Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 май 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Минералната баня във Вършец вече работи. Тя е с площ от над 700 квадратни метра, има неповторим архитектурен стил на Старата минерална баня, каза Боряна Бончева, директор на Специализирана болница за рехабилитация "Свети Мина".

Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. Това става ясно в отговор на Министерството на финансите след запитване на БНР дали при най-неблагоприятната хипотеза ще има средства за пенсии и заплати в публичния сектор. Действието на т.нар. удължителен закон за бюджета приключва именно на 10 юни, информира репортерът Марта Младенова. Президентът призова парламентарните формации да не бавят приемането на бюджета. Тъй като вече е почти практически невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината, най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че формацията му ще подкрепя т.нар. ротационно правителство с ГЕРБ-СДС през целия му хоризонт от 18 месеца. Той обещава в това време България да получи "реален шанс" да бъде приета в Шенген и еврозоната и съобщава, че ротацията ще има само на премиера, но не и на министрите. Бившият премиер посочи, че това не е коалиция с ГЕРБ и отново изтъква, че между двете формации няма доверие. И през днешния ден двамата "ротационни премиери" са имали среща, на която са обсъждали управленската програма и състава на Министерския съвет. 

Прокурорите от Окръжна прокуратура - Видин и Районна прокуратура - Видин са единни в желанието си за спазването на законността само чрез способите, посочени изчерпателно в Конституцията на Република България. Действията на магистратите, както и до сега ще почиват единствено на закона, следвайки принципа на правовата държава, посочват в свое становище от Видинската прокуратура. "Противопоставяме се на опитите в страната от последните дни за дестабилизация на прокуратурата, което не е в интерес на обществото", се казва още в становището, с което видинските прокурори се разграничават от това на Апелативна прокуратура - София от 12 май.

Служители от Националния осигурителен институт (НОИ) подготвят стачка. Над 2 200 от заетите в системата на НОИ се готвят за ефективни протести, съобщиха от Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“.

Възможностите за съвместни инициативи в областите на туризма и културата между Враца и сръбския град Ниш обсъдиха кметът на Враца Калин Каменов и на  Ниш - Драгана Сотировски. По време на посещението се в Ниш Калин Каменов представи приоритети за развитието на Враца. 


Община Ружинци ще закупи терен за изграждането на параклис в село Дреновец. Има решение на Общинския съвет за придобиването на имота, каза кметът на Ружинци Александър Александров.


Вторият задължителен зрелостен изпит по предмет, избран от завършващите средно образование, се проведе днес, 23 май.


Анислав Красимиров и Калоян Иванов от Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Брегово спечелиха голямата награда от националния кръг на конкурса "Бог е любов". Седмокласниците са оценени за творбата си в раздел "Приложни изкуства", която изработват под ръководството на преподавате Владимир Атанасов. Общо пет са децата от Видинска област, класирани на националния етап на конкурса. Официалното награждаване на всички участници ще бъде на 9 юни във Видин, който е град домакин на тазгодишното издание на "Бог е любов".


Със състоялата се снощи премиера на книгата на Галя и Таня Василеви „На една мечта разстояние” започна четвъртата седмица от Празниците на културата „Мездра май”. 


Стотици  възпитаници на детските градини във Враца взеха участие в традиционния празник “Децата на Враца празнуват”. 


За първи път празничното шествие във Враца по случай 24 май ще започне с „Парад на буквите“, съобщиха от общинската управа. 


Общинската управа в Лом кани гостите и гражданите на общината на празничен концерт, посветен на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методи, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Концертът започва в 9,30 часа пред сградата на Народно читалище „Постоянство 1856”.


Поздравителни картички с граматични  правила и  думи с правописни особености ще раздават в Лом учениците от училище „Никола Първанов“ в града. Инициативата е посветена на 24 май - Деня на българската просвета и култура и цели да се пребори с растящата неграмотност, обзела обществото ни последните години.


Ултрамодерна сцена, на която ще има изпълнения върху вода, ще зарадва врачани и гостите на града по време на „Ботеви дни“. 


Петдесет и трима автори от Лом, Ботевград, Ловеч, Перник, Монтана, Кюстендил, Нова Загора, София, Сливен, Стара Загора, Мездра, Плевен и Враца със сто двадесет и две творби се включиха в Националната художествена изложба „Земята на Ботев“, която се открива на 27 май от 11.00 часа в голямата зала на Регионалния исторически музей в града под Околчица. 


Засилени мерки ще има по време на абитуриентските балове в Монтана. "Целта е да не се допускат нарушения от страна на празнуващите", каза старши инспектор Красимир Кирилов от сектор "Пътна полиция"- Монтана.




По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията във Враца задържа шофьор с над 3 промила алкохол

Късно снощи в града под Околчица униформени спрели за проверка лек автомобил, управляван от 35-годишен местен жител. Шофьорът е бил тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 3.16 промила в издишания от него въздух. Това се равнява на повече от литър и половина погълнат концентрат. Служителите на реда съставили акт на нарушителя по Закона..

публикувано на 06.10.24 в 13:05

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59