Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С голяма любов актьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика

5
Снимка: личен архивАктьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика след три години и над десет главни роли в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". Той решава да поеме по друг път. 

"Решението беше взето още преди да кандидатствам за академията за театрално и филмово изкуство. Винаги съм искал, така да се каже, да съм в меката на това, което обичам да правя...а именно - актьорското майсторство."

Чувствата, с които Иван се разделя с видинската публика, са много топли.

"С изключително признание и любов, защото те бяха моята опора и моята подкрепа. Те бяха моята амбиция да продължавам да се занимавам с актьорското майсторство, не че някога ми е минавало през главата да се откажа от него, но когато виждам усмихнати физиономии, а понякога в драматични представления - и тъжни физиономии, това ми дава смисъл."

Иван Рангелов играе в постановките "Пеперудите са свободни", "Хитър Петър", "Езоп", "Женско Царство", "Страсти Илиеви", "Няма да платим", "Само за мъже", "Ирония на съдбата", "Извънредно положение". Той казва, че всички роли са му любими.

"Разбира се, така е редно да се каже - всички. Но, разбира се, имах и някои по-любими. Една от тях беше "Пеперудите са свободни", където изиграх Дони - там беше огромно предизвикателство за мен, защото играх сляп, което беше невероятна тренировка за актьорското ми развитие и човешкото, да се сблъскам с един такъв проблем беше уникално преживяване. А иначе всички са ми любими, и от "Женско царство" Стоиенчо и "Ирония на съдбата", където изиграх и Полит, сега последното ни детско представление - "Хитър Петър", също така "Езоп". "Езоп" е уникално преживяване, главно защото имах възможността да играя с татко на сцена. Това беше една от мисиите, които исках да изпълня преди да замина."Камъкът си тежи на мястото, затова Видин, видинският театър и публика винаги ще липсват на Иван. Но той е искал, откакто се е захванал с това изкуство, да се развива и в кино индустрията. 

"Искам да отида да работя с моите герои, аз така ги наричам - Леонардо ди Каприо, Ръсел Кроу, Антъни Хопкинс, Дензъл Уошингтън, Димитър Маринов и още много много други актьори. Изключително много искам да се развивам в кино индустрията, защото тя е много специфична материя, както театъра. Много пъти сме чували да казват и в НАТФИЗ, когато бях, и много хора, които познавам и са редовни посетители на театър, на кино и винаги казват: "Ама то киното е по-лесно от театъра". И лично моето мнение е, че това изобщо не е вярно, защото разликата е, меко казано, от тук до Меркурий и обратно. Защото това са тотално различни изкуства и смятам, че ако трябва да си по-експресивен в изразяването на чувствата си, колкото и да си органичен, все пак те трябва да те разберат, да кажем, когато си на сцена - трябва да те разберат 400 души в салона, някои са примерно през 30 реда, докато в киното имаш един близък план и те гледа едно "око" доста отблизо и хваща всяко едно твое действие, всяко едно твое чувство, потръпване и наистина там нещата са много вътрешни. И аз искам да работя с тази материя, защото лично за себе си в България не съм имал достатъчно възможност."

Актьорът решава да кандидатства за Зелена карта с идеята да замине за Америка и да гони целите си там. Видинчанинът заминава първоначално при свой много близък приятел и съученик от гимназията, който се намира в Мисури, Сейнт Луис

"Както всички знаем, Господ си знае работата. Много интересно стана бъдещето ми заминаване за Америка, защото аз спечелих от лотарията, спечелих Зелена карта, колкото и да звучи невероятно - това беше първият ми опит и при първия ми опит стана... Смятам, че не трябва да разочаровам нито него, нито себе си и трябва смело да гледам напред. Знам, че пътят е трънлив, труден, сигурен съм, че не ме чака, как да кажа, червеният килим, който ми е проснат там... Интервюто беше, може би, един от най-притеснителните дни в живота ми. Играл съм театър пред доста хора, но когато отидох там...бях се облякъл като наистина за най-важния ден в живота ми." 

Иван е млад, харизматичен и добър актьор. За последно го попитах с какви думи би се обърнал към всички своите близки хора, колеги, приятели и към видинската публика.

"Първо да кажа, че и вие всички ще ми липсвате. Ще ми липсва Видин. Аз съм човек, който е националист за моя град...не националист за държава. Искам да благодаря за всички незабравими спомени, за всички роли, за невероятните приятели... Единственото, което мога да кажа, ако мога така с една дума да оприлича, какво е чувството ми към семейството ми, това че отраснах в театъра от много ранна детска възраст, това, че аз завърших основното си образование в този град - мога да кажа, че единственото чувство, което изпитвам е любов. Обичам града си, обичам хората от този град и ужасно много благодаря, както на семейството ми, така и на приятелите, и на колегите ми, че показаха, че на първо място преди всичко на този свят е да бъдеш човек. И надявам се, аз да съм показал същото отношение към тях. Прегръщам всички хора, които са близки до сърцето ми."

Усеща се от думите на видинския актьор и от вълнението, което изпитва, докато говори за родния си град, колко много обича Видин. И определено той ще липсва, но в крайна сметка, може това да е повод за радост за в бъдеще, тъй като може да ни накара да се гордеем и с други негови постижения, този път не само на територията на Видин и Северозапада, но и в световен мащаб. Успех му желаем в новото начинание - кино индустрията, до която винаги е искал да се докосне.
 
Чуйте цялото интервю в прикачения звук

Галерия

Вижте още

Идете, научете всичките народи

Според богослужебния календар на светата Православна църква  Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите - Петдесетница . Свършили пасхалните дни, но нищо не се е изменило и ако ние с вас бихме се оказали в същото време около дома, в който се събирали учениците..

публикувано на 04.06.23 в 08:00

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45