Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Божият мост" става сцена на концерт-спектакъл

Снимка: Фондация "Нашият дом е България"



Природният феномен Божият мост ще се превърне в концертна сцена, на която тази събота ще излязат изявени български изпълнители. Деси Добрева, Гуна Иванова, Сестри Костадинови, Ансамбъл "Българе", школата за оцеляване "Бага-тур", са сред участниците в концерт-спектакъла "Мост на небесата", на който ще се наслади публиката край врачанското село Лиляче. 

През деня на поляната пред входа на пещерата ще може да се опита вкусна врачанска кухня, езда, стрелба с лък или издигане с топловъздушен балон. Ще бъдат представени различни занаяти, както и много местни производители на млечни и месни продукти, вино, мед. Прабългарска школа за оцеляване “Бага-тур” ще представи един от своите емблематични спектакли, а след това ще започне концерта. Вълнението си от предстоящата изява сподели народната певица Гуна Иванова:

"В самия концерт ще участвам за първи път, за което страшно много се вълнувам. Миналата година се вдигнах от София и отидох на Божия мост специално да гледам концерта. И казвам, че такъв концерт едва ли ще ми се случи друг път в живота да гледам. Много красив концерт. Изключително са добри формациите, които участват, това са хорът на националното радио, църковният хор. Моята болест е полифонията и може би оттам идва този захлас. Леко се притеснявам, защото пак ще участват такива формации и доста се вълнувам. Акустиката е невероятна, аз съм пяла в пещери. Като режисура такова нещо не сте виждали - светлинни ефекти, прекрасен звук, артистични ефекти. Неотразимо! С думи и с писане е неотразимо, просто трябва да се види."

Деси Добрева подкрепя всички благотворителни инициативи, а за мястото, където концертът ще се случи, казва, че е вълшебно:

"По принцип участвам в най-различни каузи и благородни инициативи и смятам, че това е право на личен избор на всеки един човек, не само на нас артистите. Подкрепям с две ръце такъв тип инициативи и няма как да не ме грабне такава хубава идея, първо, а второ, самото място е вълшебно. Мисля, че за всеки един от нас, които ще бъдем на сцената, ще бъде нещо изключително красиво и за мен самата би било уникално да пея на тази сцена. Двете неща едновременно - публиката и природата, може би са най-хубавото нещо за един артист, защото те представляват неговата "вселена". Да бъде сред природата, да може да почувства силата на земята, на дърветата дори на птиците, на небето..В същото време да почувства енергията и топлотата на публиката, едва ли има нещо по-хубаво. В зала обикновено се получава по близък, по интимен контакт, звукът е по-затворен, от друга страна, природата дава едно вълшебно усещане - приказно, усещане за безкрайност. Радвам се, че мога да участвам и на едната, и на другата сцена."

Организатор на събитието е фондация "Нашият дом е България", а  част от средствата, събрани от продажбата на билети, ще бъдат дарени за изграждането на Параклис “Свети Дух” в района на “Божия мост”.


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48