Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прави ли се оглед по домовете по програмата за подмяна на отоплителните уреди?

Снимка: Радио Видин

Жители на плевенски села сигнализират, че има опити за измами по проекта за подмяна на печките на твърдо гориво с екологични уреди. Измамниците се представят за експерти на общината и настояват да направя оглед в жилищата, чийто собственици са заявили желание за подмяна на отоплителни уреди по проект за по чист въздух

Измамници се представят за общински експерти, с цел да посетят къщите на хора, които кандидатстват по европроект за подмяна на отоплителните уреди.

Жител на плевенско село разказва, че измамници са се представили за служители на отдел екология в общината. Сред въпросите са били и тези за възрастта на мъжа и дали постоянно живее на адреса. Самият той разказва, че след разговора с мнимите експерти е останал с впечатление, че те не са много компетентни по темата.

Измамниците на два пъти определят дата, на която да посетят жилището, звънят от различни телефони, но след като и втория път не идват, мъжът започва да подозира измама. Той се обажда в общината, подаден е и сигнал в полицията.

От община Плевен съобщиха, че са предприели масирана информационна кампания, чрез която да запознаят гражданите с проекта, който дава възможност печки на твърдо гориво да бъдат подменени с алтернативни източници на отопление, като климатици, термопомпи, котли на пелети.

Заместник-кметът Стефан Милев коментира по повод опита за измама, че в периода на проучване на интереса на гражданите към подобна програма анкетьорите на общината са били със специални карти за легитимация. Той беше категоричен, че общината не изпраща хора за обследване на домовете.

Стефан Милев обясни, че община Плевен още не е кандидатствала с проект пред оперативна програма "Околна среда". Срокът да кандидатстване на общините е 21 октомври тази година. Дотогава в къщите на хората никой няма да влиза и няма да прави каквото и да е във връзка с обследвания на техните домове, допълни заместник-кмета.

Към момента над 2500 души са подали заявление да се включат. От общината призовават кандидатствалите по програмата да не се подвеждат от обаждания на мними експерти и да не ги допускат до къщите си.

Заключение

Твърдението, че общински експерти трябва да посещават къщите на хора, които кандидатстват по европроект за подмяна на отоплителните уреди е НЕВЯРНО. От община Плевен призовават кандидатствалите по програмата да не се подвеждат от подобни обаждания на измамници и да не ги допускат до къщите си. При необходимост да търсят официалната информация от сайта или на телефоните на общината.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54