Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С голяма любов актьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика

5
Снимка: личен архив



Актьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика след три години и над десет главни роли в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". Той решава да поеме по друг път. 

"Решението беше взето още преди да кандидатствам за академията за театрално и филмово изкуство. Винаги съм искал, така да се каже, да съм в меката на това, което обичам да правя...а именно - актьорското майсторство."

Чувствата, с които Иван се разделя с видинската публика, са много топли.

"С изключително признание и любов, защото те бяха моята опора и моята подкрепа. Те бяха моята амбиция да продължавам да се занимавам с актьорското майсторство, не че някога ми е минавало през главата да се откажа от него, но когато виждам усмихнати физиономии, а понякога в драматични представления - и тъжни физиономии, това ми дава смисъл."

Иван Рангелов играе в постановките "Пеперудите са свободни", "Хитър Петър", "Езоп", "Женско Царство", "Страсти Илиеви", "Няма да платим", "Само за мъже", "Ирония на съдбата", "Извънредно положение". Той казва, че всички роли са му любими.

"Разбира се, така е редно да се каже - всички. Но, разбира се, имах и някои по-любими. Една от тях беше "Пеперудите са свободни", където изиграх Дони - там беше огромно предизвикателство за мен, защото играх сляп, което беше невероятна тренировка за актьорското ми развитие и човешкото, да се сблъскам с един такъв проблем беше уникално преживяване. А иначе всички са ми любими, и от "Женско царство" Стоиенчо и "Ирония на съдбата", където изиграх и Полит, сега последното ни детско представление - "Хитър Петър", също така "Езоп". "Езоп" е уникално преживяване, главно защото имах възможността да играя с татко на сцена. Това беше една от мисиите, които исках да изпълня преди да замина."



Камъкът си тежи на мястото, затова Видин, видинският театър и публика винаги ще липсват на Иван. Но той е искал, откакто се е захванал с това изкуство, да се развива и в кино индустрията. 

"Искам да отида да работя с моите герои, аз така ги наричам - Леонардо ди Каприо, Ръсел Кроу, Антъни Хопкинс, Дензъл Уошингтън, Димитър Маринов и още много много други актьори. Изключително много искам да се развивам в кино индустрията, защото тя е много специфична материя, както театъра. Много пъти сме чували да казват и в НАТФИЗ, когато бях, и много хора, които познавам и са редовни посетители на театър, на кино и винаги казват: "Ама то киното е по-лесно от театъра". И лично моето мнение е, че това изобщо не е вярно, защото разликата е, меко казано, от тук до Меркурий и обратно. Защото това са тотално различни изкуства и смятам, че ако трябва да си по-експресивен в изразяването на чувствата си, колкото и да си органичен, все пак те трябва да те разберат, да кажем, когато си на сцена - трябва да те разберат 400 души в салона, някои са примерно през 30 реда, докато в киното имаш един близък план и те гледа едно "око" доста отблизо и хваща всяко едно твое действие, всяко едно твое чувство, потръпване и наистина там нещата са много вътрешни. И аз искам да работя с тази материя, защото лично за себе си в България не съм имал достатъчно възможност."

Актьорът решава да кандидатства за Зелена карта с идеята да замине за Америка и да гони целите си там. Видинчанинът заминава първоначално при свой много близък приятел и съученик от гимназията, който се намира в Мисури, Сейнт Луис

"Както всички знаем, Господ си знае работата. Много интересно стана бъдещето ми заминаване за Америка, защото аз спечелих от лотарията, спечелих Зелена карта, колкото и да звучи невероятно - това беше първият ми опит и при първия ми опит стана... Смятам, че не трябва да разочаровам нито него, нито себе си и трябва смело да гледам напред. Знам, че пътят е трънлив, труден, сигурен съм, че не ме чака, как да кажа, червеният килим, който ми е проснат там... Интервюто беше, може би, един от най-притеснителните дни в живота ми. Играл съм театър пред доста хора, но когато отидох там...бях се облякъл като наистина за най-важния ден в живота ми." 

Иван е млад, харизматичен и добър актьор. За последно го попитах с какви думи би се обърнал към всички своите близки хора, колеги, приятели и към видинската публика.

"Първо да кажа, че и вие всички ще ми липсвате. Ще ми липсва Видин. Аз съм човек, който е националист за моя град...не националист за държава. Искам да благодаря за всички незабравими спомени, за всички роли, за невероятните приятели... Единственото, което мога да кажа, ако мога така с една дума да оприлича, какво е чувството ми към семейството ми, това че отраснах в театъра от много ранна детска възраст, това, че аз завърших основното си образование в този град - мога да кажа, че единственото чувство, което изпитвам е любов. Обичам града си, обичам хората от този град и ужасно много благодаря, както на семейството ми, така и на приятелите, и на колегите ми, че показаха, че на първо място преди всичко на този свят е да бъдеш човек. И надявам се, аз да съм показал същото отношение към тях. Прегръщам всички хора, които са близки до сърцето ми."

Усеща се от думите на видинския актьор и от вълнението, което изпитва, докато говори за родния си град, колко много обича Видин. И определено той ще липсва, но в крайна сметка, може това да е повод за радост за в бъдеще, тъй като може да ни накара да се гордеем и с други негови постижения, този път не само на територията на Видин и Северозапада, но и в световен мащаб. Успех му желаем в новото начинание - кино индустрията, до която винаги е искал да се докосне.
 
Чуйте цялото интервю в прикачения звук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45