Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С голяма любов актьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика

5
Снимка: личен архив



Актьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика след три години и над десет главни роли в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". Той решава да поеме по друг път. 

"Решението беше взето още преди да кандидатствам за академията за театрално и филмово изкуство. Винаги съм искал, така да се каже, да съм в меката на това, което обичам да правя...а именно - актьорското майсторство."

Чувствата, с които Иван се разделя с видинската публика, са много топли.

"С изключително признание и любов, защото те бяха моята опора и моята подкрепа. Те бяха моята амбиция да продължавам да се занимавам с актьорското майсторство, не че някога ми е минавало през главата да се откажа от него, но когато виждам усмихнати физиономии, а понякога в драматични представления - и тъжни физиономии, това ми дава смисъл."

Иван Рангелов играе в постановките "Пеперудите са свободни", "Хитър Петър", "Езоп", "Женско Царство", "Страсти Илиеви", "Няма да платим", "Само за мъже", "Ирония на съдбата", "Извънредно положение". Той казва, че всички роли са му любими.

"Разбира се, така е редно да се каже - всички. Но, разбира се, имах и някои по-любими. Една от тях беше "Пеперудите са свободни", където изиграх Дони - там беше огромно предизвикателство за мен, защото играх сляп, което беше невероятна тренировка за актьорското ми развитие и човешкото, да се сблъскам с един такъв проблем беше уникално преживяване. А иначе всички са ми любими, и от "Женско царство" Стоиенчо и "Ирония на съдбата", където изиграх и Полит, сега последното ни детско представление - "Хитър Петър", също така "Езоп". "Езоп" е уникално преживяване, главно защото имах възможността да играя с татко на сцена. Това беше една от мисиите, които исках да изпълня преди да замина."



Камъкът си тежи на мястото, затова Видин, видинският театър и публика винаги ще липсват на Иван. Но той е искал, откакто се е захванал с това изкуство, да се развива и в кино индустрията. 

"Искам да отида да работя с моите герои, аз така ги наричам - Леонардо ди Каприо, Ръсел Кроу, Антъни Хопкинс, Дензъл Уошингтън, Димитър Маринов и още много много други актьори. Изключително много искам да се развивам в кино индустрията, защото тя е много специфична материя, както театъра. Много пъти сме чували да казват и в НАТФИЗ, когато бях, и много хора, които познавам и са редовни посетители на театър, на кино и винаги казват: "Ама то киното е по-лесно от театъра". И лично моето мнение е, че това изобщо не е вярно, защото разликата е, меко казано, от тук до Меркурий и обратно. Защото това са тотално различни изкуства и смятам, че ако трябва да си по-експресивен в изразяването на чувствата си, колкото и да си органичен, все пак те трябва да те разберат, да кажем, когато си на сцена - трябва да те разберат 400 души в салона, някои са примерно през 30 реда, докато в киното имаш един близък план и те гледа едно "око" доста отблизо и хваща всяко едно твое действие, всяко едно твое чувство, потръпване и наистина там нещата са много вътрешни. И аз искам да работя с тази материя, защото лично за себе си в България не съм имал достатъчно възможност."

Актьорът решава да кандидатства за Зелена карта с идеята да замине за Америка и да гони целите си там. Видинчанинът заминава първоначално при свой много близък приятел и съученик от гимназията, който се намира в Мисури, Сейнт Луис

"Както всички знаем, Господ си знае работата. Много интересно стана бъдещето ми заминаване за Америка, защото аз спечелих от лотарията, спечелих Зелена карта, колкото и да звучи невероятно - това беше първият ми опит и при първия ми опит стана... Смятам, че не трябва да разочаровам нито него, нито себе си и трябва смело да гледам напред. Знам, че пътят е трънлив, труден, сигурен съм, че не ме чака, как да кажа, червеният килим, който ми е проснат там... Интервюто беше, може би, един от най-притеснителните дни в живота ми. Играл съм театър пред доста хора, но когато отидох там...бях се облякъл като наистина за най-важния ден в живота ми." 

Иван е млад, харизматичен и добър актьор. За последно го попитах с какви думи би се обърнал към всички своите близки хора, колеги, приятели и към видинската публика.

"Първо да кажа, че и вие всички ще ми липсвате. Ще ми липсва Видин. Аз съм човек, който е националист за моя град...не националист за държава. Искам да благодаря за всички незабравими спомени, за всички роли, за невероятните приятели... Единственото, което мога да кажа, ако мога така с една дума да оприлича, какво е чувството ми към семейството ми, това че отраснах в театъра от много ранна детска възраст, това, че аз завърших основното си образование в този град - мога да кажа, че единственото чувство, което изпитвам е любов. Обичам града си, обичам хората от този град и ужасно много благодаря, както на семейството ми, така и на приятелите, и на колегите ми, че показаха, че на първо място преди всичко на този свят е да бъдеш човек. И надявам се, аз да съм показал същото отношение към тях. Прегръщам всички хора, които са близки до сърцето ми."

Усеща се от думите на видинския актьор и от вълнението, което изпитва, докато говори за родния си град, колко много обича Видин. И определено той ще липсва, но в крайна сметка, може това да е повод за радост за в бъдеще, тъй като може да ни накара да се гордеем и с други негови постижения, този път не само на територията на Видин и Северозапада, но и в световен мащаб. Успех му желаем в новото начинание - кино индустрията, до която винаги е искал да се докосне.
 
Чуйте цялото интервю в прикачения звук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23