Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцьори от Шоплука на гости в село Делейна

| обновено на 29.04.23 в 08:07
Снимка: Радио ВИДИН


Представители на две фолклорни области ще се срещнат утре във видинското село Делейна. Танцьори от Клуба за български народни танци  "ОТ ИЗВОРА" София ще гостуват на читалище "Светлина", за да научат повече за местния бит и традиционния фолклор. Срещата има своята предистория, обясни основателят на клуба Александър Трендафилов

"Видях село Делейна на фестивала в Копривщица, харесах ги много... Хареса ми това, че въпреки че е от малките селца, са запазили един танцов състав, който е буден, видях, че пази традициите, съхранява фолклора, дейни са- това още повече ме впечатли... Обърнах се към тях, за да можем заедно да направим една такава танцова среща...През последните години правим такива срещи в цяла България. Бяхме на различни места- в Петрич, Малко Търново, Ивайловград, сега сме във Видин, живи-здрави- септември ще бъдем в Добрич, общо взето, по диагонал България открай докрай... Изследваме танцовия фолклор във всяко едно населено място, запознаваме се с песенен, танцов фолклор, обичаи, обреди, традиции, които се пазят, но държим на това, да бъде изворно... " 

Поканата за фолклорната среща е била изненада за самодейците от читалището в Делейна, а специален интерес за софиянци предсатвялат два от танците, които са изпълнили на фестивала в Копривщица, каза и Любен Еремиев от читалищното настоятелство: 

"Харесали са ни на Копривщица и искат да дойдат, покрай танците да се запознаят с произхода на власите, с нравите, обичаите, традициите на нашия край... Ще има лекционна част, дегустация на ястия от местната кухня, изпълнения на нашия танцов състав и разучаване на стъпките... "

За основателя  Клуб за български народни танци  "ОТ ИЗВОРА" Александър Трендафилов запазването на местния фолклор е мисия, а срещите по места са вдъхновяващи и зареждащи:

"Преди 17 години аз и съпругата ми Кристина Стоянова създадохме този танцов клуб с тази идея- да запазваме, разпространяваме и предаваме на хората, защото нашата традиция, фолклора, музиката и народознанието, е свещенно, ценно, вдъхновяващо и пречистващо... С годините нарастваме като бройка, но се стремим да запазваме тази наша пътека, по която сме тръгнали и утъпкваме, която води към извора... Поздравявам всички хора, които пазят тази традиция, да не се предават, да пазят, да не го променят и да го предават, за да има кой да го танцува и да го съхранява..." 

Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34