Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на август ремонтират Синагогата във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Краят на месец август е новият срок, в който трябва да бъде готова реновираната сграда на Синагогата във Видин. Предварителният график на проекта предвиждаше ремонтът да завърши до ноември миналата година. След това бе обявен срок до края на изтеклия месец март. Причината за ново удължаване обясни председателят на Общинския съвет Генади Велков:

"Случи се малко по-бавно, но пък август месец очакваме официалното откриване. Има дребни довършителни неща и неща по озеленяване на двора. Сградата отстрани е напълно завършена. Поставят се настилките, довършват се. Закъснението дойде от тези допълнителни, твърде майсторски възстановителни работи, звездите Давидови, капителите, които трябваше да бъдат възстановени, не самата строителна дейност, а от тези възстановителни неща, които са свързани със символите на Синагогата". 

Не отговарят на истината твърденията, че за ремонта на Синагогата е поет банков кредит от 7 млн. лева, които трябва да бъдат изплащани от видинските данъкоплатци, посочи заместник-кметът на Община Видин Цветомира Илиева:

"Имаме кредит за 1.5 млн. лева самоучастие на Общината в проекта. Кредитът е дългосрочен, за 10 години, така е разписан, така ще се изпълнява и погасява. Другият кредит, който е изтеглен, е от Фонд "Флаг" в размер над 5 млн. Този кредит е за оборотни средства. След като бъде изпълнен проектът, този кредит се очаква да бъде погасен изцяло след верификация на средствата, които са вложени в Синагогата..." 

Общата сума на проекта е 10 млн. лева, а реставрираният храм ще бъде "Културен център Жул Паскин".


Вижте още

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Община Кула ще управлява крепостта "Кастра Мартис"

С решение на Министерски съвет   Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 14:56

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37