Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложеният от ПП-ДБ кабинет е с партиен оттенък

Теодора Йовчева: Изборите се превърнаха в свойствен референдум

ГЕРБ стратегически прехвърлят отговорността на втората формация

Снимка: Nova
Пет са приоритетите пред проектокабинета "Денков", представен от коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Победилата на изборите партия поиска от втората политическа сила предложение за състав на кабинет, за да прецени лидерът на ГЕРБ Борисов какво да прави с първия мандат. 

Сложната политическа обстановка в страната дискутирахме с политолога Теодора Йовчева.


Радио ВИДИН: Една партия спечели изборите, но в същото време втората политическа сила предлага състав на Министерски съвет. Като че ли се намираме в безпрецедентна ситуация.


"Ситуацията определено е много сложна, както се казва - "modern problems require modern solutions" (от англ.- съвременните проблеми изискват съвременни решения- бел.ред.). Нищо на този етап не може да ме изненада, колкото и да изглежда нелогично или нетрадиционно. Не в същия сценарий, но можем да направим паралел между България и Израел. И двете страни се намират в цикъл от избори, трудно им е да съставят правителство, силна фрагментация, правителствата не издържат дълго време, отново фигурата на бивш премиер, която е силно поляризираща, но структурира разговора между политическите сили. Там беше предприета интересна формула на ротационно министър-председателстване, което не успя да се осъществи, защото точно преди да се случи ротацията, коалицията не успя да се задържи на власт. Нашето евентуално ротационно председателстване на НС няма да бъде някаква иновация в световен мащаб".


Радио ВИДИН: В предния разговор обсъдихме завръщането на Борисов, който въпреки всичко продължава да се доказва като изключително хитър играч. Той лидира преговорите, в силна позиция е. Как тълкувате това иначе странно предложение: да прехвърли топката на противника.


"Тази стратегия е свързана със силното противопоставяне, поляризацията, невъзможността да се формира кабинет в близкото минало. Съответно това е стратегия да се демонстрира сериозно желание за съставяне на кабинет дори с политическия противник. От тази гледна точка разчитам нетрадиционния подход на ГЕРБ".


Радио ВИДИН: Малко след като от ПП и ДБ представиха проектокабинета, Борисов го определи като партиен, а не експертен.


"Имайки предвид, че кандидатът за министър-председател е председател на ПГ на ПП, че най-силната фигура - министърът на финансите е един от съпредседателите на ПП - да, може да се каже, че кабинетът има по-скоро партиен оттенък. Трябва да включим и Даниел Лорер, едно от знаковите лица, водач в листата във Варна. Има силно партийно присъствие. Фигурата на проектопремиера има този двойнствен елемент: все пак е от академичните страни, което дава основание да се говори за технократски кабинет. Имайки предвид останалите фигури, включително и акад. Денков, по-скоро става въпрос за партиен, отколкото за технократски или експертен кабинет".


Радио ВИДИН: Доста почнахме да надценяваме хората по това, че са интелигентни, че са големи специалист в своята област. Всичко това не означава, че Денков е качествен политик.


"Разбира се, че е независимо дали някой е тесен експерт по даден проблем, или дори да е много добър специалист в неговото поле, било то научно, юридическо, икономическо или каквото и да е, това не го прави, разбира се, задължително и добър управник. Управникът е визионер, човек, който може да обхване няколко области или поне да обхване неговата област в голяма цялост, малко от птичи поглед. Когато си тесен специалист в дадена област, обикновено си посветил живота си само на този сегмент от науката и съответната сфера. Не винаги, разбира се, но обикновено по-трудно се вижда голямата картина".


Радио ВИДИН: Според мен при правителство на малцинството перспективите обикновено са почти нулеви.


"Зависи какво влагаме под това. Ако говорим за класическо такова, то не е възможно в нашия контекст, защото може да се осъществи, когато няма толкова силна поляризация и противопоставяне между партиите. На мен ми се струва, че класическо правителство на малцинството по-скоро няма как да просъществува. Ако говорим за изгласуване на един кабинет и неясно мнозинство за него - това е друг въпрос. Ние знаем, че едно правителство не се нуждае от 121 гласа, въпросът е повече от 121 депутати да се регистрират и повече от половината да гласуват "за". По тази причина могат да бъдат избрани различни конфигурации. Обаче кое е мнозинството, което стои зад него, вече е сериозният въпрос в парламентаризма".


Радио ВИДИН: Какъв очаквате да бъде отговорът на ГЕРБ, които трябва да предложат кабинет с първия мандат?


"Важно е да се разгледа самото предложение на ПП, защото то е удебеляване на линията между ПП-ДБ и ГЕРБ. Предложеният състав не подлежи на промяна според думите на акад. Денков, така че ситуацията е "take it or leave it" (от англ. - вземи го или го остави - бел.ред.). Или Борисов и ГЕРБ трябва да го подкрепят така, както е зададен, или просто да не го подкрепят. Тук има и друг елемент: ПП и ДБ са в ситуация да предлагат кабинет, за да не са отговорни за нови избори, но и да се опитат да представят така нещата, че да не сътрудничат с никой от противниците си. Освен ГЕРБ, ДПС също е противник. ГЕРБ-СДС нататък имат два варианта: или да отговорят на това предложение със свое предложение за партиен кабинет и да се търси подкрепа в останалите субекти, защото ние сме в много интересна ситуация. Разговорът се измести изцяло между антагонистите в предизборната кампания. Сякаш ситуацията, в която бяхме през ноември 2021, когато беше кабинетът "Петков", там отново първите двама бяха със силно противопоставяне, но тогава се търсеше много активно подкрепата на останалите партии. Даже напротив, вторият беше силно изолиран и нежелан партньор. Сега, макар и отново да се противопоставят същите субекти, изведнъж останалите партии са пренебрегнати. Според мен, да се върна на мисълта си, ГЕРБ може да отговори с партиен кабинет, който е по-малко вероятно да събере подкрепа на другите партии, или пък да предложи надпартиен, технократски кабинет и да преговаря с останалите. Другият вариант, ако се постигне съгласие, макар че няма да бъде формално, по предложението на ПП, да бъде подкрепен такъв кабинет. На този етап сякаш не изглежда много вероятно след думите на Борисов, който има задръжки за персоналния състав, а от ПП-ДБ не са склонни да включат ГЕРБ в разговора за кадри".


Радио ВИДИН: На мен ми прави впечатление поведението на ГЕРБ. При появата пред медиите част от партийците се изявяват като доброто ченге, докато другите са лошото ченге. Сякаш просто е борба за надмощие.


"Трудно ми е със сигурност да го кажа, определено борбата е кой ще лидира преговорите. Виждаме в момента прехвърляне на отговорност към втория, тъй като аргументът е, че вторият е по-взискателен от първия. Интересното е, че в състава на кабинета не фигурират лица от ДБ, интересно е, че се предложи такъв партиен кабинет, защото това може да е с цел да се натовари с отговорност мандатоносителят, но и да се избегнат въпроси по персоналния състав, т.е. да се каже, че това е стратегия да се носи отговорност от лица, които са тясно свързани с мандатоносителя. Може да бъде и стратегия за налагане на лицата, в които смята да инвестира в дългосрочен план. Самият факт, че вече за втори път за премиер е предложен същият човек. Това показва намерение за инвестиция".


Радио ВИДИН: Все пак отчитам като позитивен момент, че партиите съумяха да седнат очи в очи и да разговарят. Това е правилният ход: да се преговаря, да се дискутира, не да се правят нападки в социалните мрежи.


"Със сигурност зрелият парламентаризъм изисква да се говори. "Парламент" думата идва от френски, от глагола "говоря". Народните избраници са там, за да говорят, да коментират, да се противопоставят".


Радио ВИДИН: Колко жива е перспективата за нови избори?


"Мнозинство трудно ще бъде формирано, независимо дали правителство бъде избрано, или не. Не се знае, дори да бъде избран кабинет, с какъв хоризонт ще бъде, много е вероятно да бъде с кратък. А имайки предвид практиката в последните 2 години - новите избори винаги остават като вариант с не малък шанс за реализация".


Радио ВИДИН: ПП и ДБ представиха пет основни приоритета. Съгласни ли сте с тях?


"Това са общонационални приоритети. Въпросът е, дали единият от тях, т.е. влизането в Еврозоната до 2025, дали би бил припознат от предишния партньор в управлението в лицето на БСП? Там имат задръжки по евротемите".


Радио ВИДИН: Сред дискутираните теми в пространството е тази за експертния кабинет, съставен от независими лица, които са равноотдалечени от партиите. Не мисля, че нещо такова е възможно. Струва ми се, че експертите са с изявена принадлежност.


"Очевидно е, че хора без пристрастия трудно могат да бъдат намерени. Поне могат да бъдат намерени хора, които отдават повече на експертизата си, отколкото на партийната си принадлежност или пристрастията си. Трябва да има такива хора - не че е лошо да си партиен политик, а защото в момента страстите са с висок интензитет. Трябва хладнокръвно мислене в тази обстановка. Аз, както и миналия път казах, установено е, че в Европа, когато избирателите са по-склонни да сменят предпочитанията си от избори на избори и партиите да имат по-малко стабилни резултати, тогава политиците решават да прехвърлят отговорността на технократите. Колкото повече се увеличава склонността на избирателите да си сменят предпочитанията към партиите, толкова повече се и увеличават технократските правителства".


Радио ВИДИН: Рано или късно очаквате ли тези партии, които макар по генезис да са толкова различни, а по възгледи - толкова еднакви, но очаквате ли да влязат в официален съюз?


"Не мога да предвидя със сигурност, защото българската политика е едно най-непредвидимите полета, но по-скоро не го виждам на този етап. Ако пак се стигне до нови избори, трябва да помислим какъв нов смисъл придаваме на изборите. В крайна сметка изборите са инструмент да се делигира отговорност на представителството. В крайна сметка - виждаме, че в последните 2-3 години представителството делигира отговорност на гражданите, регулярно решава да се допита до тях. Изборите се превръщат в един вид свойствен референдум".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10