Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: Сградата на Тома Лозанов се нуждае от спешен ремонт

6
Снимка: Радио Видин

Една от най-красивите стари сгради в центъра на Видин се руши - паднала мазилка, счупени орнаменти и прозорци, течове от покрива. Това е видно и с просто око за минувачите - българи и чужденци, които поглеждат с възхита, но и със съжаление към уникалната със своята архитектура сграда на Тома Лозанов - един от големите видински дарители. 

"Спешно да се направи ремонт, защото е на площада, до Дунава и сградата е много красива, ще стане прекрасна! Като че ли няма нужда от много голям ремонт, боя...Гледам прозорци, отворени, духа ги вятъра, хората ги гледат, но никой не предприема нищо. Разрухата личи най-вече отвън, покривът тече, фасадата има нужда от обновяване...Трябва да се положат някакви усилия това да се промени, понеже това е една от първите сгради, които виждат туристите, когато слизат от корабите...Такива сгради със сигурност са едни от емблемите на Видин и много ще се радвам те да бъдат по-добре поддържани, Общината да им обърне повече внимание. Такава архитектура във Видин трябва да бъде запазена заради културната ѝ стойност...Трябва да бъде реставрирана, за да може повече хора да я оценят, да оценят и града и цялата архитектура, която е била запазена."



Според публикации в интернет сградата е построена през 1898 година по немски проект. Истината обаче е друга - това е годината на нейното проектиране от архитект Никола Нешов, обясни началникът на държавен архив Видин Светлана Кръстева:

"Видинският търговец и индустриалец Тома Лозанов е роден 1854 година и е починал 1952 година във Видин. Общественик, освен търговец, той е училищен и църковен настоятел и е строил и дарил знакови като архитектура и предназначение сгради. Една от тях е 4-етажната сграда на улица "Александрова". Тя е проектирана през 1898 година от архитект Никола Нешов, който е братовчед на Тома Лозанов. Планът на сградата съхраняваме в "Държавен архив" Видин. Тома Лозанов дарява две големи сгради за фонд "Епархийска благотворителност", образуван от Видинския митрополит Неофит, а по-късно тези сгради са продадени. Едната е сградата, за която говорим, тя е продадена на Българска земеделска банка, а другата е купена от самия Тома Лозанов и е подарена на местното търговско дружество, това е сградата, известна на видинчани като Търговския дом. Тя вече за съжаление не съществува."


През годините сградата на Тома Лозанов е сменяла многократно своето предназначение. Използвана е от Градския общински съвет, в нея се е помещавал радиовъзелът, имало е библиотека, сладкарница, ресторант. Днес под покрива й съжителстват търговски обекти и политически организации. 

Частични ремонти са правени многократно, последният през 2016 година, когато със средства от общинския бюджет е ремонтиран покривът. Последното по-мащабно обновяване е преди повече от 15 години по проект "Красива България". За да се възстанови сградата в пълния ѝ блясък, са необходими нови ремонтни дейности. Планира ли Община Видин такива? С този въпрос се обърнахме към пресцентъра на институцията и очакваме нейния отговор.

Междувременно на фасадата на сградата бе монтирана паметна плоча на големия дарител. Инициаторите - "Държавен архив" и "Ротари клуб" Видин, смятат да представят инициатиата при откриването на паметния знак, което предстои. 

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10