Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбеляза 24 май с празнично шествие и награждаване на изявени просветни дейци

8
Снимка: Радио Видин


Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бе отбелязан във Видин с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени просветни и културни дейци. Шествието тръгна от училище "Цар Симеон Велики", премина през центъра на града и стигна до откритата сцена в Крайдунавския парк, където официално бяха отличени учители, ученици и представители на сферата на културата. С поздравителни слова към тях се обърнаха зам.-кметът Борислава Борисова, Видинският митрополит Даниил и началникът на Регионалното управление на образованието Галя Павлова. 

Наградата "Учител на годината в предучилищното образование" получи Таня Вълчева от Детска градина "Русалка". За "Учител на годината в начален етап" бе отличена Елеонора Цветкова от Основно училище "Любен Каравелов". "Учител в прогимназиален етап" стана Фьодор Петров от СУ " Цар Симеон Велики". "Учител на годината в гимназиален етап" е Катя Каменова от СУ "П. Р. Славейков". Дългогодишният преподавател по история Катя Каменова и нейните ученици от клуб "Млад възрожденец" са създателите на видеофилма "Сказание за буквите", посветен на 24 май.

"С ученици от клуба действително творим, творим история, която е насочена към запазване на нашата идентичност, на патриотичния дух и на родолюбието. Изпитвам удоволствие от това, че работя с много ентусиазирани деца...Радвам се на наградата. Тя е признание за всички колеги и за всички, които отдават своята енергия, труд, вдъхновение за една от най-значимите професии - учителската."

За "Учител на годината в гимназиален етап на професионалното образование" наградата получи Аксия Петрова, старши учител по учебна практика в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Специална награда за висок професионализъм и активен принос за утвърждаването на Филиала на Русенския университет във Видин получи проф. Ивайло Стоянов, координатор на филиала. 

В категория "Култура и изкуство" бяха наградени актьрът Иван Рангелов от видинския драматичен театър и дългогодишният ръководител на оркестър "Видин" Вени Петков. "Колектив деятел на културата и изкуството" стана "Държавен архив" Видни. 

Грамоти "Неофит Рилски"  от министъра на образованието бяха връчени на четирима учители. Жени Борисова - Асенова, старши учител по английски език в математическата гимназия "Екзарх Антим I" излезе на сцената заедно със своя ученик Радослав Попов. 

"Тази награда е за моите колеги от математическата гимназия, за техния труд и вдъхновение. Тази награда е за "златното момче" на математическата гимназия, което през годините дефилираше по всевъзможни олимпиади и състезания, като най-големите му успехи бяха по английски език. Миналата година стана пръв в България, тази година усилията му се увенчаха с лаври и стана лауреат на националната олимпиада по английски език. Но стремленията на Ради са в областта на медицината. Попрището на обикновения лекар обаче не е за него, предвиждам му светло бъдеще в изследователската дейност. Вижте това момче, започнете това име - Радослав Попов. Един ден, Видин, ще се гордееш с него..."

С грамоти "Неофит Рилски" бяха отличени също директорът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Боянка Никова, Гълъбина Генова, старши ресурсен учител в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село, директорът на ОУ "Любен Каревелов" Любка Николаева. 

За втора поредна година зам.- председателят на Народното събрание Росица Кирова връчи стипендията "Изследователи на знанието".

"Целта на стипендията е не само материална помощ, но и възможността тези деца да продължават да се учат и да дават пример на по-малките, за да могат те да имат стимул да се развиват, да усвояват дзнанията  и да ги прилагат след това в съответствие със своите добродетели - на онова, на на което са ги научили у дома. Затова за мен това е освен празник на духовността и на българската писемност, празник на семейните цености, празник на българските традиции."

Тази година стипендията "Изследователи на знанието" получиха трима ученици. 10-класникът Николай Николаев от математическата гимназия сподели:
"Означава много за мен. Показва целия ми труд и усилията, които съм положил, също така и признателността на града към моите успехи."
 
Алекс Ахчиев, 9-класник от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", и Ивайла Иванова, 11 клас от ГПЧЕ "Йордан Радичков", също получиха стипендията. От името на Община Видин беше предоставена и още една допълнителна парична награда - за Ева Емилова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47