Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

В менюто на Ели Маринкева- Детективи алангле

Снимка: Радио Видин

Младен Младенов, подобно на много други хора, не иска кой знае какво в този живот. Даже почти нищо не иска, освен да го оставят на мира да си чете философските трудове на Сартр и Кант, евентуално криминалните класики на Чандлър и Хамет. Според родителите му обаче един Младенов не може да си позволи да лентяйства, поради което се налага да започне работа или ще бъде най-позорно изритан от вкъщи. И понеже Младенови не са кои да е и много държат на високите стандарти, работата няма как да е нищо по-малко от академик по нещо си като татко му и дядо му например.


Но Младен Младенов има други планове за бъдещето си, малко или много подчинени на вроденото му отвращение към всякакъв род работа, освен философията и четенето на криминални романи, или с други думи на мързела му. Затова решава да стане частен детектив. София има огромна нужда от поне един Филип Марлоу. Младенови пък имат нужда наследникът им да се захване с нещо, което да покаже, че вече е зрял и отговорен мъж. А въпросният наследник, а именно нашият главен герой, има нужда родителите му да спрат да очакват твърде много от него. Всъщност най-добре би било да спрат да очакват каквото и да било, но максимализмът не е популярно течение във философията! Бившето му гадже, леко екстравагантната и вбесяващо устата Мирела, има нужда от работа. Ето как се ражда детективска агенция „Младенов & Со” с идеята Младен никога да не върши нищо по-сериозно от това от време на време да търси офейкали от дома си тийнейджъри, да следи неверни съпрузи и да връща изгубени кучета при собствениците им. Младенов младши получава така мечтаното спокойствие и щедра издръжка от майка си, Мирела получава съмнително престижния според нея пост на секретарка и животът става почти съвършен.


Младен е наясно със себе си (макар Мирела доста злобно да твърди, че е далеч по-наясно от него в това отношение и никак не е очарована), но няма нищо против от време на време, когато му втръсне от философия, да помечтае как в офиса, точно като в роман на Реймънд Чандлър, влиза зашеметяваща блондинка, която…


Е, както често се случва, Съдбата решава да му напомни защо е добре да внимава човек какво си пожелава. Защото в офиса влиза малко наивната, но иначе впечатляваща блондинка Вили, която има деликатен проблем за решаване. Сгодена е за богаташки наследник, син на бившия ѝ шеф, но е изнудвана. И въпреки че на теория е решен да не допусне да бъде въвлечен в нищо, Младен Младенов на практика се озовава насред полуразтопената от жега София в преследване на дразнещо неталантлив художник, а благодарение на Мирела компания му правят двама пънкари и една кандидат-мутра. Плюс подпийнал адвокат, поредната красавица, която има какво да крие, но и много да споделя, един дипломат на висок пост, мама Младенова, изживяваща се като дизайнер, вуйна Офелия, обременена с всичките ѝ пристрастия към класическата литература, двама избирателно глухи възрастни мъже и кой ли още не. Сякаш за разнообразие, блондинката Вили, накиснала новоизлюпения детектив, а и всички останали, в цялата тази каша, взема, че умира, за да се появи на сцената войнстващата… абе направо стряскаща с размерите и устрема си полицайка Христова, която не е никак сигурна дали харесва нашия детектив достатъчно, за да не го арестува, или предпочита да го вкара в затвора доживот, все едно за какво. Ей така, понеже останалата пъстра менажерия дотогава не е достатъчно разнообразна.


Въобще… нещата някак си не са точно както си ги представя човек, докато чете криминалните класици. Вместо преследвания с мощни автомобили – раздрънканата „Лада” на Коцето, защото в старата „Вектра” няма бензин. Вместо супер екип от професионалисти – бившата, двама пънкари и сто и двайсет килограмовата грамада Влака. Вместо да дебнеш престъпници иззад чаша марково уиски в нощен клуб, седиш в продъненото кресло на вуйна си с филия сух хляб и крещиш по вуйчо си, който нищо не чува, но много държи да те разпитва подробно за всякакви глупости. Вместо да събереш всички заподозрени в офиса си и в драматичен монолог да изобличиш виновника, седиш безпомощно и гледаш как същите тия заподозрени и екипа ти са на ръба на ръкопашен бой като в долнопробна кръчма, и на никого не му пука за теб, но всички те заплашват със съд.


Всичко това се случва в романа „Детективи алангле” на Ели Маринкева. Това всъщност е и нейния дебют като писател. Една криминална история, не точно в духа на Чандлър, Чейс и Кристи, с един главен герой, не точно умен и дързък като Филип Марлоу и Еркюл Поаро, нищо, че е дипломиран философ. Но не се тревожете! Историята има своя задължителен щастлив край. Е, може би не и за виновните...


По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00