Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ

Ирена Анастасова, БСП: Десните управления в България за 33 години доведоха страната до това състояние

Ако партийните ни членове дадат съгласие, отворени сме към преговори с останалите партии

Ирена Анастасова
Снимка: БГНЕС
Без напредък по решението за правителство, но със заявка за управленска програма: така завършиха преговорите между двете най-големи парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. 

Ще намерят ли формула ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за редовен кабинет? 

За актуалната политическа обстановка в страната разговаряхме с Ирена Анастасова, народен представител от БСП.

Радио ВИДИН: Имахте среща на цялата партия. Какво обсъдихте на нея?

"Беше заседание на Изпълнителното бюро на партията. Обсъдихме нашата позиция за проектобюджета, внесен от служебния кабинет. Това беше основната тема."

Радио ВИДИН: Оставам с впечатление, че имате доста несъгласия с предложението.

"Не сме съгласни, основно защото в този бюджет не виждаме необходимостта, например, от 10 милиарда капиталови разходи в смисъл не че няма необходимост, но не става ясно за какви капиталови разходи ще се използват тези пари. Второ - все пак ни се предлага бюджет за половин година. Миналата година целият бюджет за капиталови разходи беше 8 милиарда, а сега за половин година да бъдат усвоени 10 милиарда. Това ни се струва, ще го кажа деликатно - много странно. Това са обикновено разходи големи като сума пари, това означава, че такива бюджетни разходи няма как да се случат без възлагане на обществени поръчки, било то за инфраструктурни проекти, за проекти на общините. Ние сме наясно, че това изисква време, докато ние приемаме бюджет за 6 месеца. Тези 6 месеца няма да стигнат само за провеждането на обществените поръчки. Какво тогава ще се случи с тези 10 милиарда? Ако се прави сметка, че тези пари просто ще останат и няма да бъдат усвоени, а в края на годината с постановления на МС ще бъдат раздадени на тези, които "харесваме" - разбирате ме какво искам да кажа, това за нас е недопустимо, това го гледахме години наред, този модел. Когато се внася бюджет с над 6% дефицит, в този бюджет имаме тези 10 милиарда разходи, и се иска заем от 13 милиарда, за да може да бъде компенсиран този дефицит, то това ни се струва меко казано странно, не разбираме философията на този бюджет. Има и друг проблем, свързан с това, че в този бюджет са включени средствата, които биха били приход от европейски програми, а ние знаем, че те няма как да се случат без да бъде прието законодателство. Резюмирано този бюджет звучи така: "дайте сега да изтеглим 13 милиарда дълг, за да можем да имаме пари за неизвестно какви капиталови разходи, за да можем да покрием необходимостта за средствата от Брюксел, а дали тези средства ще бъдат дадени - това го оставяме на заден план". Няма как да подкрепим такъв бюджет."

Радио ВИДИН: В момента акцентът е насочен към ГЕРБ и демократичното обединение. Как БСП гледа на евентуален такъв съюз? Бихте ли седнали да преговаряте, ако ви поканят?

"Имаме позиция по този въпрос: под каквато и да е форма и под какъвто и да е формат, ако някой ни покани, ние ще питаме членовете на нашата партия. Правили сме и друг път такива допитвания. В рамките на 3-4-5 дни ние можем да направим това допитване и тогава ще се произнесем. Нашата позиция е, че българските избиратели дадоха възможността в най-голяма степен, всъщност на никой не дадоха възможност да управлява самостоятелно, но в най-голяма степен дадоха тази възможност на първата и втората политическа сила, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Не мислим, че тези две коалиции имат кой знае какви различия, като изключим, че ГЕРБ беше участник във властта 12 години поред, а ПП много по-малко, но като позиция за членството ни в Еврозоната, като позиция за войната в Украйна, за предоставяне на оръжие - абсолютно една и съща им е позицията. Нека да ги видим. Доколкото чуваме, имат и сходни позиции по правосъдната реформа. Да видим дали това ще е така и дали ще се случи. Отговорността в най-значителна степен за сформиране на редовен кабинет е на първата политическа сила, след нея - на втората. Това са тези две политически сили с най-голямата отговорност. Третият мандат е кризисен мандат, много по-тежко могат да се случат нещата, ако не са се случили вече с първия или втория мандат."

Радио ВИДИН: Политически откровено затъваме. Общо взето това са няколкото партии, които имаме. Чудя се още колко ще ходим до урните, още колко ще се карат формациите, вместо да се потърси отговор за трудното ежедневие. Вие като народен представител обикаляте из България и виждате, че хората живеят в немота.

"Тук сте абсолютно прав. Аз съм в политиката едва от шест години, преди това цял живот съм била в сферата на образованието, редови учител дълги години, определени години директор, аз никога не съм прекъсвала връзката с всички хора - и в София, и в родния ми край Монтана, и сега в избирателния ми регион Ловеч. Виждам как живеят хората, отчаяна съм. 33 години преход в България. Направих си труда, извадих по години от какви правителства е управлявана страната. От 33 години - 8 БСП е била в управлението, две години самостоятелно и шест години в коалиции. 25 години България се управлява от десни правителства. На българите трябва да им е ясно - десните правителства, десните партии, на които те дадоха превес и на тези избори, доведоха до това състояние, катастрофално състояние на здравеопазването, катастрофално състояние на образованието, катастрофално състояние на икономиката, обезлюдяване на страната. Аз съм ужасно притеснена от това продължаващо обезлюдяване на страната. Ако темповете са такива, каквито са днес, след 12 години, това е по доклад на НСИ, 60% от територията на страната ще са абсолютно безлюдни. Десните управления в България за 33 години доведоха страната до това състояние. Явно на българските избиратели може би им харесва това, те продължават да дават превес на десни партии. Що се отнася до моята партия: ние никога не сме изпускали от фокус положението на обиконовения човек. Във всички досегашни парламенти, и в настоящия, ще държим особено много на социалната програма. Няма как да говорим и да правим дефицит в бюджета над 6 %, а да режем социални придобивки. Това е недопустимо. Аз разбирам, виждам и усещам с кожата си, тежкото състояние на много семейства в страната. По време на изборите погледнах и друга статистика: 2 милиона от българите живеят в 5 хиляди села. Вие също сте в такъв регион, виждате как 95 % от селата в страната няма достъп до качествено здравеопазване, включително и образование. Огромен процент от селата нямат дори хранителен магазин, да не говорим за транспортта, защото има села, които нямат връзка с общинския център, камо ли с областния. Това е ужасяващо състояние. Ако не вземем мерки, тук сте прав - 4-5 партии в НС, но ако не вземем мерки в това отношение, много спешни мерки, след 5-6 години вече ще е безсмислено за определени територии. БСП винаги отстоява тази позиция. Бяхме разработили Закон за Северозапада, който не беше приет в 44 НС. Отново ще го внесем. Трябва да има целеви фонд за този регион. Това са целеви средства от държавния бюджет, които ще постъпват за инфраструктурата, за кадрите, за помощ на общините, помощ на здравеопазването. Иначе - след 5-6 години ще е късно".

Радио ВИДИН: Колко важни са предстоящите местни избори за партиите? Струва ми се, че това е голямата река, която трябва да се пресече.

"Местните избори са много важни, защото всеки един човек, където и да живее той, първо опира до местната власт, за да му решава всички проблеми. Важни са за партиите. Според мен местните избори обаче са най-важни за хората. Хората трябва да се гласуват с разум. Ако, както виждате - проблемът с купуването на гласове е много сериозен, въпреки всички приказки - МВР и Прокуратурата не се справят с този проблем, но това трябва да е проблем на самите хора. Ако голяма част, особено в Северозападния регион, хората продължават да смятат, че срещу едни 50 лева, а е много по-лесно да се купуват гласове за кмет, отколкото за парламентарни избори, ние на тези предстоящи избори ще избираме кметове в населени места над 100 човека в населеното място, т.е границата пада още надолу... много е лесно срещу едни 50 лева някой да си осигури кметското място. Проблемът няма да е негов. Проблемът е на тези, които срещу тези 50 лева, са гласували не по съвест, а за този, който им е платил. Този проблем ще се върне стократно при тях. Ако на местните избори хората не разберат, че трябва да изберат по съвест този, който ще им върши работа, защото кметовете се избират именно за това, но ако хората не разберат това и ако не гласуват по съвест, а не срещу пари и заради някакви зависимости, защото видите ли, "аз съм досегашния кмет и съм ви назначил на работа, ако утре не съм аз, и ти няма да си" - това е тип рекет на много място... Ако хората не проумеят това, ние ще произведем същите кметове, от които на много места хората са недоволни. Тогава хората трябва да се сърдят най-напред на себе си".

Радио ВИДИН: Често срещана гледна точка от анализатори е, че БСП би подкрепила правителство на Борисов, ако то е експертно и програмно. Разгледано ли е като въпрос?

"Не. Имаме решение на нашия висш орган. Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Нататък - в зависимост от ситуацията и в зависимост чии е мандатът, каква формула ни се предложи - ние ще питаме нашите партийни членове".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15