Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощ в библиотеката" във Враца

Снимка: РБ Враца



За седма поредна година във Враца ще се проведе „Нощ в библиотеката“. Инициативата стартира от 18:00 часа днес, когато започва и срещата на посетителите с писателката Катерина Хапсали. Специално за Радио Видин авторката сподели, че има емоционално влечение към Северозапада, а Враца посещава вече за втори път.

"Първото беше преди няколко години. Специално днес ще представим новата ми книга "Вкусни разкази"-сборник с разкази с голям тираж, който много бързо се изчерпа и както сега си говоря с вас, вече се печата поредния тираж. Харесвам този край, не съм била само във Враца, разбира се, но литературните ми представяния са се случвали именно тук."

Катерина Хапсали очаква емоционални срещи с читатели и приятели. А за книгата "Вкусни разкази" споделя, че съчетава в себе си всички символи на ежедневието, които са "храна за душата".

"Тя е книга за вкуса на живота. Пък и българите, обичаме да казваме, че някой разказва вкусно, че една история е вкусна или пък не е вкусна. Аз се надявам в случая да са докоснали литературното небце на читателите и да продължават да го правят."

Също в 18:00 часа ще бъде изнесен и спектакъл на Театрална група "Темп" в допълненние с много настроение от танцова формация "Elite"
Светът на фентъзито и магиите ще се разкрие в Детски отдел и Тийн Залата на библиотеката. Малчуганите до 14 години ще бъдат пленени от бързите ръце на фокусника Радиум Тутовски
Страстните (по)читатели на фентъзи поредиците "Хари Потър", "Игра на тронове", "Властелинът на пръстените" и "Здрач", ще могат да покажат отличните си познания, свързани с филмите и книгите в специален куиз, който ще се проведе в тийн залата. 

"Нощ в библиотеката" се провежда в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право. Тази година събитието ще има и специален дрескод, посветен на фентъзи героите и любими магьосници. 

Вечерта ще завърши в киносалона с филма "Изкуството да падаш". Лентата е сред участниците в конкурсната програма на фестивала "Златна роза". Прожекцията е подарък за всички приятели на книгите и е с начален час 19:30 часа.

*Цялото интервю с Катерина Хапсали може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55