Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Светлата седмица

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е вторият ден на православния Великден и началото на Светлата седмица. Името ѝ се свързва с радостта, която донася на света Възкресение Христово, обясни отец Самуил от Видинската митрополия:

"Седмицата след Възкресение Христово наричаме Светла, защото през цялата седмица ние се радваме за Възкресението на Исус Христос, всички ние сме в радостта на Възкресение. Всички, след като сме постили 40 дни, ние не постим, това за много може би е най-важно, че няма вече пост, всички ядем блажна храна. И най-важното през тази седмица е, че ние за пореден път се утешаваме с радостните думи на Възкресението. През цялата Светла седмица ние благодарим на Бога за неговата милост към нас хората, които сме смъртни, които сме подвластни на смъртта, но ще бъдем възкресени, ние ще оживеем и в оживяването след земната смърт, сме сигурни заради оживяването на нашия Спасител Исус Христос."
 
През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни - сряда и петък. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика".  До края на днешния ден класираните на втори етап трябва да се запишат с оригиналните документи. Класираните момчета  са 11,  8  са  момичетата.  За неуспелите да се класират или  са..

публикувано на 24.07.24 в 08:45