Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родственик на Васил Левски представя книга за Апостола във Враца

Родственикът на Апостола на свободата Стефан Караиванов ще представи книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" във Враца. Проявата е днес, 25 април и ще се проведе в ритуалната зала на площад "Христо Ботев". Инициатор на срещата е общественикът от Враца Христо Илиев:

"Предстои нещо за първи път. На 25 април от 17:30 ч. по стъпките на Апостола Васил Левски във Враца пристига Стефан Караиванов, който е правнук на Васил Караиванов, първи братовчед на Левски. Той ще представи книга по записки на неговия прадядо, къде е ходил с Апостола. Абсолютно всички записки, те са направени в книга и ще бъде доста интересно, защото има доста любопитни исторически факти, които за първи път се показват в нашия град. И аз ще разкажа за идване на Левски във Враца на 28 август 1872 г. "

Книгата представя истини за Левски и неразказвани досега истории, обясни Стефан Караиванов:

"Нашият род, който е от майката на Левски, полагаме усилия за това, да казваме за Левски истината. Затова съм се заел със задачата да издам книгата по спомените на моя прадядо. В последно време се говорят доста спекулации, не само за Левски, а за неговия род, за майка му, за брат му... Чрез тази инициатива, имаме за цел да кажем истината и да спрем веднъж завинаги спекулациите за Лвески."

Голям е интересът към инициативата, обясни още Стефан Караиванов и допълни, че предстои изготвянето и на филм за Васил Левски.

"Ние планираме създаването на един филм, който ще бъде документален за Левски... Тези срещи помагат за реализацията на тази идея."

Родственикът на Апостола не скри и възмущението си от това, че по думите му, масово се изопачава истината за Дякона и се говорят неверни твърдения за живота и семейството му.

"Писанията, които се пишат за Левски и неговото семейство - как майка му се е самоубила, като се хвърлила в кладенец, което е една небивала история и няма нищо общо с истината, как неговият брат Петър умира в мизерия, забравен от всички, което и това не е истина. Точно тези неща ме провокираха да започна тези обиколки и този филм, за който говорим. Много е лесно да търсим в такива истории сензацията, все някой умира беден, забравен от всички..." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00