Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ получават втория мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев връчва в 17.00 часа днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). 

Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС - се отказа да предлага кабинет в полза на управленска формула с втория мандат на ПП-ДБ. 

Преди седмица първите две парламентарни коалиции обявиха, че договарят съставяне на общо правителство, което да работи година и половина, а премиерите в него да се редуват на 9 месеца, като Николай Денков поеме първи на ротация поста министър-председател, а след това премиер да бъде Мария Габриел. 

Според видинчани шансовете за съставяне на редовен кабинет в настоящия парламент остават миниминални.

"Искат да взимат парите, а не да управляват... За мен е невъзможно да се разберат... В техен икономически интерес е да направят правителството, има за усвояване европейски фондове, ще направят кабинет в противовес със своите разбирания... Надявам се да се разберат, ако и сега не стане, никога няма да стане... Продължавам да следя предавания и коментари, но някак ситуацията не вдъхва доверие".

Ще има ли редовно правителство с втория мандат? Отговорът на този въпрос остава неясен, след като в събота ГЕРБ-СДС замразиха разговорите за кабинет с ПП-ДБ. 

Причина за решението стана разпространено от депутата Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. В него се чува обсъждане на евентуална коалиция с ГЕРБ, че ПП залага на Мария Габриел, като "застраховка" как такова правителство ще "изпере" лидера на партията Бойко Борисов". Чува се и че ще бъдат сменени шефовете на служби, а имената им синхронизирани с чужди посолства. 

От думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че преговорите за правителство с втория мандат могат да бъдат възобновени при определени условия. Христо Иванов подчерта през вчерашния ден, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

След като акад. Денков получи папката с мандата, той има 7 дни - до 5 юни, за да предложи на президента състав и структура на Министерски съвет или да върне мандата, неизпълнен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат физкултурен салон в началното училище в Белоградчик

Началното училище в Белоградчик ще има физкултурен салон. От построяването си до днес, не е разполагало с такъв. За спортните занимания е използвано малко, тясно помещение в приземен етаж на сградата, съобщават от общинската администрация.  Още в първия учебен ден учениците от училище "Васил Левски" ще бъдат посрещнати с ново, просторно и..

публикувано на 24.08.24 в 15:15

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44