Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят картотеката на ТЕЛК във Враца

РЗИ-Враца
Снимка: Жоро Александров

Местят картотеката на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) във Враца. Досега тя се намираше в приземния етаж на МБАЛ „Христо Ботев“ и беше близо до самата ТЕЛК. От 2 май обаче Регионалната картотека за медицинска експертиза (РКМЕ) каквото е пълното название на звеното, ще се намира вече на адреса на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на ул. „Черни Дрин“ 2 във Враца, потвърди директорът ѝ д-р Орлин Димитров.

Преместването е предизвикано от изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – д-р Кети Ценова. С писмо от 4 април тя е настояла за спешно освобождаване на помещенията, заемани от картотеката, за да може в тях да бъде преместено временно Спешно-приемно отделение. Самото отделение пък ще бъде ремонтирано по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, а за обновлението на подобни структури в страната са отпуснати 168 милиона евро. До октомври ремонтните дейности трябва да са приключили, тогава Спешно-приемното отделение ще се върне на старото си място.

Най-вероятно обаче картотеката на ТЕЛК няма да се завърне на старото си място. Тя съдържа 50 000 досиета, които са били преместени с помощта на военни от местното войсково подразделение.

Притесненията на здравните власти са свързани с липсата на обществен транспорт до новия адрес. Липсват паркинг и лесен достъп за хора с увреждания.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Състезание по риболов за деца се проведе в Монтана

40 деца взеха участие в турнир по спортен риболов в Монтана.  Състезанието "Плувка за деца" се провежда за поредна година от Ловно-рибарско дружество "Огоста" и община Монтана, а поводът е 1 юни – Деня на детето. 40 деца, разпределени в две възрастови групи, участваха в турнира. Най-голямата риба хвана Дея Савова – шаран тежащ 4.930 кг.,..

публикувано на 26.05.24 в 12:30

Изграждат хипермаркет във Враца

Нов хипермаркет, който е част от голяма верига, се изгражда във Враца.  Общата площ на терена в най-големия жилищен комплекс в града - „Дъбника", е 2 498 квадрата.  Разгънатата площ на едноетажната сграда е 1 147 квадрата.  Ще бъдат обособени 28 нови паркоместа.  Ще има специални места и за паркиране на велосипеди. Конструкцията на магазина е..

публикувано на 26.05.24 в 08:45

Местните зрелостници получиха значката "Посланик на Враца"

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас.  От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници.  Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

публикувано на 26.05.24 в 07:29

Намаляват продължително безработните във Врачанско

Броят на регистрираните продължително безработни лица за общините Враца и Криводол е намалял с 8 лица или 2,38% спрямо предходния месец, личи от справката на трудовата борса. За община Враца се наблюдава намаляване на броя с 9 лица, а за община Криводол той нараства с 1 лице.  Броят на продължително безработните младежи до 29 години е 15, които..

публикувано на 25.05.24 в 14:00

Згориград отбелязва празника си

Врачанското село Згориград ще отбележи своя празник днес с богата програма. Селото на гордите планинари ще посрещне фолклорни групи от Монтана, Враца, Костелево и с. Зверино, като изпълнения ще има и местната певческа група "Балканска китка". Празникът ще започне в 16.30 ч. с фокуси и забавления за децата, ще продължи с фолклорна програма, а..

публикувано на 25.05.24 в 13:30
Крайдунавският парк

Циркова работилница и театър в Крайдунавския парк на Видин

Циркова работилница ще се проведе днес във Видин. Тя е част от инициативата На базар сме! В парка! на платформата за събития Естетика. Работилницата ще радва както деца, така и родители, каза Белла Антова от организаторите: "Екипът на "Mini Art Fest" идва за първи път във Видин. Няма нищо опасно, въпреки че номерата на техните акробати..

публикувано на 25.05.24 в 09:44

Ученици ще рецитират Вазови стихове в Мездра

Детски конкурс рецитал на Вазови творби ще се проведе на 27 май в Мездра. Конкурсът се организира за четвърта поредна година и е част от 50-тите юбилейни празници на града .  Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови категории- от 1-ви до 4-ти, от 5-ти до 7-ми и от 8-ми до 12 клас, каза за Радио ВИДИН Светла Дамяновска , главен експерт..

публикувано на 25.05.24 в 09:00