Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

15 жилищни сгради в Монтана кандидатстват за саниране

Снимка: Любо Андреев


Проектни предложения на 15 жилищни сгради в Монтана са одобрени от общината за саниране с европейски средства по Програмата за възстановяване и устойчивост. Кметът на Монтана Златко Живков подписа с председателите на сдруженията договори. За санирането на първите 15 сгради сумата, която се очаква да получат е 10 269 283 лева, съобщи Живков. По тази процедура община Монтана е включена в групата на градските общини, които са определени като основни центрове на растеж в Националната концепция за пространствено развитие. Максималната безвъзмездна финансова помощ за общината е 30 милиона лева.


"Това е най-големият интерес на българите, не на Монтана. Ние не сме единствените. Има смисъл в това да бъдат използвани средствата от Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз."


Красимира Томова (на снимката) е председател на сдружението на блок 5 в "Младост" 1, с 8 етажа. Сумата, която очакват, е над 740 000 лева. Томова призна, че е имало трудности:


"Трябваше много да обясняваме някои неща и ние питахме много, тук ни помогнаха от Общината, служителите, каквато информация сме искали са ни я давали."


До края на годината се очаква одобрение на проектни предложения. Програмата за саниране е до 30 юни 2026 година. По предишната програма за саниране в Монтана бяха ремонтирани 8 жилищни блока.


Вижте още

Снимката на 29 май 2023 година

Лошите метеорологични условия създадоха трудности през втория ден на участниците в Националния туристически  поход по пътя на Ботевата чета.    Ученическите групи, които се включват в 75-тия Национален туристически поход са 45 от 16 области на страната. 480 четвъртокласници от 24 училища в област Видин днес са се явили на..

публикувано на 29.05.23 в 18:05

Лошо време затруднява участниците в похода по пътя на Ботевата чета

Лошите метеорологични условия създадоха трудности през втория ден на участниците в похода по пътя на Ботевата чета. "Групата се държи все още, макар че метеорологичните условия днес показаха най-лошата си страна - имаше страхотен дъжд докато наближавахме почивката на обяд в село Алтимир. В момента грее слънце, всичко е наред, поизсъхнахме, но..

публикувано на 29.05.23 в 16:35

Три фирми искат да проектират и строят нов мост в Горна Кремена

Три фирми са подали ценови оферти за участие в обществената поръчка за изработване на технически проект и строителство на нов мост  в село Горна Кремена  на третокласния път Роман - Мездра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". "ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА ООД" ООД - 465 010,67 лв. без ДДС; ДЗЗД "Кремена Билд" с участници: "ПАРСЕК ГРУП" ЕООД,..

публикувано на 29.05.23 в 15:55

Игра ще припомня значими факти за Ботевата чета на ученици от Враца

Общо 14 отбора от ученици ще се впуснат в играта "Ботев оставя след и днес", организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Събитието е част от програмата на "Ботеви дни 2023". То ще продължи до 2 юни, а целта е учениците да научат любопитни факти за славния поход на Ботевата чета и да открият значими за историята на града ни места,..

публикувано на 29.05.23 в 15:38
Рекорден брой участници се включиха в спортния риболовен турнир за деца на язовир

Състезание по риболов за деца организираха в Кула

Турнир по сп ортен риболов за деца   се проведе на язовир "Кула" . Проявата бе по повод Международния ден на детето и се организира от Община Кула. "Над 30 бяха участниците - рекорден брой тази година, в три възрастови групи: за деца до 7 години, 7-12 години и за деца 12-16 години. Община Кула е главен организатор на турнира по мое..

публикувано на 29.05.23 в 15:20

Във Видин 480 четвъртокласници на изпит по български език и литература

480 четвъртокласници от 24 училища в област Видин днес са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха за Радио ВИДИН от Регионалното управление на образованието (РУО), като допълниха, че 36 деца не са се явили на изпита. Националното външно оценяване е преминало без проблеми, информираха още от РУО - Видин...

публикувано на 29.05.23 в 12:50

Предстои да оценят щетите от пожара в Иново

Детска игра с огън е причината за пожара , който през почивните дни унищожи покривната конструкция на бившата училищна сграда в село Иново. "Деца, деца, играейки си училището, запалили са си огън, така тръгва пожарът, обхваща втория етаж и покрива. Училището е старо, запуснато е, но вторият етаж е почти изгорял. Първият етаж е запазен, там е..

публикувано на 29.05.23 в 12:46