Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Униформени демонстрираха във Видин въоръжение и тактически действия

13
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин се проведе демонстрация на тактически действия от служители на Служба "Военна полиция", Национален военен университет /НВУ/ "Васил Левски"- Велико Търново и Гранично полицейско управление- Видин. 

На централния площад "Бдинци" бе показана обща дресировка на служебно следово куче за разкриване и преследване на нарушители и за откриване на взривни вещества, от служители на Гранично полицейско управление- Видин.

Курсантите от военния университет направиха демонстрация с еърсофт оръжие- репродукция, която съответства на бойните оръжия, използвани в българската армия. Проникване в сграда и прочистване на стая с един от способите за тактическо придвижване - тип ветрило; щурмуване на обект, оказване на първа медицинска помощ и извличане на пострадалия в безопасна среда, стрелба в движение и други тактически действия. 

Военна полиция демонстрира реакция при сигнал за подготвящ се терористичен акт- преследване на заподозрян в автомобил, задържане и обезвреждане на нарушителя.

Показана бе военна техника и въоръжение. Марио, Страхил и Любчо от СУ "Никола Йонков Вапцаров" в село Дреновец са доволни от видяното:

"Изключително сме удовлетворени от събитието. Хубаво е често да има такива мероприятия... Различни видове оръжия са тук. Показаха ни как се държи оръжието, че трябва да е изправено нагоре... Много поучително е това, много интересно за всички ученици. Идеята е да се покаже колко е важна военната служба, колко е отговорна тази работа..."

Представители на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" (ВВВУ) демонстрираха използване и управление на малки летателни апарати (дронове). Служители на Военното окръжие във Видин разясниха условията за обучение във висшите военни училища и за постъпване в редовете на Българската армия. 

Събитието във Видин бе част от националната кампания "Бъди войник" и се реализира със съдействието на Община Видин, Военното окръжие и Регионалното управление на образованието. 


Вижте още

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Община Кула ще управлява крепостта "Кастра Мартис"

С решение на Министерски съвет   Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 14:56

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37