Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската седмица на физическата активност отбелязват в Монтана



И тази година Младежкият дом в Монтана се включва в Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, която е част от кампанията NowWeMOVE или "Сега ние се движим" на Международната асоциация за спорт и култура. От днес, 22-ри до 27-и май всички желаещи ще имат възможност да намерят своята активност от програмата и да се забавляват. Целта на кампанията е да насърчат малки и големи към активен начин на живот чрез спорт или друга физическа дейност. Разнообразни са и заниманията, които Младежкият дом предлага през този период, каза директорът на организацията Мариета Христова:

"В рамките на Европейската седмица на физическата активност, Младежкият дом предлага открити занимания по аеробика, бойни изкуства, тенис на маса, брейк-танци, модерни и спортни танци, както и народни танци. Графикът на всяка една от дейностите може да се види на страницата ни във Фейсбук - Общински младежки дом . Традиционно седмицата на физическата активност и спорта ще завърши със спортен празник - "Спортна събота", мястото на провеждане е парк Монтанезиум. Стартираме в 8:30 часа, на 27-и май с китайските упражнения за здраве - " Ба Дуан Дзин". Програмата продължава с открити занимания по бойни изкуства. Желаещите ще могат да стрелят с лък, да пробват точността си с дартс, както и да се включат в организирания вело-поход по определен маршрут. За малчуганите е предвидено и състезание с тротинетки." 

Началото на спортната седмица в Монтана ще започне с аеробика, а утре ще бъдат откритите тренировки по винг чун, което е китайско бойно изкуство за самозащита. Ръководител на спортните занимания е Асен Асенов, който е треньор на спортен клуб "УШУ" в Монтана.  

"Традиционно правим съботен спортен празник и винаги започваме точно с този комплекс упражнения. "Ба Дуан Дзин" означава буквално преведено от китайски "осем къса брокат", осем упражнения - те са сравнително лесни за изпълнение от всеки един човек, без значение на каква възраст е и каква му е структурата. Имат функцията да тонизират тялото. При подобно практикуване на тези упражнения може да се усети полезният ефект от тях, но те повечето от тези упражнения си имат разтягащ ефект, стягащ на мускулите. Бих го препоръчал, особено сутрин, за събуждане и тонизиране. Специално в съботата ще започнем с този комплекс от тези упражнения, след това ще продължим и с тай дзи, евентуално и с винг чун самозащита, по какъв начин бихме могли да реагираме адекватно и то в наша полза, ако не дай си Боже попаднем в някаква критична ситуация. Човек да знае къде да удари, как да удари, когато се стигне до момента да използваме ръцете и краката си като оръжие."

Винг Чун всъщност е името на жената, която е дала начало на това бойно изкуство за самоотбрана. С него тя е показала, как по-слаб физически човек може да се противопостави на по-силен с техника на тялото и ума, обясни още Асен Асенов. 

През цялата седмица, който желае ще има възможност да се включи в различни спортни и танцови активности в сградата на институцията. Те ще бъдат достъпни за всички, а графикът е следният: 
Аеробика
22  май от 18.00 до 19.00 часа 
Спортен клуб УШУ Монтана - открити тренировки по винг чун самозащита /китайско бойно изкуство за самозащита/
23 май от 18.30 часа до 19.30 часа
Тай дзи - открити тренировки по китайски бойни изкуства
23 май от 18.30 часа до 19.30 часа
Тенис на маса 
 23 май от 17.30 часа до 19.30 часа
Танцова формация "Dance machine" - открити класове по хип хоп и брейк денс
22 май от 19.30 до 20.30 часа
Клуб по спортни танци  "Астра" и Мажоретен състав - открити занятия по спортни и мажоретни танци
25 май от 17.00 до 19.30 часа
Танцов ансамбъл "Младост" - открити занятия по народни танци
25 май от 17.00  до 21.00 часа 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Монтана" и "Добруджа" не се победиха

Футболистите на "Монтана" завършиха 0:0 при гостуването си на "Добруджа" Добрич в среща от 6-ия кръг на Втора лига. На два пъти до почивката Филип Ежике пропусна да намери път към мрежата на вратаря Георги Арглашки. В средата на полувремето домакините удариха греда. През втората част веднъж вратарят на Монтана Васил Симеонов не допусна гол за..

публикувано на 26.08.24 в 12:09

Баскетболистките на "Монтана" започнаха подготовка във Вършец

Баскетболистките на "Монтана" започнаха подготовка за новия сезон. Тя стартира с лагер във Вършец, от днес и ще продължи до края на седмицата. Утре се  очаква да пристигне американското попълнение Сара Бут. Другата чужденка Киана Джонсън ще с присъедини след седмица. Треньорът на "Монтана" Преслав Пешев ще разчита и на две момичета от школата Ема..

публикувано на 26.08.24 в 11:46

Треньор от Монтана спечели златен медал в Китай

Треньорът на Спортен клуб "УШУ" - Монтана Асен Асенов спечели златен медал на Световното първенство по винг чун в Китай. В манастира на Южен Шаолин в град Фуджинг, Асенов стана първи в дисциплината бю джи - летящи пръсти.  Асен Асенов бе удостоен и със специален плакет за трето място в тетратлона, съобщават на официалната страница на..

публикувано на 26.08.24 в 11:39

"Ураган" Дражинци е победител в "Ружинско лято 2024"

„Ураган“ Дражинци спечели 59-то издание на турнира "Ружинско лято",  организиран от община Ружинци. На финала тимът, воден от Велко Каменов победи с 3 на 1 Дреновец. Трети остана отборът на Ружинци.   Кметът на общината Александър Александров награди призьорите с грамоти, купи, медали и статуетки. За  най-добър вратар беше определен Бисер Горанов,..

публикувано на 26.08.24 в 08:29

Н. Нинов: "Локомотив" Мездра е в много добро състояние

Николай Нинов е новият старши треньор на ОФК Локомотив (Мездра). Той заменя Николай Христозов, който беше наставник на отбора през миналия сезон в Северозападната Трета лига. Нинов е възпитаник на Детско-юношеската школа на Локомотив (Мездра). През периода 1994-2008 г. записва 10 сезона за родния си клуб. Бил е треньор на Локомотив (Мездра), ОФК Бдин..

публикувано на 25.08.24 в 16:04

Втора победа за врачани в елита

Ботев /Враца/ постигна втора поредна победа в Първа лига, като този път възпитаниците на Тодор Янчев спечелиха с 1:0 гостуването си на Локомотив в София. Мачът на стадиона в квартал „Надежда" беше решен от ранен гол на Даниел Генов. Нападателят на гостите засече центриране от корнер на Мартин Смоленски още в 3-та мин. Последвалите опити за бърз отговор..

публикувано на 24.08.24 в 08:42