Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографът Сашка Бизеранова: Шевицата предпазва от лош поглед и завистливи очи

3
Снимка: Радио Видин

От Регионалния исторически музей във Видин организираха работилница по бродиране. Събитието, което се проведе в музей "Кръстата казарма", е от програмата на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Етнографът д-р Сашка Бизеранова представи традиционни орнаменти и символи в българската шевица. 

"В музей "Кръстата казарма" представяме видински шевици с тяхната специфика като орнаменти, като символи, като цветове. Имаме поканени три майсторки, които да покажат различни бодове, характерни за шевиците във видинския край- цепен бод, рибена кост, бод зад игла, кръстат бод и т.н. Съвместно сме подбрали такива орнаменти от най-старите видински облекла и ги представяме на хора, които са пожелали да се научат как се бродира традиционно народно облекло във видинския край. Интересът се оказа голям. Някои са бродирали символично като деца, други не са се занимавали изобщо с везба. Майсторките им показват как трябва да се подходи, за да се получи една красива везба. Освен символиката, магическите знаци, които се втъкават най-вече върху ризите на българката, се изисква и те да бъдат красиво изработени, защото по везбата се познава коя ще бъде по-добра домакиня... Шевицата предпазва от лош поглед, от завистливи очи, от хора, които могат да причинят болест. Съответно пък тя омагьосва със своя чар, със своята красота, със своите цветове."

Работилницата по бродиране се проведе под ръководство на видински майсторки на шевицата. 

"Изключително е интересно да се потопиш във времето, в което старите българки са създавали тази красота", каза Марийка Василева.  

Анжела Труйкова разказва, че за нея и ден не минава без да бродира традиционни български шевици. Препоръката ѝ е фолклорните състави да представят и шевиците и облеклото от съответния регион, от който са.

"От малка обичам да бродирам. Това е интерес, който е предизвикан в годините от майка ми, от баба ми. В училище ни даваха за ваканциите такива бродерии. То си ми остана като хоби, като любимо занимание и почти няма ден, в който да не бродирам български шевици, предимно видински. Държа си на региона. Опитвам се и в свободното време, като пътувам по селата в нашия край, да издирвам, защото трябва да си ги запазим. За съжаление обаче все по-рядко се намират. Новите носии пък, които сега ги правят, аз лично не ги одобрявам, тъй като е някакъв сбор от шевици от различни краища на страната. Според мен би следвало тези състави, с тази самодейност, която я има, мъжете и жените да си се обличат със запазените от бабите народни носии или да се опитат да съхранят шевиците от нашия регион и да ги пресъздадат в нови."  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00