Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година

Снимка: БГНЕС

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина.

Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. 

Според народните представи, Свети Георги, освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. Народът почита паметта на Свети Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на Гергьовден, ще бъде здрав през цялата година. В народните песни и легенди, свети Георги е надарен с мощ и юначество, представен е като побеждаващ ламята.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Днес имен ден имат хората с имена Воин, Георги, Гергана, Гиргинa, Гошо, Гюрo, Жорж, Жоро, Йoргo и производните им.

По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържаха пиян шофьор във Видин

27-годишен мъж от с. Цар Петрово, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщават от полицията във Видин.  Автомобилът със софийска регистрация е спрян за проверка около 22 часа снощи на ул. "Широка" в областния град. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 1.51 промила...

публикувано на 30.05.24 в 11:27

Полицейска акция срещу купуване на гласове във Видинско

Специализирана полицейска операция се провежда днес на територията на област Видин.   Акцията има за цел противодействие на конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред и предотвратяване на престъпления, свързани с изборното законодателство и политическите права на гражданите.  В операцията участват екипи от структурите на областната..

публикувано на 30.05.24 в 10:44

Съветниците в Монтана увеличиха таксите за басейн и общежитие

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на закрития плувен басейн в 6 училище „Отец Паисий", в извън учебно време. Двойно се вдига месечната такса за общежитието на 7 училище „Йордан Радиков", решиха общинските съветниците на редовното си заседание. Единственият плувен басейн в Монтана, в сградата на 6 училище „Отец Паисий", ще..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Снимката на 29 май 2024 година

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" . Днес премиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър..

публикувано на 29.05.24 в 18:00

Премиерът поздрави участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Днес п ремиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Тази година в една от най-мащабните прояви през Ботевите дни,..

публикувано на 29.05.24 в 16:44

Третират срещу плевели около жп линията в община Видин

Предстои третиране срещу плевели по жп линии на територията на община Видин. Писмото е от Железопътна секция Враца (ЖПС Враца), с цел уведомяване на собствениците на пчелини.  От железопътната компания уточняват, че хербицидът (препарат НАСА ТАФ) срещу плевели не е токсичен за пчели. В периода 08.06- 19.06 по съответен график ще..

публикувано на 29.05.24 в 15:53

Празник за рождения ден на детска градина "Звънче" в Лом

Детска градина №12 "Звънче" в Лом отбелязва своя 45-ти рожден ден. Настоящи и бивши възпитаници на детската градина зарадваха многобройните гости в Народно читалище "Постоянство 1856" с музикално-поетичен спектакъл под наслов  "С България в сърцето" .  Директорът Анжела Борисова благодари на колектива на учебното заведение за всеотдайната..

публикувано на 29.05.24 в 15:12