Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Увековечиха Димитър Попов и Генчо Генчев в Кула

Снимка: Наско Цанов

В Кула откриха паметни плочи на маестро Генчо Генчев и премиерът в 81- вото българско правителство Димитър Попов, които са родом от градчето.

Паметните знаци бяха тържествено открити от кмета на общината Владимир Владимиров.

Поставянето на паметни плочи на двама именити граждани на Кула бе обсъдено на заседание на местния Общински съвет още миналата година. Предложението е на челната стена на Народно читалище "Просвета 1882" да бъдат почетени Димитър Попов - шест години след смъртта му, на 05.12.2015 г. и композиторът Генчо Генчев - три години след смъртта му, на 07.10.2017 г.

Димитър Попов е бил  министър-председател на Република България в 81-вото правителство, управлявало страната от 22 декември 1990 до 8 ноември 1991 г. 

Генчо Генчев бе ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав"“ почти до смъртта си през 2017 година. Носител е на най-високите национални отличия – "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и значката "Златна книга" , както и Златен печат на съвета на европейската научна и културна общност.

Паметните плочи бяха открити в Кула в навечерието на 24 май. 
Вижте още

Снимката на 29 май 2023 година

Лошите метеорологични условия създадоха трудности през втория ден на участниците в Националния туристически  поход по пътя на Ботевата чета.    Ученическите групи, които се включват в 75-тия Национален туристически поход са 45 от 16 области на страната. 480 четвъртокласници от 24 училища в област Видин днес са се явили на..

публикувано на 29.05.23 в 18:05

Лошо време затруднява участниците в похода по пътя на Ботевата чета

Лошите метеорологични условия създадоха трудности през втория ден на участниците в похода по пътя на Ботевата чета. "Групата се държи все още, макар че метеорологичните условия днес показаха най-лошата си страна - имаше страхотен дъжд докато наближавахме почивката на обяд в село Алтимир. В момента грее слънце, всичко е наред, поизсъхнахме, но..

публикувано на 29.05.23 в 16:35

Три фирми искат да проектират и строят нов мост в Горна Кремена

Три фирми са подали ценови оферти за участие в обществената поръчка за изработване на технически проект и строителство на нов мост  в село Горна Кремена  на третокласния път Роман - Мездра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". "ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА ООД" ООД - 465 010,67 лв. без ДДС; ДЗЗД "Кремена Билд" с участници: "ПАРСЕК ГРУП" ЕООД,..

публикувано на 29.05.23 в 15:55

Игра ще припомня значими факти за Ботевата чета на ученици от Враца

Общо 14 отбора от ученици ще се впуснат в играта "Ботев оставя след и днес", организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Събитието е част от програмата на "Ботеви дни 2023". То ще продължи до 2 юни, а целта е учениците да научат любопитни факти за славния поход на Ботевата чета и да открият значими за историята на града ни места,..

публикувано на 29.05.23 в 15:38
Рекорден брой участници се включиха в спортния риболовен турнир за деца на язовир

Състезание по риболов за деца организираха в Кула

Турнир по сп ортен риболов за деца   се проведе на язовир "Кула" . Проявата бе по повод Международния ден на детето и се организира от Община Кула. "Над 30 бяха участниците - рекорден брой тази година, в три възрастови групи: за деца до 7 години, 7-12 години и за деца 12-16 години. Община Кула е главен организатор на турнира по мое..

публикувано на 29.05.23 в 15:20

Във Видин 480 четвъртокласници на изпит по български език и литература

480 четвъртокласници от 24 училища в област Видин днес са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха за Радио ВИДИН от Регионалното управление на образованието (РУО), като допълниха, че 36 деца не са се явили на изпита. Националното външно оценяване е преминало без проблеми, информираха още от РУО - Видин...

публикувано на 29.05.23 в 12:50

Предстои да оценят щетите от пожара в Иново

Детска игра с огън е причината за пожара , който през почивните дни унищожи покривната конструкция на бившата училищна сграда в село Иново. "Деца, деца, играейки си училището, запалили са си огън, така тръгва пожарът, обхваща втория етаж и покрива. Училището е старо, запуснато е, но вторият етаж е почти изгорял. Първият етаж е запазен, там е..

публикувано на 29.05.23 в 12:46