Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо и как Община Видин бе осъдена да върне надвзети от видинчани суми

Снимка: Община Видин

Община Видин ще възстанови надвзети през миналата година суми, събрани от такса "битови отпадъци". Това се налага, тъй като Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - Видин, с което е отменено решението на Общински съвет-Видин за определения размер на такса "битови отпадъци" за 2022 г.

Административното дело бе образувано по жалба на областния управител Любен Иванов. Върховният административен съд констатира, че при издаване на решението на Общински съвет-Видин са допуснати „съществени нарушения на процедурата по чл.65-чл.71 от АПК, а самото решение не съдържа мотиви“, „че оспореният административен акт не съдържа фактическите и правни основания, обосноваващи необходимостта от увеличение размера на такса „Битов отпадък“ за 2022 г.“.

Как ще бъдат обезщетени гражданите и каква е причината за нередовния общински акт? 

"Нито един гражданин, който е надвнесъл суми за такса „битови отпадъци“ за 2022 г., няма да бъде ощетен. Това бе обявено на пресконференция от председателя на Общинския съвет във Видин Генади Велков и заместник-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева

"За мен особено изненадваща беше радостта, която предизвика решението на Върховен административен съд, в един бивш областен управител и настоящ народен избраник. Съдът излезе с решение, че това (решението на Общинския съвет за повишаване на такса "битови отпадъци" бел. ред.) е незаконно. Незаконно е не защото има някаква грешка от страна на Общинския съвет в предложението, а защото в сайта на Община Видин, където е поместено решението и където трябва да бъде поместено преди това и общественото обсъждане и всички останали документи, може да се отвори само таблицата, която показва план-сметката. Качено е всичко на сайта, но не мога да ви обясня по каква техническа грешка се отваря само една таблица. Пропуск е, да. Община Видин приема това решение. Такса "битови отпадъци" не беше променяна от 2008 година. Това се налагаше, защото парите бяха изключително недостатъчни. Цяло село като Рупци годишно събираше 400 лева такса "битови отпадъци". Тези пари не достигат всяка седмица да се извозва сметта. Не можех да приема това отношение, което имаше към Общинския съвет от бившия областен управител г-н Иванов. При трима областни управители седем години преди това имахме върнати три решения, а сега за около шест месеца имахме 14 оспорвани решения. Той спечели само едно от делата. Това беше недопустимо и беше изцяло лично отношение. В тази връзка съм неприятно изненадан, че по времето на г-н Иванов, когато се прие Планът за възстановяване и устойчивост, в този план Видин съществува само с един проект. Няма предвидени пари за паркинги, за урегулиране на потока на тировете, няма предвидени пари за болницата, няма предвидени пари за саниране. Всичко това беше пропуснато от този човек, който сега се радва на едно спечелено дело...", каза Генади Велков.

Потърсихме за коментар бившият областен управител Любен Иванов, но той заяви, че първо трябва да се запознае детайлно с отправените от ръководството на Общината обвинения към неговата дейност. 

Община Видин ще върне надвзетите суми от такса смет, събрани за 2022 година, по два начина. Това обясни заместник-кметът Цветомира Илиева:

"Веднага след като излезе решението на Върховния административен съд Община Видин предприе нужните мерки. "Информационно обслужване" поддържа системата на Общината. Своевременно беше изпратено писмо до "Информационно обслужване", с което изискахме да се приведат за 2022 година платената такса "битови отпадъци" от 1 април до края на миналата година и да бъдат възстановени старите промили на изчисление. Това ще отнеме малко технологично време, докато бъде направено цялото преизчисляване. Не е необходимо идването в Община Видни на гражданите. Единствено ако някой от гражданите желае тази такса да бъде прихваната за 2023 година и все още не си е платил таксата, трябва да посети Община Видин и да се подаде заявление, за да се направи акт за прихващане и възстановяване, с който за 2023 година могат да бъдат прихванати тези данъци. Ако желае надвзетата такса да остане за 2024 година, това може да стане абсолютно автоматично, не е необходимо идването и подаването на каквото и да било заявление. По предварителни наши изчисления тази сума, която в повече е начислени и надвзета, е в размер не по-голям от 350 000 лева. Това касае само физически лица, не касае фирми."

От ръководството на Община Видин оправдаха повишението на местните данъци с това, че не са актуализирани от повече от 10 години и индиректно обвиниха предишните кметове за това. Потърсихме за коментар Огнян Ценков, който беше кмет на Община Видин в предишния мандат- от 2015 до 2019 година, а сега е общински съветник и гласува против увеличението на местните данъци и такси:

"След поредица от редовни и извънредни заседания на Общинския съвет се осигури необходимото мнозинство от послушни общински съветници, за да се гласува увеличението на такса "битови отпадъци", както и на всички останали данъци. Както винаги съм заявявал, това е едно престъпление спрямо видинските граждани. В период на тежка икономическа и здравна криза, на инфлация, гражданите на община Видин да бъдат с толкова високи местни налози. Такса "битови отпадъци" беше увеличена от 1 промил на 3,85 за населените места в община Видин, а за град Видин - от 2 промила, също на 3,85. Кметът на Видин д-р Цветан Ценков се възползва от законовата възможност за предварително изпълнение въпреки решението на Административен съд Видин. Няколко пъти поставях въпроса в Общинския съвет как ще бъдат възстановени средствата на видинчани при окончателно произнасяне на Върховния административен съд, защото беше видно, че това решение е незаконосъобразно. Сега сме в периода, когато ръководството на общината в лицето на кмета д-р Цветан Ценков, който носи персонална отговорност за това предварително изпълнение, трябва да отговори на видинските граждани как ще им бъдат възстановени средствата. За да се прикрият големите разходи, които бяха направени за дейностите по чистота, само да отбележа, че по мое време около 4 млн. бяха разходваните средства за поддържането на чистотата на територията на община Видин, а сега те са двойно, това доведе до увеличаването на местните данъци. Не свършиха работата, който трябваше да изпълнят в този мандат, не оправдаха доверието на видинчани и през цялото време чувахме само оправдания как някой им пречи, как някой ги е подвел..."

Сегашното ръководство на Община Видин разпространи сред журналисти справка за дългове, наследени от предишния кметски мандат. Според нея към момента, заради "санкции, наложени в периода 2014-2019 година, видинските данъкоплатци трябва да плащат 1 680 000 лева санкция за пречиствателната станция и 392 000 лева лихви."

"В мандата на д-р Цветан Ценков са опростени дългове в размер на 10 686 924,27 лева. Редовно обслужвани са всички кредити. Общо сумата на наследените дългове от санкции и лихви по европроекти е 12 758 924,27 лева", уточни Цветомира Илиева.

"Тези неща не са верни защото кметът на общината излезе с едни хвалби за своята работа, че са опростени старите задължения, които са свързани с проекти по Оперативна програма "Околна среда", където именно е и пречиствателната станция. Мен изобщо не ме учудва такова поведение. Това е поредният опит за внушение и за оправдаване на един провален мандат. Делото беше спечелено още в края на моя мандат и общината трябваше да придобие над 4 млн. лева във връзка с това, че е ощетена от предишния изпълнител, на който аз прекратих договора, до момента нямаме адекватен отговор тези средства как са усвоени. Целият този мандат се разви в обещания и оправдания, че не се изпълняват обещанията. Председателят на Общинския съвет, който се явява някакъв говорител, когато му се задават въпроси, обяснява, че кметът на общината трябва да отговори. Интересното в случая е защо кметът на общината не е бил на тази пресконференция и защо не излезе той да даде отговор на гражданите. Това са неверни данни. Когато приключих мандата, действително общите задължения на Общината бяха около 10 млн. От над 21 млн. задължения на общината ги бях свел до 4 млн. Останалите 6 млн. бяха краткосрочни кредити от Фонд "Флаг" във връзка с изпълнението на проектите в моя мандат. Те трябваше да бъдат възстановени от съответната програма. В последствие те не само че не бяха възстановени, а бяха разсрочени за дълъг период от време. Един от тези кредити беше разсрочен за 59 месеца. Тези твърдения са просто оправдания, които съществуваха през всичките тези близо 4 години, за да се оправдае проваленият мандат и неизпълнените обещания, които бяха дадени на видинчани", отговори Огнян Ценков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45