Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години Професионална гимназия по производствени технологии в Лом

Снимка: Община Лом

Професионалната гимназия по производствени технологии (ПГПТ) в Лом навърши 60 години. С концерт и фото изложба „Пътуване във времето“ училището отбеляза годишнината си. Директорът Илинка Кръстева поздрави учителите, учениците и гостите на събитието, което се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856”:

„Всички ние работихме заедно през годините, за да повишим авторитета на нашето училище да се издигне на по-високо ниво професионалното образование. Не на последно място, да работим за създаването на едни добри професионалисти, високоотговорни млади хора, бъдещите съзидатели на родината.”

Кметът Георги Гаврилов поздрави юбилярите.   

„Искам да се поклоня на всички учители и директори, които през тези години работеха неуморно, със себеотрицание. Даваха от себе си, от личното си време за доброто на Лом, затова да пребъде нашият град” - каза в приветствието си градоначалникът. 

За изключителен принос към образованието и развитието на ПГПТ директорът Илинка Кръстева награди с почетен плакет предишните директори Александър Александров, Пенка Пенкова, Маргарита Борбелова и Виолета Захариева.

Поздравителни адреси изпратиха Регионалният инспекторат по образованието – Монтана, училища, читалища и работодатели.

Професионална гимназия по производствени технологии е създадена през 1963 година, като Професионално-техническо училище по металообработване и електротехника с двегодишен курс на обучение. През 1967 година ПТУ е преобразувано в СПТУ по машиностроене „Антон Иванов“, като в 1971 година училището е определено за образец на СПТУМ.

В началото на учебната 1999/2000 г. са утвърдени специалностите: „Технология на облеклото” и  „Автомобили и кари” с петгодишен курс на обучение, което донася прерастването на училището в Техникум по производствени технологии.

 Новият път на развитие започва през 2000/2001 година  с обучение по специалността   „Техник на битова техника” – след основно образование по програма ФАР с петгодишен курс на обучение.

 На 07.04.2003 година със заповед на МОН техникумът е преименуван в Професионална гимназия по производствени технологии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13