Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Работещи в осигурителния институт в Северозапада излязоха на протест

| обновено на 25.05.23 в 14:10
Работещи в НОИ-Монтана излязоха на протест.
Снимка: Любо Андреев

Работници и служители на Националния осигурителен институт (НОИ) във Враца и Монтана протестираха, като по този начин подкрепиха исканията на ведомството на национално ниво за увеличение на заплатите с минимум 30% от 1 януари 2023 година. Част от служителите на НОИ във Видин са се включили в предварително събраната подписка, но днес никой не е участвал в протестните действия, съобщи за Радио ВИДИН Цветанка Дичева, началник на отдел "Административен " към Териториалното поделение на осигурителния институт в крайдунавския град.

Символичната стачка във Враца изкара недоволните пред сградата на регионалното управление между 10.00 и 11.00 часа.


Сашка Николова:


"Ние не сме спирали да работим. Стачкуваме в момента, но има кой да работи на гишетата. Тук сме, за да може и гражданите, които имат нужда от нашата дейност, да са доволни… Полагаме извънреден труд, напълно доброволно, за да се справим с увеличената работа. Наскоро четох, че средният доход на член от семейството е 1 500 лева. Ние не го достигаме."


Валя Тодорова:


"Ние чакахме някой да се сети за нас, затова толкова дълго търпяхме. Решихме, че вече е време да действаме. В магазина цените вървят нагоре, а заплатите не мърдат… Ние не искаме нещо, което не сме си заработили. Сега го казваме: Искаме увеличение на заплатите, защото повече не може да се търпи!"


Средната заплата на служителите в НОИ – Враца е около 1 000 лева. Претенциите им са за 30-процентно увеличение, което да се въведе със задна дата от началото на годината.

Протестиращи служители пред НОИ-Враца

Работещите в НОИ-Монтана подкрепиха националната стачка.


"Настояваме за 30% увеличение на заплатите. Последната индексация бе преди година и половина с 6-7%. Нашата работа е специфична и трябва да имаш добра квалификация, за да не се греши", каза Стефка Петрова, старши експерт:


"Увеличаване на трудовите ни възнаграждения, минимум 30%, считано от 1 януари. Всички колеги са отговорни, работят от много години в системата на НОИ."


Около 1000 лева взима експерт в НОИ-Монтана. 


"В другите институции вече няколко пъти им вдигаха заплатите. При нас няма", заяви Петър Петров, експерт в НОИ-Монтана:


"Адекватно заплащане. В отдел "Пенсии" е безкрайно много натоварването, както и в сектор "Краткосрочни плащания", болничните и покрай ковид кризата, ние също работим с граждани. В приемната минават страшно много хора, нямаше никакви добавки за това, че постоянно сме изложени на някакъв риск."


Общо 74 души работят в Териториалното поделение на НОИ-Монтана. Пенсионерите в областта са над 40 000.


Ако не бъдат чути, служителите на НОИ са готови на ефективни стачни действия.


Вижте още

Снимката на 8 юни 2023 година

С  цветни чадъри  е украсен  площад "Алеко Константинов" в центъра на Монтана.  Инициативата е по повод 26 юни- Международен ден за борба с наркоманията. При  земетресение  трябва да се изчака на най-безопасно място да премине трусът и тогава да се напусне сградата. Това каза за Радио ВИДИН инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в..

публикувано на 08.06.23 в 18:05

През юни здравноосигурените могат да сменят личния лекар

До края на юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар с друг.  Желаещите да сменят личния си лекар  трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. Формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса или да бъде получен от новоизбрания личен лекар. При смяната..

публикувано на 08.06.23 в 17:25

Иновативен форум се проведе в ломската гимназия по производствени технологии

Професионалната гимназия по производствени технологии (ПГПТ) в Лом бе домакин на тридневна програма за мобилност по Националната програма „Иновации в действие“ . Училището сподели иновативен опит в областта на професионалното образование с училища от Варна, Ямбол и Омуртаг. Ученици и учители от Професионалната  гимназия по текстил и моден дизайн..

публикувано на 08.06.23 в 16:44

Над 6 хиляди лева от концерта "Децата правят чудеса" във Видин

Над 6000 лева са събрани по време на благотворителния концерт "Децата правят чудеса" във Видин. Идеята на организаторите  - дамски "Инър Уийл клуб", е със средствата да бъдат закупени пейки с формата на разтворена книга. Видинските деца бяха повече от прекрасни, коментира Кристина Михайлова от организацията. "Публиката остана очарована от..

публикувано на 08.06.23 в 16:20

Мариета Георгиева е назначена за заместник-министър на образованието и науката

Със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков за заместник-министър на образованието и науката е назначена Мариета Георгиева , съобщават от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Мариета Георгиева заема тази длъжност за втори път, като на същия пост е била и през 2022 г. Повече от 20 години е директор на..

публикувано на 08.06.23 в 15:10

Кметът на Градец иска почистване на река Тополовец

Комисия, инициирана от Община Видин, е проверила състоянието на река Тополовец при видинското село Градец . Кметът Илия Томов обясни за Радио ВИДИН, че няколко пъти е подавал сигнали за почистване на коритото на реката, която минава през населеното място. Преди години заради пълноводието и повредени саваци, тя наводни близките къщи. "Вчера..

публикувано на 08.06.23 в 14:26

Цветни чадъри в борбата срещу наркотиците в Монтана

С цветни чадъри е украсен  площад "Алеко Константинов" в центъра на Монтана. Инициативата е  по повод 26 юни- Международен ден за борба с наркоманията, поясни   Мария Шуманска , председател на Общинския съвет по наркотични вещества: "Изживяваме своите цветни емоции по различен начин и свободен дух от това- да употребяваме наркотични вещества...

публикувано на 08.06.23 в 13:57