Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ако обвиняваме младите, че не са добри, значи ние, възрастните, не сме се справили

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на Деня на българската просвета в "Посоките на делника" търсим отговор на въпросите: как да се справим с поколенческите различия между учители и ученици; може ли и как новите технологии и социалните мрежи да бъдат използвани в полза, а не във вреда, за обучението и възпитанието на съвременните млади хора; може ли по-старите поколения да се учат от младите? 

Съвременните технологии и новите начини за общуване и социални контакти са част от ежедневието и живота на днешните млади хора. Поне три четвърти от децата и младежите в България сърфират в социалните мрежи и комуникират чрез онлайн приложения всекидневно, показва проучване на УНИЦЕФ. 

Очаквано, като най-харесвани и ползвани резултатите открояват дигиталните медии като Facebook, Instagram, TikTok и YouTubе. Като любим и най-гледан формат изпъкват кратките видеа, качвани във видео платформите и социалните мрежи. Най-предпочитани са забавните видеа, музикалните клипове, видео дневниците за красота, здраве и фитнес. Около една трета от любителите на онлайн видео съдържание все пак гледат и материали с образователна насоченост. 

Естествено възниква въпросът как съвременното образование и възпитание да бъдат в крак с интересите на младите хора. Вместо да заклеймяваме интересите им към новите средства за информация и общуване, да ги използваме в училище и университета. 

"Новото поколение е като всички млади хора- отворено към света, очакващо да им