Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

На 9-и май отбелязваме Деня на Европа -  празник на Европейския съюз. Чества се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 

България винаги е била важна част от Европа и има своето място в европейската общност, казаха пред Генади Вельов видинчани:

"Разбира се, че сме европейци. Ние винаги сме били европейски граждани. Ние сме в Европа и имаме много по-стара култура, а и Видин е бил столица. Видин е град със стара култура, което говори за благополучие, за богатство и за духовност. Чувствам се част от Европа. " 

По този повод в Областния информационен център във Видин ще се проведе дискусия за интегрираните териториални инвестиции. Срещата ще е от 10.30 до 12 часа заседателната  зала на центъра. Темата е „Законодателна и финансова рамка на Интегрираните териториални инвестиции, финансирани от Европейските програми за периода 2021-2027 г.“. Събитието е част от националната кампания на Мрежата от 27 областни информационни центъра.

По повод Деня на Европа ЕВРОПА ДИРЕКТНО Видин, част от мрежата „Европа Директно" на Европейската комисия, организира информационна кампания във Видин .Началото ще е от 15 часа в сградата на Регионален бизнес инкубатор.  Ще бъдат наградени учениците от видинските училищата "Любен Каравелов" и "П.Р.Славейков", както и "Иван Вазов"- гр. Вълчедръм, които участваха в конкурс за еврото като символ на европейския начин на живот. 

По повод Деня на Европа пред учениците от Евроклуба в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин ще бъде представена темата за младежкото участие в европейските финансиращи програми. Ученици от Профилираната природо-математическа гимназия ще проведат викторина на тема "Опознай Европейския съюз". Младежките възможности в Европейския съюз ще бъдат представени в училище "Христо Ботев" в с. Арчар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Поради отстраняване на авария на уличен канал е преустановено водоподаването във видинския квартал "Вида" до 17:00 часа днес. Спряно е и електро захранването на подстанция "Сланотрън" и поради това до 16.00 часа ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово, възможно е понижено налягане за селата Новоселци,..

публикувано на 13.05.24 в 11:18

В Берковица приемат заявления по програма за младежка заетост

Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Берковица обявява прием на заявления по проект "Младежка заетост+" . Ще бъдат разкрити пет работни места на длъжност „технически сътрудник“, с място на работа Община Берковица и кв. "Раковица". Критериите, на които кандидатите трябва да отговарят за работа по програмата са: 1. Неактивни или регистрирани в..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

обновено на 13.05.24 в 10:06

Десетки домове са без ток в "атомната" столица Козлодуй от снощи

Десетки домакинства в Козлодуй са без ток от вчера вечерта. Електрозахранването е прекъснато в северната част на града около ул. "Ломска". Според сайта на електроразпределителното дружество се очаква да бъде възстановено тази сутрин.

публикувано на 13.05.24 в 09:00

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 година, съобщават от Института за пазарна икономика. 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна, според икономистите. Видинчани са скептични относно данъчната ни свобода, показа анкета на радио Видин: "Това не е нормално, според мен данъците ни са високи...

публикувано на 13.05.24 в 08:56

Директорът на ППМГ Враца получи националната награда "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища от цялата страна получиха наградата "Св. Иван Рилски" на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Наградата се връчва от 2006 година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  Сред отличените е и Татяна..

публикувано на 12.05.24 в 15:53

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00