Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцът - символика или ритуал

Яна Маринова, Радост Димитрова и Николина Василева (от ляво надясно)
Снимка: Радио ВИДИН




В последния четвъртък на месец май, в рубриката "На раздумка с Яна Маринова" гостуват хореографът Николина Василева, заедно с 10- годишната Радост ДимитроваРазговорът е за танца, символика или ритуал е. 

"Казваха, че майка ми е пяла добре, пък баща ми е танцувал добре. Вероятно така е било", коментира Николина Василева:

"Съдба. В училище, когато тръгнах, по онова време много се държеше да се движим, да танцуваме, да пеем, да се занимаваме с жанровите изкуства. Най-яркият ми спомен е останал, когато дойдох в град Видин да уча в средното училище. И в един ден пристигна хореограф от Профсъюзния дом на културата "Илия Михайлов", така нареченият Алчо. Дойде да събира деца танцьори, за да правят танцов състав на училището. Директор по това време беше Френк Кочанов, споменавам и неговото име, защото той беше много запален по тези неща. Учим техникум - химия, заради заводите в нашия град, а в същото време всички след завършването, завършихме нещо, свързано с изкуството и то с танца, та добре ни е ориентирал. Аз и една моя съученичка, не знам къде се бяхме загубили в училището, но когато е идвал Михайлов в училището, сме пропуснали. Отидохме при курсовия и се помолихме да ни представи там, искаме да участваме, а той се обърна и каза: "Хайде, хайде, ще мине и без вас!". Но явно не се мина и без нас..."

Радост Димитрова казва, че танцува от много малка:

"Аз танцувам от 5 години, първите две - класически балет, а последните три - модерен балет. Доставя ми удоволствие и ми харесва да танцувам... Няколко момичета от класа, на които им харесва да танцуват, но не знаеха къде да се запишат, ги насочих към танцова школа и сега танцуват много добре. Танцът за мен е удоволствие и щастие... Аз танцувам и вкъщи, не само в танцовия състав, сама, просто започвам да танцувам. Имала съм още много изяви на сцена и съм била на още състезания, освен това в Сандански. Понякога слушам музика, вървейки към вкъщи и си танцувам..."


Видинската област е много богата на танцов фолклор, смята Николина Василева:

"Ние се радваме на нашите баби и дядовци, нашите предци, които са успели да съхранят този фолклор и да ни го предадат на нас, а ние впоследствие го предаваме на децата. Когато стане дума да разговаряме на тази тема, като специалисти, се оказва, че сме много богати. Откакто съм завършила, освен с децата, с които съм работила, обработените танци на базата на фолклора, аз се занимавам и като организатор, издирвач, пресъздаване на автентичния фолклор на Видинския край... За всички манифестации сме правили танцова композиция, почти всяко училище имаше формация. Композиции на фолклорна основа и спортни също. На площада се правеха и ние закривахме манифестацията..."
По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50