Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима нови почетни граждани на община Мездра получиха своите отличия

Снимка: Община Мездра

Трима заслужили дейци на здравеопазването, изобразителното и театралното изкуства - д-р Венцислав Анков, Евгени Кучков и Юли Пухалски, които наскоро бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на община Мездра”, получиха своите отличия, съобщават от Община Мездра. Това стана на майската сесия на Общинския съвет (ОбС). Отличията връчиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и председателят на ОбС Яна Нинова.


"Връчването на званието "Почетен гражданин на община Мездра" се превърна в традиция в месеца на Празниците на културата "Мездра-май". Една признателност към всички онези, оставили частица от себе си тук, оставили следа в историята на общината ни. Нека не забравяме, че Мездра е отговорност, Мездра е кауза, Мездра е любов! С признателност към хората, допринесли за по-доброто бъдеще на Мездра, отдаваме почит към вас, новите ни почетни граждани“, каза по време на церемонията Яна Нинова


Дългогодишният лекар хирург в Многопрофилна болница за активно лечение - Мездра д-р Венцислав Анков е удостоен със званието за цялостен принос в здравеопазването в община Мездра.


"Искам да благодаря на общинските съветници, на Председателя на ОбС, на г-н кмета, за тази голяма и престижна награда. Когато получавам тази награда, не мога да не се обърна към моите колеги в болницата, с които сме работили години, години наред за здравеопазването в общината. Благодаря ви", заяви при получаване на отличието д-р Анков.


Художникът Евгени Кучков е удостоен със званието за неговите изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината.


"Тази награда не я считам лично за себе си. Тази награда е в памет на майка и татко… Това са хората, които създадоха две момченца и ги възпитаха в родолюбие и в труд. Аз не знам друго семейство да има двама сина - и двамата почетни граждани на този град. Това е в тяхна памет", каза развълнувано творецът. 


Театралният режисьор Юли Пухалски също получава високото отличие за изключителни му заслуги и особен принос в духовния живот на общината:


"Искрено съм изненадан, че ми се отдава такава чест, дами и господа, не съм си го и помислял дори. И когато една вечер си легнах като почтен гражданин и казах: "Лека нощ!" на съпругата си, а на другата сутрин се събудих като почетен гражданин, се почувствах като риба на сухо - не знаех какво да кажа, не можех да говоря… Сега, когато съм отново във "водата", остава по-трудното - да остана почтен, макар и почетен гражданин на Мездра. Благодаря ви от цялото си сърцев и душа! Честит 24 май "на патерица"! Честита награда на Георги Господинов и на всички нас - наградата "Букър"! Благодаря ви!“


Почетните граждани на община Мездра стават общо 70. Доайени сред живите носители на званието са роденият в с. Върбешница виден български историк проф. Петър Петров (р. 1924 г.) и народният инструменталист, майсторът на окарината полк. инж. Георги Димитров от с. Лик (р. 1931 г.). Най-младите носители на отличието са лекоатлетът Митко Ценов (р. 1993), гимнастичката Мая Пауновска (р. 1988), треньорът по лека атлетика Йоло Николов (р. 1984), физикът доц. д-р Венелин Кожухаров (р. 1980 г.) и шахматистката Мария Велчева (р. 1976 г.), информират от община Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45