Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцът - символика или ритуал

Яна Маринова, Радост Димитрова и Николина Василева (от ляво надясно)
Снимка: Радио ВИДИН




В последния четвъртък на месец май, в рубриката "На раздумка с Яна Маринова" гостуват хореографът Николина Василева, заедно с 10- годишната Радост ДимитроваРазговорът е за танца, символика или ритуал е. 

"Казваха, че майка ми е пяла добре, пък баща ми е танцувал добре. Вероятно така е било", коментира Николина Василева:

"Съдба. В училище, когато тръгнах, по онова време много се държеше да се движим, да танцуваме, да пеем, да се занимаваме с жанровите изкуства. Най-яркият ми спомен е останал, когато дойдох в град Видин да уча в средното училище. И в един ден пристигна хореограф от Профсъюзния дом на културата "Илия Михайлов", така нареченият Алчо. Дойде да събира деца танцьори, за да правят танцов състав на училището. Директор по това време беше Френк Кочанов, споменавам и неговото име, защото той беше много запален по тези неща. Учим техникум - химия, заради заводите в нашия град, а в същото време всички след завършването, завършихме нещо, свързано с изкуството и то с танца, та добре ни е ориентирал. Аз и една моя съученичка, не знам къде се бяхме загубили в училището, но когато е идвал Михайлов в училището, сме пропуснали. Отидохме при курсовия и се помолихме да ни представи там, искаме да участваме, а той се обърна и каза: "Хайде, хайде, ще мине и без вас!". Но явно не се мина и без нас..."

Радост Димитрова казва, че танцува от много малка:

"Аз танцувам от 5 години, първите две - класически балет, а последните три - модерен балет. Доставя ми удоволствие и ми харесва да танцувам... Няколко момичета от класа, на които им харесва да танцуват, но не знаеха къде да се запишат, ги насочих към танцова школа и сега танцуват много добре. Танцът за мен е удоволствие и щастие... Аз танцувам и вкъщи, не само в танцовия състав, сама, просто започвам да танцувам. Имала съм още много изяви на сцена и съм била на още състезания, освен това в Сандански. Понякога слушам музика, вървейки към вкъщи и си танцувам..."


Видинската област е много богата на танцов фолклор, смята Николина Василева:

"Ние се радваме на нашите баби и дядовци, нашите предци, които са успели да съхранят този фолклор и да ни го предадат на нас, а ние впоследствие го предаваме на децата. Когато стане дума да разговаряме на тази тема, като специалисти, се оказва, че сме много богати. Откакто съм завършила, освен с децата, с които съм работила, обработените танци на базата на фолклора, аз се занимавам и като организатор, издирвач, пресъздаване на автентичния фолклор на Видинския край... За всички манифестации сме правили танцова композиция, почти всяко училище имаше формация. Композиции на фолклорна основа и спортни също. На площада се правеха и ние закривахме манифестацията..."
По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15