Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Снимка: БГНЕС

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян днес за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител, съобщават от централата. Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.


Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Не са достигнати ограниченията, предвидени в технологичния регламент и няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Независимо че работата на ядрената мощност може да продължи, е взето консервативно решение за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа.


След приключване на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението между Мездра, Лютидол и Новачене

Поетапно се въвежда временната организация , свързана със спирането на движението в участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1 и пренасочването му по обходни маршрути, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Преминаването на превозните средства по алтернативни трасета е свързано с поставянето на допълнителни пътни..

публикувано на 24.06.24 в 15:55

Видин е домакин на Национален младежки форум за диалог с местната власт

Национален младежки форум за диалог с местната власт се провежда във Видин . Това е първият град, в който представяме как младите хора могат да участват във вземането на решения относно техните нужди, обясни за Радио ВИДИН  Йоан Стоянов , главен секретар на Националния младежки форум- най-голямата платформа на младежки организации в България...

публикувано на 24.06.24 в 15:40

Еньовден - празник на билките и на фармацевтите

Еньовден  освен ден на лечебните билки е и  професионален празник на фармацевтите . Денят не е случаен, тъй като билките са в основата на производството на лекарства, обясни Николай Тодоров, председател на регионалната колегия на фармацевтичния съюз.  Той поздрави своите колеги по повод празника. "Искам да ги поздравя и да им пожелая..

публикувано на 24.06.24 в 15:27

Състоя се първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Кула

На Еньовден се проведе първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене"  в Етнографската къща в Кула .  Участие взеха 35 рецепти за ястия с билки и подправки от цялата община, а компетентно жури, начело със славния Кулски айдук, избраха победителите. Първо място, с лют царевичен хляб с билки и зелении и старопатешка билкова ракия..

публикувано на 24.06.24 в 14:43

Инициативен комитет в Старопатица иска местен войвода да се изучава в училище

С възстановка на хайдушка клетва от Патриотичен клуб "Бдинци" към Национален съюз "Единение" в Старопатица откриха паметна плоча на участниците в националноосвободителното движение Гено Минков, наричан Гено войвода , и Цеко Спасов, известен като Знаменосеца, каза за Радио ВИДИН  Николай Николов , кмет на кулското село: „С водосвет..

публикувано на 24.06.24 в 13:00

Певци от Типченица получиха престижна награда

Фолклорната група при Народно читалище "Съзнание-1899" в мездренското село Типченица, с ръководител Любомир Гешковски, участва  в десетото юбилейно издание на Национален фолклорен фестивал "Сцена под липите". Фестивалът се провежда в местността Лесопарк „Липник” край русенското село Николово.  Журито присъди специалната награда на Фолклорната..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Възрастна жена от Козлодуй е поредната жертва на телефонна измама

86-годишна жителка на  Козлодуй стана жертва на телефонните измамници . Потърпевшата е съобщила в полицията, че е  получила две обаждания от скрит телефонен номер. Двама мъже, представящи се за лекар и за полицай от „Гранична полиция“, убедили жената да изхвърли плик с пари от терасата на жилището си. Парите били нужни за операция на сина ѝ, а..

публикувано на 24.06.24 в 11:55