Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум в Козлодуй подкрепи влизането на България и Румъния в Шенген до края на годината

Кръглата маса се провежда в националния музей "Параход Радецки" в Козлодуй.
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Кръгла маса събра евродепутати, местна власт и бизнеса от България и Румъния в националния музей "Параход Радецки" в Козлодуй. Те изразиха подкрепа за влизане в Шенген едновременно до края на годината.


Идеята за срещата на историческия параход "Радецки" е на българските евродепутати.


Андрей Новаков:


"И тя е да покаже, че България и Румъния са неделими по пътя си към Шенген и че въпросът е не дали, който е обиден за нас, които отдавна сме покрили критериите за влизане в Шенген, а кога. И моята амбиция е това да се случи до края на годината поне. За това работим."


И Емил Радев:


"Със сигурност би допринесло да има редовно правителство. Радвам се, че и от румънска страна виждаме такава подкрепа. Тук има и превозвачи от Румъния, представители от Гюргево от Кълъраш, нашият колега Мариан-Жан Маринеску от Европейския парламент."


Защо е важно за бизнеса - Димитър Димитров –изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи:


"Важно е за бизнеса, важно е за хората. Всички превозвачи, които преминават през тази граница, търпят огромни загуби - около един час престой на тежкотоварен автомобил на границата се равнява на 10 евро и или 240 евро за денонощие на всеки един камион. И в допълнение - транспортният сектор е потърпевш и от гледна точка на чисто човешките проблеми, които имат, изчаквайки на тази граница, без каквито и да е елементарно хигиенни, санитарни условия."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна ремонтът на второто платно на булеварда във Видин

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Първата част от рехабилитацията на второто платно е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с..

публикувано на 12.08.24 в 14:10

Писателка ще се срещне с деца в Мездра

Децата, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра ще се срещнат с местна писателка. Авторката на стихове и разкази  Рени Митева ще представи пред младите читатели две детски книги - "Копривени въженца" и "Две весели приказки".  Срещата ще се проведе на 14 август, сряда, от 09:30 часа в библиотеката при читалището в..

публикувано на 12.08.24 в 14:00

Млад мъж загина при инцидент на горски път в Чипровци

Неправоспособен водач на джип е починал на място при произшествие на горски път в землището на град Чипровци . Сигналът за инцидента е постъпил на 11 август, около 21:00 часа. Загиналият е 21-годишен жител на Чипровци. Инцидентът е станал  същата вечер, около 20:30 часа, на стръмен горски път между местностите 3-те чуки и Даяница, в района на града...

публикувано на 12.08.24 в 11:45

Къща изгоря при пожар в Козлодуй, има задържан

54-годишен мъж е задържан за умишлено предизвикан пожар в къща в Козлодуй . Произшествието е от вчера, 11 август, около 21:00 часа. Къщата е напълно изгоряла при пожара. Задържаният е живял на семейни начала със собственичката на имота. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 12.08.24 в 10:05

Овладян е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица и доброволци..

публикувано на 12.08.24 в 09:10
Младежки център - Монтана

Дни на младежта се провеждат в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта, 12 август. До сряда са предвидени различни събития и образователни дейности.  Днес, от 09:00 до 12:00 часа, в сградата на Младежкия център, в парк „Огоста“,  ще се проведе лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя. Във вторник..

публикувано на 12.08.24 в 08:30

Ремонт прекъсва временно тока в населени места в област Видин

Днес, 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село..

публикувано на 12.08.24 в 08:00