Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ботеви дни" започват във Враца

Снимка: Ива Антонова

С тържествена церемония тази вечер ще бъдат открити "Ботеви дни" във Враца, посветени на 147-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Програмата на "Ботеви дни" включва близо 50 събития, сред които рецитали, изложби, концерти на открито и национални конкурси. За първи път тази година ще има два лазерни спектакъла, посветени на поета - революционер. Най-мащабните прояви са националният туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение на историческия връх и тържественият митинг - заря. Честванията продължават до 2 юни и събират много врачани и гости на града. 

"Ботевите дни са прекрасна форма за честването на подвига на Ботев, неговата чета и борците за свобода... Отбелязваме почитта си към този човек, това, че той ще остане жив в нашите мисли векове наред.", коментираха врачани.
Вижте още

Продават общински жилища във Враца

Общинските съветници от Враца решават на следващото си заседание дали да продадат 7 жилища от фонда на местната управа. Предложението за това внася заместник-кметът Петя Долапчиева.  Според докладната, продажната цена на недвижимостите е съобразена с чл. 46 от Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища, съгласно..

публикувано на 29.05.23 в 07:49

ПП-ДБ получават втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчва в 17.00 часа днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ).  Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС - се отказа да предлага кабинет в полза на управленска формула с втория мандат на ПП-ДБ.  Преди..

публикувано на 29.05.23 в 07:26

Петима задържани шофьори във Враца през последните 24 часа

Петима шофьори, управлявали моторни превозни средства под въздействието на наркотици, са задържани в ареста на районното управление във Враца през изминалата нощ.  По данни на ОД на МВР всички те са били заловени през изминалите 24 часа, в нарушение заради което срещу петимата са образувани бързи производства. Трима от задържаните са врачани – на 20,..

публикувано на 28.05.23 в 13:46

Сдружение ще развива потенциала на Берковица

Вчера в Берковица се учреди ново гражданско сдружение с името „Обичам Берковица". Неправителствената организация ще е в обществена полза и си поставя амбициозни цели, свързани с развитието на Берковица като туристически град и развитието на гражданското общество. Повече за целите на сдружението от Милован  Жан Панталеев, избран за председател на..

публикувано на 28.05.23 в 13:18

1500 души тръгват по стъпките на Ботевата чета

Започва 75-то издание на националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх историческия връх Околчица.  Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масовата туристическа проява у нас. Тази година в него участват близо 1500 души от 16 области на страната.  1200 от участниците са ученици.  Евгени..

публикувано на 28.05.23 в 07:23

Над 200 души блокираха международния път Е-79 край врачанското село Краводер

Местни жители излезнаха на протест срещу лошото състояние на пътя. Движението беше ограничено за близо половин час по обяд. В протеста се включиха жители на селото и врачани.  "Тук е най-натовареният път от години. От Видин минават тирове и както виждате всичко се съсипва, то просто асфалта не подлежи на натиска на тировете. Батак.. От години..

публикувано на 27.05.23 в 15:10

Колоездачи от шест държави участват във Велообиколката на Северозапада

За трета поредна година Чипровци е домакин на Велообиколката на Северозапада. 350 участници от страната и чужбина се пуснаха по мартрушите от 45, 75 и 105 километра на територията на областите Монтана и Видин.  Еленко Еленков е един от организаторите на Велопохода: "Правим го за трета година. Радваме се, че сме го превърнали в традиция и ще..

публикувано на 27.05.23 в 14:09