Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме празника на автомобилистите

Снимка: Радио ВИДИН

На Спасовден се отбелязва празникът на автомобилистите. Той се чества от 1913 година, когато първата шофьорска организация в България приема Спасовден за свой празник. Преди години професията на шофьора не е била толкова масова, заради слабо развита инфраструктура и автомобилна индустрия. Но с времето това се променя и тази професия става все по-често срещана. Дори да не е наш занаят, шофирането се превръща в много важна част от живота ни. За някои видинчани управлението на автомобил е професия, за други - необходимост или удоволствие, общото, което споделят е, че шофирането е отговорност, показа анкета на Радио ВИДИН.

"За мен шофирането е задължение, защото трябва да работя. Всеки трябва да е мобилен в днешно време... За мен шофирането е труд. Разберете, труд е, защото изисква много да си внимателен, да си на волана, никога да не превишаваш скоростите... Това да си шофьор е много отговорно, аз съм осем часа зад волана, с това си изкарвам хляба... Шофирането е удоволствие, но трябва да се спазват всички правила. От 75 години съм шофьор... Необходимо е да си шофьор, защото в днешно време животът е станал много динамичен. Ежедневно шофирам и с професията ми е свързано, голяма част от работното ми време преминава в шофиране... Всекиденeвие е шофирането за мен, заради малките по принцип, заради детската градина. Ние живеем на село. Шофирам от 10 години..." 

Oсвен шофьорите, професионален празник на Спасовден имат също хлебари, строители, хотелиери и цветари.

Вижте още

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Полицейското куче Кай - героят спасил възрастна жена край село Водна (видео)

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна . Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от..

публикувано на 08.06.23 в 16:09

Опасни ли са литиевойонните батерии

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

В "Музикална зона" на 08 юни 2023 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 08.06.23 в 09:00

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15