Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОУ "Любен Каравелов" във Видин почете светите братя Кирил и Методий

4
Снимка: Радио Видин

Учители и възпитаници на видинското Основно училище "Любен Каравелов" тържествено отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий и отдадоха почит към делото им. Празникът премина с рецитали и песни, а директорът на учебното заведение Любка Найденова поздрави всички присъстващи.

"Уважаеми учители и гости, уважаеми родители, уважаеми ученици, изключително ми е приятно да ви поздравя с най-древния, най-дълго тачения, най-българския и най-свиден празник- 24-ти май, Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ден, в който славим имената на равноапостолите Кирил и Методий. Създаването на славянската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Значението на това дело отдавна е надскочило рамките на българската история и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа. Това ни дава основание да изпитваме гордостта на потомци, на достойна нация и да възприемаме 24-ти май като символ на достойнство, традиция и духовност. Няма друг ден, в който българинът да е толкова топло усмихнат в съдружие, няма друг миг, който да дарява българското съзнание с толкова удовлетворение и уют. Нека го запазим! Нека този ден наново ни зареди с оптимизъм и енергия за постигане на онези светли бъднини, към които са ни повели някога светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици. Позволете ми в аванс, скъпи колеги, да ви поздравя с празника и да ви благодаря за отговорността, с която приемате  предизвикателството да давате знание на новите поколения, да възпитавате родолюбие и да поддържате пламъка на българското слово и да ви поздравя за това, че вие сте не само обучители и възпитатели, а истински творци на словото, науката и културата. Честит празник и на вас, уважаеми родители, които разбирате силата на българското слово, на знанието и науката и водите към храма на духовността всеки ден своите деца. Честит празник и на вас, скъпи ученици, жадни за знание и просвета. Нека празнуваме със самочувствието, че "и ний сме дали нещо на света" и нека 24-ти май бъде за всички ни не само празник, но и отворена врата към следващи постижения на духовността и просвещението. Напред! Науката е слънце."

Традиционно на този ден бяха наградени и всички ученици, допринесли за развитието на училището, прославяйки името му в различни регионални и национални състезания.
Повече снимки можете да видите тук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00