Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 май 2023 година

Снимка: Радио Видин

На 9-и май отбелязваме Деня на Европа -  празник на Европейския съюз. В Областния информационен център във Видин се проведе дискусия за интегрираните териториални инвестиции. Център Европа Директно- Видин награди ученици, участвали в конкурс за еврото като символ на европейския начин на живот. Пред учениците от Евроклуба в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин бе представена темата за младежкото участие в европейските финансиращи програми. Ученици от Профилираната природо-математическа гимназия участваха във викторина на тема "Опознай Европейския съюз". Младежките възможности в Европейския съюз бяха представени в училище "Христо Ботев" в с. Арчар.


С дискусия за ролята на Европейския съюз отбелязаха Деня на Европа в Монтана. 


С шествие на "Безсмъртния полк" във Видин бе отбелязана 78-ата годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма. 


На 15 май президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-тия парламент. Държавният глава допълни, че е изминал месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. ГЕРБ ще използват първия мандат, обяви лидерът Бойко Борисов. В сряда ще е ясен кандидатът им за премиер.

Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец в Народното събрание, съобщи зам.-министърът на финансите Методи Методиев по време на дискусия по темата на форум "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната". По думите му постигането на инфлационния критерий остава основното предизвикателство пред страната ни. Миналата седмица от финансовото министерство изпратиха позиция, с която потвърждават, че се работи за въвеждане на еврото у нас с целева дата януари 2025 г.




Спукана канализационна тръба се оказа причината за опасната дупка на улица "Антон Страшимиров" във Видин, до входа на общинския пазар.


Изграждат ново, по-модерно видеонаблюдение във Враца. Обявена е обществена поръчка за изпълнител на проекта. Срокът за подаване на документи е 18 май. 


Близо 1500 проверки са извършили през април мобилните екипи към Северозападно държавно предприятие и служители на 23 териториални поделения. Инспектирани са 471 обекта за добив и съхранение на дървесина, 619 моторни превозни средства, преминаващи през горските територии, 28 риболовци и 373 физически лица, съобщават от институцията.



Във връзка с реализиране на дейностите по проекта „Грижа в дома в община Видин“ днес над 60 наети домашни помощници и медицински лица се срещнаха с психолози, които предоставиха добри практики за работа с уязвими групи и отговориха на поставените им въпроси. Целта на днешната проява бе да се подобри качеството на предоставяните услуги. По проекта се осигурява грижа в домашна среда на 353 лица. Предлаганите услуги са следните: предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата; заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите); предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с психолог, диетолог и други специалисти при необходимост.


Грамоти за постигнати високи резултати на национални и международни олимпиади и състезания в различни направления получиха близо 180 ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“. Наградените ученици са от 5-ти до 12-ти клас. Те са участвали в международни конкурси и национални състезания по математика, физика, информационни технологии, STEM науки, Български език и литература, чужди езици, природни науки, история, музика. 



В Деня на Европа младежи от Клуб „Европейски диалог“ към ОДК "Л. Живкова" в Оряхово участваха в церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз пред сградата на общинската администрация. Наталия, Ивайла, Мирела, Венина, Георги и Цветомир не за първи път заслужиха честта да са носители на европейския дух и ентусиазъм така присъщ на връстниците си от всички държави членки на ЕС, съобщиха от общинската управа. Празникът продължи с Международна младежка кулинарна изложба „Вкус на Европа“.


В мездренското училище ”Христо Ботев" Денят на Европа бе и Ден на ученическото самоуправление.  Учениците от Ученическия съвет заместиха своите учители, като им благодариха за благородния труд и усилията, които полагат за тяхното усъвършенстване. Денят на ученическото самоуправление премина под мотото "Дисциплината е мостът между целите и постиженията". 


На 11 май са възможни затруднения в продажбата на е-винетки. От 11ч. до 15ч. ще бъдат извършвани дейности по актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. 


Фондация Нана Гладуиш – Една от 8 ще посети Видин със своята програма "Ела и се прегледай", за да предложи безплатни мамологични прегледи, съобщават от Общината. На 15-ти, 16-ти, 17-ти и 18-ти май ще бъдат прегледани 280 жени от града и областта. Прегледите са ехографски и ще се извършват от д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог от ПСАГБ "Света София" - гр. София.


Флашмоб, игри, ателие "Глаголица" и срещи с писатели за Националната библиотечна седмица във Враца.


Българското национално радио започва реализацията на първите по рода си видео поредици от днес, 9 май. Видео подкаст плейлистите са на разнообразна тематика: работата на полицията, идеи за туризъм и свободното време, кино и музика, политика и други. Всички плейлисти ще бъдат налични в новия канал в YouTube "БНР Подкасти", на интернет портала bnr.bg и в профилите на радиото в социалните мрежи. Началният час на всеки епизод е 20:30.


По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00