Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Снимка: Фейсбук

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки, които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от историята на Видин. Инициативата е на дамите от "Инър Уийл клуб", които неотдавна поставиха цветния надпис "ВИДИН" пред драматичния театър. В близост ще бъдат и новите "умни" пейки. 

"Нашата първоначална идея е да сложим три пейки. Тези пейки ще предоставят възможност за зареждане на мобилни телефони и достъп до интернет. Освен че са много красиви, тези пейки ще бъдат полезни за хората, защото ще могат да заредят своите телефони и да ползват безплатен интернет. На тях ще бъдат изписани различни факти за нашия град, които ще са полезни за децата и за гостите на града. Още повече, че от корабите слизат много туристи и вече ще имат и пейки, на които да си отпочинат", обясни Кристина Михайлова от организацията.

В благотворителния концерт "Децата правят чудеса" ще се включат ученици от училищата "Иван Вазов", "Цар Симеон Велики", "Любен Каравелов", "Св. св. Кирил и Методий", както и танцьорите на "Елит тийм" и "Mom’s dream".

За учениците и учителите от училище "Иван Вазов" това не е първата благотворителна инициатива, която подкрепят. А режисьор на спектакъла е преподавателят в начален етап Вили Миладинова, обясни директорът на учебното заведение Пролетка Цветкова.

"Благотворителността не е чужда за нашето училище и смятаме, че това е пътят, по който можем да възпитаваме чисто човешки ценности у нашите ученици, и смятаме, че чрез тази кауза ще направим нашия град по-уютен, по-красив за нашите деца и по привлекателен за гостите и жителите на Видин. Децата са ентусиазирани и се надявам на 7 юни всички да се насладим на чудесните деца на Видин." 

Училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" също се подготвя за изявата. Два състава от около 30 деца ще излязат на сцената, за да покажат своя талант и да докажат, че децата наистина създават чудеса, обясни вокалният педагог Живка Сливенова:

"Ние решихме да участваме, защото подкрепяме неговата цел, която ще позволи на младите да знаят повече за историята на нашия красив град, и вярвам, че благотворителният концерт ще представи децата такива, каквито са - създаващи чудеса... Ние ще участваме с две изпълнения  - народни песни в изпълнение на вокална група "Дунавска дъга" и два фолклорни танца, подготвени под ръководството на Мадлен Радулова и Светломир Петров."

"Царските звънчета" също ще огласят салона на театъра, където ще се проведе благотворителният концерт. Това е вокалната група на училище "Цар Симеон Велики". Младите певци ще изпълнят две песни, обясни техният ръководител Даниела Станева:

"Те са деца от начален и среден етап, от 2-ри до 6-и клас, предимно такива с изявени вокални способности. В репертоара ни са предимно популярни училищни песни, на български и английски език. За концерта подготвяме две песни - "Една българска роза" на Паша Христова, а другата се казва "Доброта". Децата се вълнуват, обичат да се изявяват."

Благотворителният концерт ще започне в 18:00 часа, в салона на Драматичния театър във Видин. Очаква се новите "умни" пейки за бъдат поставени до няколко месеца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48