Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малкото общократно е да имаме правителство, което да започне да работи

Кристиян Шкварек: 3/4 от българите са консервативни, но политиците се страхуват от антилибералното

Тези, които искаха да изчегъртат ГЕРБ, се оказаха слаба, неефикасна и отблъскваща алтернатива

Кристиян Шкварек
Снимка: БГНЕС
Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" отказа подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Между опитите за съставяне на правителство и безпрецедентните трусове в прокуратурата, търсим отговор на въпроса, какво е бъдещето на политическия живот в страната.

Потърсихме за коментар Кристиян Шкварек, представител за България на Европейските консерватори и реформисти, историк и анализатор, председател на Младежкия консервативен клуб.

Радио ВИДИН: Предните години минаха под слогана за изчегъртване на ГЕРБ и Борисов. Нищо от това обаче не се случи. Виждаме в момента бившият премиер да е главното действащо лице на сцената.

"Заради простата воля на избирателя. Как да изчегърташ нещо, за което гласуват повече хора, отколкото за всяка друга политическа формация? Имаше пет възможностите подред за изчегъртването на ГЕРБ в най-основния смисъл - това е електоралният. Нали не се си представяте, че има как една политическа формация, колкото и да е управлявала, да е вкоренена във всякаква местна власт и т.н., да остане силна, ако тя е на 5% или изпадне от Парламента? Ето ви най-лесния и бърз начин да изчегъртате едни политически врагове. Това е да ги унищожите политически, електорално. След като три години подред се опитват, имайте предвид, че това започна още 2020-а, да унищожат не само ГЕРБ, но и другите неудобни формации, наричани партии на статуквото, това което видяхме, беше изключително бегъл, труден, слаб, смешен опит от страна на новите политически формации на промяната да дадат алтернатива. Само като алтернатива, и това е ключът на това, което казвам, като алтернатива можеш да накараш хората да не гласуват за твоите политически противници, а за теб. Ако ти си слаба алтернатива, няма как да се справиш с тази задача. Тези, които тръгнаха да чегъртат, се оказаха слаба, неефикасна и отблъскваща алтернатива на тези, които се опитаха да изчегъртат".

Радио ВИДИН: И аз си мисля същото. Търсим под вола теле, ако мога така да се изразя, но именно заради това според мен продължават ГЕРБ да бъдат фактор - защото хората, които трябваше да бъдат алтернатива, не успяха да са достатъчно добри.

"Точно така. ГЕРБ въобще не са цвете за мирисане. ГЕРБ имат много тежки проблеми, тежки недостатъци, особено от гледна точка на това постоянно повтаряне, че са поели ангажименти пред чужди посолства. Единственият начин ти да не изчегърташ такава формация, единственият начин ти да не я пратиш в небитието и в историята, особено след дългогодишно управление, е ако просто се окажеш по-зле дори от тях. Това е единствената формула. Не знам даже как успяха да нацелят единствената формула за запазването на ГЕРБ в политическото пространство. Променаджиите я налучкаха тази формула - успяха да я изпълнят в нейната пълна цялост, а именно - бъди по-зле дори от тези, които са се изхабили във власт в продължение на 12 години".

Радио ВИДИН: Говорейки за чужди посолства, въпросът е, наистина ли влиянието отвън е толкова силно? Христо Иванов каза, че това са празни приказки. 

"Христо Иванов е учудващо прав. Аз съм изцяло на мнението, че отвън въобще не натискат България и партиите толкова, колкото самите партии и България се опитват да се слагат на тях. Движението е с обратен знак на това, което повечето българи си мислят. Повечето българи си мислят, че се обаждат по посолствата и казват "сега ще правите така и така". Аз мисля, че е обратното. Подозирам, че българските политици, особено от определени формации, много обичат и самите те искат да отиват и да се слагат, и да поемат ангажименти, и да обещават неща навън, надявайки се, че така ще се харесат и ще получат някаква подкрепа. Дали я получават? Не мога да кажа, не съм запознат, но това е култура на слагачество, която се е вкоренила дълбоко в българското политическо пространство".

Радио ВИДИН: Този, донякъде изненадващ, донякъде очакван, избор на Мария Габриел, не е ли точно това, за което Вие говорите?

"При Мария Габриел поне става въпрос за член на институция, в която ние уж сме равноправен партньор. Това е един вид "не сме взели отвън, от някой чужд, взели сме си я от собствената квота". Аз това обаче, което визирам, са всичките тези изказвания за посолства - т.е. когато поемаш ангажимент не пред институция, която уж ти имаш равноправно членство в нея, а пък институции като посолства, които представляват само външни сили и външни държави. Да се поемат ангажименти пред тях е абсурдно. Откъде накъде? Какви са ми те на мен като избирател в България? Какви са ми те, че моите политици, които аз ги избирам, да поемат ангажимент пред тях? Няма значение посолството дали е на Изток, или на Запад. Това е абсурд. Искам да си представите, че в Щатите сенатор излезе и каже "аз съм поел ангажимент пред европейските посолства". Това ще стане скандал, международен скандал. Не можете да си представите в Щатите какво ще се случи с този сенатор. Как може в България политиците да ги говорят тези неща - аз не мога да си го обясня".

Радио ВИДИН: Струва ми се, че нашата политическа класа се крие зад т.нар. експерти. Мария Габриел каза, че ще предложи експертен кабинет. 

"Експертизата и експертността е едно абсолютно традиционно и вече добре наложено амплоа на хората, които се опитват да бъдат в политиката, без обаче да бъдат част от политическите процеси, без обаче да свалят картите на масата и да кажат "вижте, аз съм политик и имам политически амбиции, имам цели, аз искам тези и тези политики да бъдат осъществени". Това е принципът, откритият подход, който би трябвало да го има в държавата. Доста често хора, които имат същия този подход, желание, които са политици и имат политически дневен ред, решават по някаква причина, една такава странна, сякаш от някакъв срам, да се прикрият и да скрият своето политическо амплоа и цели зад амплоата на експерт и експертиза. Според мен лично това не е честно. Не е честно спрямо хората. Аз, примерно, постоянно съм определян като анализатор по медиите, като политически анализатор, без да съм се обявявал така. Мен никога никой не ме е питал. Когато ме попитат, аз казвам директно, че съм политически активист. Аз имам очевидно политически възгледи. Когато имаш такива и имаш политическо мнение относно какви политики трябва да има в държавата, ти не си експерт, ти не си неутрален анализатор или обективен наблюдител. Ти очевидно си политически активист или политически професионалист, което значи политик. Да престанем да се крием зад тези термини - експертност, анализа, обективност. Никой не е обективен".

Радио ВИДИН: Защо Борисов толкова категорично зачеркна другите варианти, освен ПП-ДБ? Можеше да потърси дори ДПС. Мисля, че може би имаше как да бъде съставен кабинет.

"Той го направи, но Корнелия Нинова категорично каза "не". Аз доколкото им преброявам депутатите, не им стигат с ДПС. Без Корнелия няма как".

Радио ВИДИН: Направи ли Ви впечатление, че тя каза, че ще се допита до Националния съвет на партията, но малко по-късно каза, че няма да има подкрепа за Борисов.

"Не е странно с оглед на това, че в рамките на тези 40 минути се случи това с Гешев и Прокуратурата".

Радио ВИДИН: Прокрадват се често тезите, че такава нестандартна ситуация изисква нестандартно решение. Според мен ни трябва разумно мислене, чрез него можем да излезем от кризата.

"Разумно мислене е нещо, което може да бъде дефинирано по много различни начини от много различни видове групи хора. Тоест хора с различни възгледи, с различни идеи, с различна култура, разглеждат разумното мислене по различен начин: либералите по един начин, консерваторите по друг, глобалистите по трети. Разумно би трябвало да бъде най-малкото общократно, т.е. това, зад което можем да се съгласим абсолютно всички. Мисля, че всички в България в момента можем да се съгласим, че държавата не върши абсолютно нищо, за да надгражда. Тя е в състоянието на системи - системи, които са включени. Ние сме като пациент на системи, държат се лампите включени, това прави служебното правителство, то може просто да поддържа системата. Няма проекти, няма инвестиции, няма план, няма национална стратегия, не е построен един метър магистрала, мост, тунел. Може би най-малкото общократно за това какво е разумно е просто да правим нещо. Просто да имаме държава, която да прави нещо, както правят нашите съседи. Най-малкото общократно значи е да имаме правителство, което да започне да работи".

Радио ВИДИН: Съгласен съм, че има нужда от правителство. Тези предложения обаче за едногодишно такова - това е малък период, за да се случи нещо, което да измени статуквото.

"Ако се направи правителство за една година, това ще е правителство на кръпките. Ще дойде, за да закърпи положението, да спре разложението в държавата, което е добре. Да го кажем така: най-зле е да не стане нищо, просто да теглим заеми, с които поддържаме системите, както е в момента. Вторият вариант е кратко правителство, което поне да закърпи положението, да приеме някакви важни закони, да отпусне парите от Европа. Най-добрият вариант е дългосрочно правителство, което да предложи дългосрочни проекти за развитието на България и някаква дългосрочна стратегия. Аз съм вече склонен да приема всеки един от двата варианта, които са по-добри от това просто да поддържаме лампите включени".

Радио ВИДИН: Очаквате ли демократичното обединение да постигне резултат, ако се стигне до втория мандат?

"Започвам вече всичко да очаквам предвид последните събития, които се случиха. Нещата в Прокуратурата са изключително скандални, изключително шокиращи, следователно те променят дневния ред на политиката из основи. Когато дневният ред на политиката се промени из основи, структурно, всичко става възможно, дори нещата, които до вчера изглеждаха невъзможни, както беше реализацията на втория мандат".

Радио ВИДИН: Предстоящият местен вот ли е това, което задържа целия процес?

"Не е глупаво, а далновидно оправдание, защото те виждат, че техният политически проект се спихва дългосрочно. След една година може да няма такова нещо като Продължаваме промяната. Далновидно и хитро е да се закотвиш в местната власт, ако изчезваш на национално ниво. Представете си една ситуация, при която, а това се е случвало с много партии в миналото, които са изчезвали на национално ниво, но са продължавали да имат кметове по места... А сега си представете формация, която спихва на национално ниво, а кметът, който държи, е на най-големия град в страната - София, Пловдив, Варна... Тяхната цел, на ПП, е да грабнат кметските места, както впрочем либералите са направили във всички големи градове в Европа, това е неизбежно да се случи поради обективни културни и демографски причини и фактори. В момента, в който те направят това закотвяне, могат да си отдъхнат. Така тяхното спихване на национално ниво няма да ги изхвърли напълно от играта".

Радио ВИДИН: Кога на нашата сцена ще се появи традиционната консервативна партия?

"Когато се открие такава електорална ниша, т.е когато в България доминантен стане електоратът, който е категоричен за две неща. Трябва да си категоричен, а не уклончив. Категоричен в това, че ако направим големи експерименти с нашата геополитическа ориентация, ние рискуваме въобще оцеляването на България. Да речем утре геройски и хайдушки по Възраждане напуснем НАТО, примерно, изгоним американските бази - аз не виждам причина един месец по-късно да не започне специална военна операция на НАТО или Турция в България. Такива малоумни крайни и просто рисковани движения в геополитиката отблъскват, плашат. В България трябва да има електорат, който категорично е против такива резки движения в геополотиката и точно толкова категорично и радикално против либералния неомарксистки постмодерен режим и вълна, която залива. Единственото, когато имаш категоричност и в двете позиции, ти можеш да намериш това златно сечение, което роди консервативните европейски партии в повечето държави. Партии като на Качински, на Орбан, на Мелони. Ние все още като че ли не сме открили това златно сечение или отгледали електорат, който да мисли по този начин. Ние се разделяме между либерални проевропейци и консервативни антиевропейци".

Радио ВИДИН: Целият този упадък, въобще колкото повече нищо не се случва, толкова повече това налива вода в мелницата на Възраждане. Може ли тази партия да достигне до процентите на ГЕРБ?

"Могат естествено. Могат и над тези проценти. Казвам съм няколко пъти, че над тях няма таван поради простата причина, че са единствените, които в момента тичат в тази ниша, в този канал, тази магистрала, на консервативното, на антилибералното. Няма нужда един човек, разберете, да бъде антиевропеец и да бъде за напускане на НАТО и ЕС, за да бъде антилиберален, напротив. Повечето големи европейски сериозни партии са антилиберални, така че не разбирам защо другите партии в България и другите политици ги е страх. Страх ги е да застанат на консервативното, което е толкова популярно в България. Сигурно 3/4 от българите са консервативни хора. Защо ги е страх от тази ниша? Оставили са Възраждане да са единствените, които тичат тук. Като станат първи, те ще са виновни".

Радио ВИДИН: Освен дефицитната политическа култура, мисля че политиците са изгубили именно това, което посочихте - връзката с народа. Говорили сме за предизборните кампании, които се водят предимно в социалните мрежи, не на терен, на който може да се разговаря с обикновените хора.

"Точно така, точно така. Аз сега обикалям много България за подготовката на Месеца на семейството и да популяризирам нашата кауза, нашето шествие, което ще е на 17 юни в София, срещам се с много хора, бях преди няколко дни в Свищов. Това е 1:1 с това, което вие казвате. Думите, които те ми казват и това, което усещам от тях е, просто само по избори идват политиците".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00