Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 май 2023 година

Лошите метеорологични условия създадоха трудности през втория ден на участниците в Националния туристически поход по пътя на Ботевата чета.  Ученическите групи, които се включват в 75-тия Национален туристически поход са 45 от 16 области на страната.



480 четвъртокласници от 24 училища в област Видин днес са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха за Радио ВИДИН от Регионалното управление на образованието (РУО), като допълниха, че 36 деца не са се явили на изпита. Националното външно оценяване е преминало без проблеми, информираха още от РУО - Видин. 

Намалява броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда в Северозападна България. Към края на април с над 1 % по- малко от март, а спрямо април миналата година те са по- малко  6,5%. 


Над 30 точки бяха включени в дневния ред на заседание на Общинския съвет във Видин. Бившият кмет и настоящ общински съветник Огнян Ценков постави въпроси по проекта за доизграждане на пречиствателната станция и спечеленото дело срещу австрийската фирма за нанесени финансови щети. 


Общинските съветници от Враца ще решават на следващото си заседание дали да продадат 7 жилища от фонда на местната управа. Предложението за това внася заместник-кметът Петя Долапчиева. 


Три фирми са подали ценови оферти за участие в обществената поръчка за изработване на технически проект и строителство на нов мост в село Горна Кремена на третокласния път Роман - Мездра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".


Пожар е унищожил покривната конструкция на бившата училищна сграда в село Иново, съобщават от полицията във Видин. Според първоначалните данни причината за пожара е детска игра с огън. Детска игра с огън е причината за пожара, който през почивните дни унищожи покривната конструкция на бившата училищна сграда в село Иново.


Турнир по спортен риболов за деца се проведе на язовир "Кула". Проявата бе по повод Международния ден на детето и се организира от Община Кула.


Общо 14 отбора от ученици ще се впуснат в играта "Ботев оставя след и днес", организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Събитието е част от програмата на "Ботеви дни 2023".


Музикален салон, посветен на българските композитори и фолклора, организира видинското читалище "Цвят-1870".В събитието ще участва смесен хор "Видин" и възпитаници на школата по пиано при читалището, а водещ е Албена Лисова. 


За ден младежкият дом в Монтана ще се превърне в  грънчарска работилница. Това се случва за втора поредна година. Грънчарското студио ще е във фоайето на институцията в сряда на 31 май.

14 фолклорни формации от 5 държави ще участват в шестнайсетото издание на Международния фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той ще бъде открит в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух. В 19:30 часа на 4 юни на обновения площад "Жеравица" ще прозвучат химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония.


На 3 и 4 юни 2023 г. град Вършец ще бъде домакин на ІХ Mеждународен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица". Фестивалното събитие е част от културния календар на Община Вършец. 


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23