Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Росица Гергова, родов терапевт: Дошло е време на родово осъзнаване

"Приемането е в основата на живота ни..."

6
Снимка: Радио Видин


Замисляли ли сте се, че това, което са преживели нашите прабаби и прадядовци,  ние днес го живеем и повтаряме и имаме възможност да го променим към съзидателно, а не разрушително. И когато научаваме повече за рода си, откриваме себе си – кои сме и какви сме. 


За това говорим в "Калейдоскоп" с Росица Гергова- будител, който призовава да се върнем при корена си, да си знаем предците, да си знаем родовата история, която дава светлинка по пътя ни.


Като наставник и лечител на рода, тя открива предназначението на хората за това какво си е избрала душата им според това какво родът им е дал като повеля. Убедена е, че е дошло такова време на родово осъзнаване и търсещи се хора.


Росица Гергова е родена е на 7 януари 1974 г в село Борован, селото на нейния баща. Отраснала с баба и дядо, закърмена с любов към земята и към българското, възпитавана в трудолюбие, сговор и разбирателство. По-късно живее в Ловеч, откъдето е майчиния й род. Завършва езикова гимназия в Ловеч, знае няколко езика. В Плевен работи като технически ръководител, като преводач, това й помага по-късно да работи в Германия. 10 години живеят със съпруга си в чужбина, работи всичко и не се оплаква, казва, че е много приспособим човек.


Споделя, че дълги години нямат дете. Вярвайки в силата на рода, намира единствения родов терапевт в България- Аида Марковска, подлага се на родова терапия, след 3 месеца зачева и така се ражда синът им Момчил. Днес синът на Росица Момчил е на 4 години, тя намира подкрепата на съпруга си. Росица продължава да учи в тази област, ученичка е на професорите Докочаеви, създатели на науката "Родология". 


Според Росица Гергова родовата памет е целият натрупан житейски опит, събития, емоции случки, умения, мъдрости, болки, загуби в живота на предците ни, на много поколения преди нас. И тя тече у нас. 


Днес Росица Гергова, която се нарича лечител на рода, анализира живота на предците, както и проблемите на хората, които търси в родовата нишка. Най-често я търсят жени, които имат проблем за създаване на семейство и намиране на партньор в живота, както и за бездетие.


В момента води онлайн курс "Излекувай себе си и рода си", в който курсистите са 67- нейни последователи, вярващи в своя род и силата на родовата терапия. 


Разговаряме във Видин, където е дошла на благотворителен семинар в подкрепа Дома за стари хора в Кула. Убедена е, че възрастните хора в България не трябва да бъдат оставяни в старчески домове, а напротив, да живеят с близките си у дома, в любов и разбирателство. 


Свързана е с българското село, с традициите, живота, бита и с неподправените и силни селски хора и добавя: "Нишката, която ни свързва с предци и роднини е неизменна част от нас, без значение на това искаме ли го или не... Човек не може да съществува без своя род. Нишката, която ни свързва с предци и роднини, е неизменна част от нас, без значение на това искаме ли го или не. Нашият род, от една страна, е източник на жизнената ни сила, а от друга ни поставя пред изпитания... Това, което родът иска от теб, е да направиш нещо с живота си, да промениш себе си, да допринесеш нещо за своето развитие, да преминеш през изпитание - за да излекуваш себе си. И чрез тези свои действия променяш и кармата на рода си... Човек, който работи със себе си, развива своята мъдрост и духовност, преработва негативните родови сценарии, лекува болката и страховете си, по този начин привнася сила и благоденствие и помага на своя род -  седем поколения напред и седем назад..." 


ПЪТЯТ ДО РОДОВАТА ТЕРАПИЯ

"Било ми е важно да си знам предците и цял живот съм свързана с моя род, с рода на мама, на татко, с рода на моя съпруг... Родът решава кой да разказва неговата история... Години наред ние си нямахме детенце с моя съпруг, знаех, че в моя род има убийство и може би това са причините. Тогава потърсих единствения родов терапевт в България, моята учителка Аида Марковска... Направих с нея родова терапия, след 3 месеца заченах и се роди Момчил. Та оттам тръгна моето знание и пожелах да съм веща в тая наука. Започнах да се уча като родов терапевт, след това продължих образованието си в Академията по родология на Русия, в още две руски академии за духовно развитие, езотерика, женска сила, регресия...“


РОДОЛОГИЯ

"Науката "Родология" открива защо се случват проблемите на потомците, тя  направлява пътя на всеки един и този път винаги е споделен с ресурсите на рода. Родът ни дава ключето и аз помагам на хората..."


ТАЙНАТА В РОДА

"Всяка една тайна в рода, която е болезнена, се намира потомък, който ще я разкаже, той ще я изживее, и е време родът да го признае това и да бъде разказана ... Настъпил е моментът на пробуждане, виждам го сред моите клиенти, сред моите последователи, по семинари и беседи в различните градове, и виждам тази потребност да се свържеш с нещо, което е толкова твое, но не го знаеш кое е... И когато аз разкажа за предназначението в рода- това е коренът, това е силата, душата си е избрала тук да учи и на хората им става леко... Като светулчица им светвам и им припомням тяхното предназначение..."

РОДОВАТА ПАМЕТ

"Родовата памет не е само възход, цветя и рози, родовата памет се съдържа във всяко едно събитие в рода ни назад, във всяка една емоция, която са изпитали пра-пра бабите ни, родовата памет са и всички тези умения, които те са сътворили, всяка тяхна мъдрост да излизаш от ситуацията...

Родът ще ни изпита нас, потомците в същата ситуация, но не за да я повторим, а за да я променим! Ето това се нарича изпитание. И потомъкът има избор – да повтори ли баба в нещастна ситуация или да поправи ситуацията да се промени към добро. Търсим следното – какво промени в живота на баба това събитие – дали към добро или към лошо. Така че, нашите реакции не са само наши, това е родовото предназначение. Родът сам си определя своите потомци дали да повтарят съдбите на бабите и дядовците си. Важно е да знаем – тази случка, която ми се случва, дали я има в рода ни и какво донесе в живота на прабаба. Ако е имало болка, това е неправилен модел и трябва да го променяме..."


ПРИЕМАНЕТО

"Приемането е в основата на живота ни, в основата на всичко. Когато знаеш миналото назад, когато знаеш историята, да не ги съдим, да не се отричаме от тях, да не проявяваме студенина към своя род, да не пазим в тайна тежките и драматични събития в нашия род. Всеки един е на точното си място в точното време и щом имам тези родители, значи това са най-добрите родители за мен, защото Душата си ги е избрала... Приемане на всяка ситуация и аз трябва да си извадя поука, ние сами си ковем съдбата и не наследяваме трагичните събития заради карма...."


БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ

"За мен е важно да се пробуди този български дух, тази потребност да си почиташ земята, рода, да се определиш кой си, знаейки историята на своя род, на своето минало, защото ние живеем в тях и те живеят в нас..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още
Състезанието ще се състои в ППМГ

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30