Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Видин: Има ръст на имунизациите през 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Започна Световната седмица на имунизациите (24-30 април). Инициатива е свързана с повишаване на осведомеността, подобряване на комуникацията и засилване на подкрепата за имунизацията в Европейския регион на Световната здравна организация. Какво показва статистиката за броя на имунизациите в област Видин, съобщи д-р Марияна Чавдарова, началник на Отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин:
"През 2020-2021 година по време на пандемията от ковид беше отчетено, че имунизациите и имунизационният обхват намалява. През 2020-2021 година имунизационният обхват в област Видин срещу полиомиелит отчете спад спрямо предходните години, но през 2022 година е регистриран ръст. През 2022-ра процентът е вече 90. Срещу морбили, с първа и втора доза, през 2020-а и 21-ва се отчита намаление и спад, като през 2022 година вече имунизацията е завишена. През 2020 година - 86 процента от децата, през 2022-ра процентът вече е 94. Имунизацията срещу хепатит B, която се прилага при новородени бебета още през първите 24 часа от живота им, са получили 97 процента от новородените бебета през 2020 година, през 2022-ра обхватът вече е 100 процента."

Вижте още

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Община Кула ще управлява крепостта "Кастра Мартис"

С решение на Министерски съвет   Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 14:56

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37