Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята зона във Видин с 10 пъти повече приходи за година

Директорът на Общинското предприятие: Не е обсъждано разширяване извън централната градска част

Снимка: Радио ВИДИН


Средно около 30 000 лева на месец са приходите от синята зона във Видин. Събраните средства от зоната са се увеличили значително за последната година. Общинското предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин не работи на загуба, въпреки че цената на платеното паркиране е по-ниска от съседни областни градове, обясни за Радио ВИДИН директорът на учреждението Петър Петров. Допълва, че за ползването на синята зона има определен толеранс от около 10 минути, в които гражданите не се санкционират, като целта е да имат възможност спокойно да си я заплатят:

"Приходите от зоната отиват строго по определени параграфи, за заплати на хората, които обслужват зоната. Зоната не работи на загуба, мога да го твърдя ясно, понеже много хора си мислят, че е по друг начин. Средно по 30 000 лв. месечно е приходът от зоната, значи можем да кажем, че той варира, в зависимост от абонаменти... Но ние сме зоната, която си е качила 10 пъти приходите за година, няма такава друга в България. Понеже много така често даваме като за пример Монтана, колегите от Монтана сега създадоха общинско предприятие, след нас, там цените са двойно на платеното паркиране, там са 2 лв... Относно толеранса за синята зона- той е за гражданите, за да се насочат към нашите партньори, примерно обекти за разплащане в брой- магазините, сега и паркоматите или да пуснат есемес." 

Обхватът на синята зона във Видин не се предвижда да се разширява за сега и такива предложения няма. Все пак, ако има евентуално разширение, то няма да е извън централната градска част и ще е към туристическите обекти около Крайдунавския парк, уточни Петър Петров:

 "... Доста често чувам слуховете за разширяването на зоната извън централната градска част. Даже извън и първа зона, което е улица "Академик Стефан Младенов", в частта си към паметника "Ботев" или улица "Широка", която между другото доста хора и доста работещи искат да е синя зона, но няма такова и не е разглеждано и въобще не е обсъждано такова разширение... Ако ще се прави такова разширение, то ще бъде в частта около крайречната алея, която е с туристическите дестинации. Или така да се каже, да се улесни туристическата дейност, а и пътникопотокът максимално да се улесни. Това е решение на Общинския съвет, не е правено такова предложение за сега."

Със средствата от синята зона са закупени и новите паркомати, които отскоро действат като алтернативен начин за плащане. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00