Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистиха чешмата пред плажа във Видин след сигнал на граждани

Снимка: Колаж: Радио Видин



Непочистена и в лош вид бе доскоро чешмата на входа на плажа при крепостта "Баба Вида". За занемарената чешмичка сигнализираха видинчани. Някои от тях предпочитаха да си купят минерална вода, други нямаха притеснения да я ползват. 
"Да, бих пила, не се притеснявам от вида на чешмата... Има какво да се направи, да се обезопаси, да има рампи например... Защо да не пият децата? Не е много привлекателно, но като няма друга чешма наблизо ... Имаше друга чешмичка, след това беше махната... по-късно я възстановиха чешмата, тя беше много привлекателна, и никой не посегна да я счупи ... Но след зимата има мухъл, важното е, че я има... "

Хората искаха и плажът да бъде почистен, а всички запитани бяха единодушни, че трябва да има къде лятото да утоляват жаждата си жителите и гости на града. 

Чешмата се стопанисва от Областна администрация - Видин. Затова и отправихме въпроси към тях дали ще бъдат почистени чешмата и плажа. От областната управа отговориха: "Чешмата, намираща се на входа на видински плаж Баба Вида, между двете капии при крепостта Баба Вида е възстановена от Областна администрация - Видин и монтирана през месец юни по повод Международния ден на река Дунав през 2018г. със съдействието на Община Видин. Областна администрация - Видин е предприела действия по почистването на чешмичката. Към настоящият момент плажната ивица се намира под вода, предвид високите води на река Дунав. След оттеглянето им ще бъдат предприети действия по почистването от самонастанила се растителност, като ще се търси съдействие от Община Видин за поставяне на чадърите." 

Чешмата вече е почистена и е в добър вид за ползване. Остава да я пазим. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25