма... Там отиваме, за да потърсим същността на нашия живот, а това е общението с Бог. На този ден се сещаме за едно събитие в Стария завет- продаването на патриарх Йосиф в Египет- както и Исус Христос е бил предаден от един от своите ученици... Виждайки аналогиите със Стария завет, се сещаме отново за трудностите, изпитанията и страданията на нашия Господ Исус Христос..." 

След Страстната седмица идва светлото Христово възкресение – Великден. Службата започва през нощта, след нея  свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да вземат от незалязващата светлина от възкресението на Христос. 

Според народната традиция първите три дни от Страстната седмица са отредени за почистване на къщата, двора и стопанските постройки, за миене и къпане на децата, като на тази рутинна дейност се придава символично пречистващ характер – прави се за здраве. На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца. Прави се от най-възрастната жена в дома, а с първото боядисано яйце се извършват различни обреди. На Велики петък (наричан още Разпети петък) се ходи на църква и се минава под масата с плащаницата. Не се извършва женска работа. На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове (може и в петък или четвъртък). Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, палят свещи, раздават боядисани яйца, варено жито и хляб за душите на мъртвите.


Чуйте повече в звуковия файл. 
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48