Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцът - символика или ритуал

Яна Маринова, Радост Димитрова и Николина Василева (от ляво надясно)
Снимка: Радио ВИДИН
В последния четвъртък на месец май, в рубриката "На раздумка с Яна Маринова" гостуват хореографът Николина Василева, заедно с 10- годишната Радост ДимитроваРазговорът е за танца, символика или ритуал е. 

"Казваха, че майка ми е пяла добре, пък баща ми е танцувал добре. Вероятно така е било", коментира Николина Василева:

"Съдба. В училище, когато тръгнах, по онова време много се държеше да се движим, да танцуваме, да пеем, да се занимаваме с жанровите изкуства. Най-яркият ми спомен е останал, когато дойдох в град Видин да уча в средното училище. И в един ден пристигна хореограф от Профсъюзния дом на културата "Илия Михайлов", така нареченият Алчо. Дойде да събира деца танцьори, за да правят танцов състав на училището. Директор по това време беше Френк Кочанов, споменавам и неговото име, защото той беше много запален по тези неща. Учим техникум - химия, заради заводите в нашия град, а в същото време всички след завършването, завършихме нещо, свързано с изкуството и то с танца, та добре ни е ориентирал. Аз и една моя съученичка, не знам къде се бяхме загубили в училището, но когато е идвал Михайлов в училището, сме пропуснали. Отидохме при курсовия и се помолихме да ни представи там, искаме да участваме, а той се обърна и каза: "Хайде, хайде, ще мине и без вас!". Но явно не се мина и без нас..."

Радост Димитрова казва, че танцува от много малка:

"Аз танцувам от 5 години, първите две - класически балет, а последните три - модерен балет. Доставя ми удоволствие и ми харесва да танцувам... Няколко момичета от класа, на които им харесва да танцуват, но не знаеха къде да се запишат, ги насочих към танцова школа и сега танцуват много добре. Танцът за мен е удоволствие и щастие... Аз танцувам и вкъщи, не само в танцовия състав, сама, просто започвам да танцувам. Имала съм още много изяви на сцена и съм била на още състезания, освен това в Сандански. Понякога слушам музика, вървейки към вкъщи и си танцувам..."


Видинската област е много богата на танцов фолклор, смята Николина Василева:

"Ние се радваме на нашите баби и дядовци, нашите предци, които са успели да съхранят този фолклор и да ни го предадат на нас, а ние впоследствие го предаваме на децата. Когато стане дума да разговаряме на тази тема, като специалисти, се оказва, че сме много богати. Откакто съм завършила, освен с децата, с които съм работила, обработените танци на базата на фолклора, аз се занимавам и като организатор, издирвач, пресъздаване на автентичния фолклор на Видинския край... За всички манифестации сме правили танцова композиция, почти всяко училище имаше формация. Композиции на фолклорна основа и спортни също. На площада се правеха и ние закривахме манифестацията..."
По публикацията работи: Изабел Борисова
Вижте още

Община Видин ще кандидатства за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион

Местната управа във Видин ще кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион. С решение на Общинския съвет беше дадено съгласие при санирането на двете сгради да има собствен принос, който да е до 10% от стойността на бюджета за ремонтите. Търгове с тайно наддаване ще..

публикувано на 29.05.23 в 17:09

Ясен е победителят в Националната кампания "Зелено четене"

Приключи Националната кампания "Зелено четене", която за поредна година избра Видин за един от 8-те града в страната, където се провежда. В рамките на кампанията много български автори дариха свои книги, които жители на градовете-участници намираха на различни зелени локации.  Това е третото издание на "Зелено четене", а за пръв път във Видин лично..

публикувано на 29.05.23 в 13:28

Може ли да са опасни детските играчките и как да ги избираме?

В навечерието на Деня на детето на дневен ред пред всеки родител изниква въпросът "Какъв подарък да купя на детето си?" Пазарът от своя страна е богат от към избор на най-различни играчки, но много често зад оригиналната им визия се крие и сериозна опасност за здравето на детето.  Много е важно, когато избираме стоки за деца, включително и играчки,..

публикувано на 29.05.23 в 12:30

Завършена е плочата за паметника на Пилон "Рожен"

Приключи изработката на плочата, която ще бъде в основата на новия Паметник на Обединението - 111-метровия пилон "Рожен" в Родопите. Монументът изобразява картата на България, а на него са вдълбани двайсет и осем послания от 28-те административни области в страната.  Дизайнът и проектът са на каменоделецът, скулптор и завеждащ работилницата в..

публикувано на 29.05.23 в 11:53

Отбелязваме 173 години от въстанието в Северозападна България

На днешната дата през 1850 избухва въстанието на българския Северозапад, в което големи групи селяни излизат на бунт. Видин, Белоградчик, Раковица, Лом, Грамада, Старопатица, Урбабинци и  още  десетки  села въстават и зле въоръжени или изобщо невъоръжени селяни с хиляди се стичат към сборните пунктове. Това въстание срещу османската власт е..

публикувано на 29.05.23 в 11:36

В "Музикална зона" слушаме ZAZ

 Френската певица ZAZ, чието име е Изабел Жофруа, е истинско явление в музикалната индустрия през последните години заради изключителното си сценично присъствие и специфичния си, леко дрезгав глас. Изабел започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони. Когато се мести да живее в Париж през 2006 г., Изабел започва..

публикувано на 29.05.23 в 10:50

Величието на човешкия живот започва оттам, откъдето започва вярата във вечността

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа" (Йоан. 17:3). "Седмата неделя след Пасха Църквата е посветила на  борбите против арианството..

публикувано на 28.05.23 в 08:00