Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България загуби своя параклис до Божи гроб

На Светла сряда ще посетим Базиликата "Възкресение Христово" в Йерусалим, за да разберем, как изгубихме нашия параклис там. Това е един от първите християнски храмове в света, построен на мястото, където според преданието е разпнат, погребан, а сетне и възкръснал Иисус Христос. Точно в този храм в съботата срещу Великден вярващите станаха свидетели на най-голямото тайнство на църквата - слизането на Благодатния огън.

Първата църква на Божи гроб е издигната през 335 г. по инициатива на света Елена - откривателката на Животворния кръст и майка на Св. Константин Велики.

По разкази на монаси става ясно, че българите са били сред първите народи със свое храмово пространство непосредствено до Божи гроб. 

В своите спомени от Йерусалим през 1858 г. родният възрожденец Димитър Паничков предава разказа на български свещеник, според когото още по времето на цар Симеон Велики в Светия град е съществувал и голям български манастир "Свети Симеон".

Когато Йерусалим бива завладян от кръстоносците, в голямата църква над Божи гроб "различни народности" имали вече свои "параклиси и вътрешни църкви". Това пише немският монах Йоан Вюрцбургски след посещението си в Йерусалим между 1160 и 1170 г. В списъка на народите, имащи параклиси при Божи гроб, той поставя българите на второ място след гърците.

В своето "Описание на Светите места“ руският търговец и дипломат Василий Позняков пише: "...И пред малката църква на гроба стои български престол (олтар) и над него ден и нощ гори кандило."

Именно в този български навремето храм са се намирали изсечени в скалата гробовете на Свети Йосиф Ариматейски и Свети Никодим- наричани тайните ученици на Христа, които са свалили тялото му от кръста и са го положили в гробницата. 

Георги Милков
Как губим българския параклис в Базиликата "Възкресение Христово", разказва роденият във Видин известен журналист, пътешественик, издател и водещ на "Религията днес", Георги Милков, който многократно е посещавал Йерусалим и Божи гроб.

"Това е една много дълга история. Ние съдим по останали исторически данни за това, че сме имали такъв параклис и знаем точното място, на което се е намирал от свидетелството на един пратеник на руския цар Иван Грозни при Йерусалимския патриарх. Това е свидетелство от 1583 година, а пратеникът се казва Трифон Коробейников. Той пише, че до самия гроб е имало голяма българска църква, в която са се намрали гробовете на Свети Йосиф Ариматейски и Свети Никодим. Този пратеник, описвайки цялата архитектура и развитието на храма по това време, обяснява много подробно за българския параклис и дори уточнява, че там горели 15 златни кандила...

Защо нямаме вече български параклис там, е отговор, който също се нуждае от малко историечски препратки. Всъщност, след погиването на Търновската патриаршия, тоест, след падането на Втората българска държава и превземането й от османците, а след това и краят на Охридската епископия, се оказва, че българите вече нямат своя църква. И трябва да мине доста време, за да възстановим своята църковна независимост. В тези векове, в които не сме имали своя църква, сме загубили и присъствието си в Базиликата "Възкресение Христово". И това е съвсем накратко историята за българския параклис до Божи гроб..."

Защо е почти невъзможно да възстановим този българския параклис и подробности за Йерусалим- в продължението на разговора с Георги Милков в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48