Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магурата и Лепеница стават сцена на интерактивни спектакли

Интерактивни спектакли ще потопят зрителите в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи. "Мистериите на Лепеница" и "Възкресението на Евридика" са създадени от клуб "Аргонавти" - екип от експерти, професионалисти, доброволци и любители на древната култура. Те избират да представят своя труд в две от най-древните мегалитни светилища на нашите предци - пещерите Лепеница и Магурата край Белоградчик. Организацията има подобни възстановки в цялата страна, обясни ръководителят на проекта, драматург и режисьор академик Цветан Гайд:

"Клуб "Аргонавти" прави възстановки из цялата страна, на мегалитни светилища и на други места - обекти на изследвания както на нашата древност, на нашите предци, така че това не е новост за нас. По-скоро сега вече е в партньорство с Национален фонд "Култура"..."

Зрителите на двата спектакъла ще видят неща, които не знаят и ще бъдат силно впечатлени, смята академик Гайд:

"Древните митологеми, всъщност, съдържат много истини, които са завоалирани зад един разказ, който звучи приказно, но всъщност се отнася до нашето съвремие. Така че със сигурност ще бъдат много впечатлени, особено от автентичната музика на Мирослава Тодорова и на Елица Александрова, известна композиторка в цял свят. Наистина ще бъде впечатляващо... Много ни е трудно понякога да извадим съвременния човек от неговата летаргия, от черупката, от джунглата, която в случая е бетонната джунгла в градовете, или едно отделяне от истинските извори на живота. Всъщност, пещерата е гостоприемна, по-скоро съвременният човек не е гостоприемен за истинските неща. Това е голям проблем, но винаги има едни ценители, макар и малък процент, са истински достойни, и ние знаем, че те ще си намерят своето място и преживяване на Лепеница. Древните имат едно непосредствено преживяване на света около тях, за тях всичко е дар на духа, тоест за тях всичко е дарба, способности, които не са отделени както съвременния човек в съвременното изкуството трябва някак си да излезе от ежедневието, за да влезе в някаква измислена среда - дали е музейна, дали е на изкуството. Докато за древния човек това е непосредствено. Изкуството всъщност е част от неговия живот, не е изкуство, а естеството на неговия живот изобщо, даденост..."

Оригиналната хореография е на известния хореограф Нина Томашова-Иванова. В двата спектакъла тя работи със самодейци от Белоградчик. 

"Работата ми с тези жени реално е провокация и за тях, също така и любопитство. Те имат своята работа с мен, която ги доведе до определени преживявания, ползотворни за тях. Смятам, че се справиха добре. Ние не работим с професионалисти, защото професионалистът малко или много е ограничен от танцовата форма, която познава. А, всъщност, ние изхождаме от човека и неговите вътрешни съдържания, които носи в себе си. Затова елементите огън, въздух, вода са вътре в човека също и това е едно предизвикателство да говорим за нещата, които са вътре в нас, извън и можем да ги изразим чрез движение, жест, за да разберем и ние кои сме и как общуваме със себе си, вътрешния си свят."
 
Публиката ще може да съпреживее "Мистериите на Лепеница" на 22 април, а седмица по-късно - "Възкресението на Евдридика" в Магурата. Спектаклите са с вход свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15