Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови са 4% от новия път Видин-Ботевград

Снимка: МРРБ

В навечерието на Великден министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков откри за движение 7,5-километрова отсечка от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград при село Новачене. Стойността на новоизградената отсечка е 168 млн. лева. 

Пуснатият в експлоатация нов участък от скоростния път Видин-Ботевград обхваща пътния възел „Новачене”, при пресичането с общински път с. Новачене - с. Боженица, което е решено на две нива, с пътен възел тип „диамант”. След възела пътят продължава като обход, с изградени множество големи съоръжения - мостове на реките Рударка, Бебреш и Калница, няколко надлеза над изградения главен път, обслужващи пресичания с общински пътища.

Изградена е и площадка за отдих на км 191, при Скравена. Извършени са реконструкции на засегнати инженерни мрежи - водопроводи, напоителни системи, електро и газопроводи.

Екип от експерти на Европейския център за транспортни политики извърши инспекция по пътна безопасност на готовия участък. Какво констатираха пътните експерти?

"Доста дълго време са чакани тези седем километра и половина, защото точно тези 7,5 километра заобикалят селата Скравена и Новачене, а си спомняте колко много пътнотранспортни произшествия станаха именно между тези две села. Откриването на тази отсечка няма как да не бъде приветствано. В тази връзка, след като уведомихме АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура" - бел.ред.) и помолихме за тяхното съдействие, направихме проверка за това какво е реалното състояние на този път. Това, което мога да кажа, като заключение, е, че са положили много усилия, много от елементите са много добре изградени, но имаме някои забележки, които се надяваме да бъдат отстранени. Не е случайно, че България е на 97-о място в класацията на Световния икономически форум по качество на инфраструктурата след държави като Уганда и Зимбабве. Обичайното нещо, което наблюдаваме на няколко пътя, не само на този, шумоизолиращите бариери отпред изглеждат много добре, но отзад е грозна картинка. На много места отводняването е направено много добре, но имаше няколко точки, в които шахтите, които трябва да приемат водата, са направени над нивото на асфалтовото покритие, което ще създаде определени рискове за настъпване на аквапланинг. Не останахме доволни от това, че за пореден път видяхме да е използван т.нар. термопластик за маркировката, за който много пъти сме обяснявали, че е крайно неподходящ за нашите метеорологични условия. Освен това маркировката е положена по, меко казано, безобразен начин. На някои места преходът от асфалта към банкета не е направен по най-добрия начин. Изобщо има дребни детайли, които за един нов път, който струва толкова много пари и го чакаме с такова нетърпение вече четвърта година, можеше повече старание да се вложи. Категорично не казваме, че пътят е опасен или че не е направен според нормите. На първо четене той е направен добре, призоваваме да се извърши проверка с георадар или с дефлектометър и дефлектограф, за да се провери дали може да понесе съответното натоварване, дали е оразмерен правилно и какво е неговото качество при дългосрочна експлоатация", обясни Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

След официалното откриване на отсечката Диана Русинова отбеляза, че са отстранени голяма част от забележките.

Въпреки добрата новина, че част от новия път Видин-Ботевград вече е пусната в експлоатация, остават в различна степен на готовност още близо 180 километра или около 95% от целия път. В какъв етап са отделните участъци?

"От Ружинци към Видин се строи. В частта, която беше от Монтана към Ружинци, Министерски съвет взе решение за отчуждаване. В момента процедурите за отчуждаване са на финалната права. За съжаление, законът позволява да бъдат обжалвани оценките. В момента сме в съдебна фаза, очаквам до края на юни да завършат съдебните дела и да можем да дадем фронт за започване на строежа в тази част. В участъка Ботевград-Мездра се строи. Имаме обаче проблеми, че до този момент бяха предвидени пет кръстовища на едно ниво. В момента сме на финалната права да одобрим Подробния устройствен план и преработка на проектите така, че всички кръстовища до Мездра да бъдат на две нива. Разбира се, строителите не са спрели работа. Надяваме се да можем да компенсираме чисто процедурно времето и да може строителите да имат възможността в рамките на година и половина да завършат строителството в тази част. За съжаление, за част от този път бяхме наследили сериозни процедурни проблеми. Това е частта, която е между Враца и Монтана. Трасето, което беше определено, не беше подходящо. В момента сме започнали наново проектиране, но тази част от този скоростен път ще остане като последна. Всички части от пътя са на различен етап- едни в строителство, други в етап проектиране, но всеки от етапите ги работим усилено. Работи се във видимата и в невидимата част. Невидимата част са процедурите, но без тях няма да стигнем до видимата част. Ще се наложи да бъде затворен за движение участъкът на Е-79 до Ребърково заради взривни работи близо до Мездра. В момента се прави организация на движението, тъй като трябва да осигурим обходни маршрути", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Скоростният път Видин-Ботевград, с обща дължина от 190 км, се очаква да бъде готов през 2027 година. Темповете на строителство зависят от волята на властта дали да го има този важен за цяла Северозападна България инфраструктурен проект. Представителите на основните политически сили от Видин изразиха по време на предизборната кампания твърдата си позиция да работят за развитието на региона. 

Можете да ги чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00