Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирането на втория мандат е много трудно осъществимо

Светлин Тачев: Границите между статукво и промяна вече са размити, наблюдаваме война на всеки срещу всеки

Трябва да се мисли трезво в тази ситуация и да се приеме, че по-важното е все пак държавата да продължи да функционира нормално

Снимка: Светлин Тачев, личен архив

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания за премиер от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" акад. Николай Денков. Тонът на държавния глава обаче бе изненадващо остър. Конституционната процедура се случи на фона на "замразени преговори" с ГЕРБ-СДС заради разпространен от депутата Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. 

В "Посоките на делника" политическата обстановка коментира политологът от Агенция "Галъп", а отскоро и асистент в Института по философия и социология при Българската академия на науките, д-р Светлин Тачев:

"Пролича си, че президентът Румен Радев е ядосан от стеклите се събития в последните дни, което рефлектира върху изказа му спрямо кандидата на ПП-ДБ и изобщо върху ситуацията за възможност за съставяне на правителство с втория мандат. Това, разбира се, доведе до ответна реакция от страна на симпатизантите на ПП-ДБ. Все пак Конституцията беше спазена въпреки острия тон. Тази ситуация много напомня на събитията от края на 90-те години след оставката на Жан Виденов и ролята на Петър Стоянов при връчването на мандата отново на БСП. Но все пак тогава сме изправени пред гражданска война, докато сега ситуацията е много по-различна, много по-спокойна, членове сме на НАТО и ЕС, така че няма чак такава възможност за някакви сътресения, които да очакваме след подобни реакции."

Според политолога реализирането на втория мандат е много трудно осъществимо.

"Записите, които бяха оповестени от Радостин Василев, забиха клин във възможността за създаване на правителство. Цялото напрежение около всичко, което се изговори в тези записи, доведе до ситуация, в която подобно правителство, което можеше да бъде реализирано, на практика е замразено, а времето за реакция е твърде малко, което предвещава една много сложна и трудна комуникация между първите две политически сили. В случая ГЕРБ-СДС са тези, които имат шанса да изземат инициативата от ПП-ДБ, които бяха в ситуацията да изискват. В момента партията на Бойко Борисов е тази, която може да изисква. Едни бързи предсрочни избори може да са успешни за ГЕРБ, тъй като не се знае какви са щетите върху доверието спрямо ПП-ДБ. От друга страна, Борисов вече е легитимиран. Изобщо идеята, че можеше да управлява с ПП-ДБ успя да го легитимира пред западните партньори и в момента е в ситуацията, в която може да изисква. За него от една страна е добре да има предсрочни избори, но от друга е добре да има и правителство, защото вече е в ситуацията, в която може да изисква повече контрол в едно такова правителство, защото до момента бе в ситуацията, в която искаше да подкрепи, само за да бъде легитимиран."

Проблемът в изтеклите записи не е чак толкова в това какво се говори, добави Светлин Тачев.

"Предполагам, че при повечето политически формации се говори по този начин. Проблемът е, че изобщо е позволено на едно такова високо ниво в политическата партия да се правят записи, които да се използват като компромат. Една такава компроматна война, която сме виждали много пъти- изтичане на записи, снимки, естествено влияе върху общественото мнение. В такава ситуация е много трудно да се вземе решение и да се правят констатации без емоции. Времето, което имат ПП-ДБ да съставят правителство, е твърде малко, защото обществото и политиците все още са под влиянието на емоциите от изтеклите записи. Видя се, че това рефлектира дори и върху президента, който също показа, че е подвластен на емоциите. ГЕРБ е в ситуацията, в която в момента е по-добре да не влизат в целия този шум и дебат, защото имат най-голяма изгода от настоящата ситуация. Те са тези, които сега могат да изискват и да решат съдбата на едно правителство или да се върви към предсрочни избори. В случая ПП-ДБ са тези, които трябва да търсят комуникация с ГЕРБ, които замразиха преговорите и така "трупат дивиденти" в своя полза."

Протестите от 2020 година приключиха с това, че политическите противници тогава сега си подадоха ръка.

"Но това е чисто формално, защото процесите, които отключи 2020 година, са доста по-мащабни, отколкото противопоставянето между статукво и промяна. Процесите, които се отключиха особено през последните седмици, вече са неконтролируеми и са извън противопоставянето статукво-промяна, защото вече границите между статукво и промяна са размити, но процесите са хаотични, наблюдаваме война на всеки срещу всеки и не е ясно до какво ще достигнем накрая."

Ако се състави експертен кабинет, това ще е в полза на ГЕРБ, смята още политологът.

"Продължаваме промяната предлагаха по-скоро политически кабинет, в който ГЕРБ бяха подчинената страна. В случая това може да е изравняване на силите и успех за първата политическа сила. Естествено, необходимо е да има правителство, бюджет трябва да се гласува, закони по Плана за възстановяване, има много проблеми за решаване, но оттук насетне всичко зависи и от първите две политически сили дали имат желанието да съставят правителство и да продължат напред. Предсрочни избори в летните месеци няма да са особено популярни, ще има ниска избирателна активност и все по-малка легитимност на едно ново Народно събрание. Трябва да се мисли трезво в тази ситуация и да се приеме, че дори и да има електорални сътресения по-важното е все пак държавата да продължи да функционира нормално, защото другото е да се плъзне по плоскостта на популизма, което е опасно."

Ако се стигне до връчване на трети мандат, опциите са твърде малко:

"Традиционно Румен Радев връчва третия мандат на БСП, който до момента не е особено ефективен и трудно може да бъде реализиран. В това Народно събрание липсва малка формация, която да е по-компромисен вариант за съставяне на правителство, каквато беше "Български възход", "Демократична България" или "Изправи се! Мутри вън!", които можеха и имаха желание да направят опит за съставяне на правителство. В случая "Има такъв народ" вече са участвали в управление и много трудно биха имали възможност да съставят правителство, най-малкото защото бяха формацията, която доведе края на правителството "Петков"."

Светлин Тачев коментира и предложението на ДПС за свикване на Велико Народно събрание и "преучредяване на държавата".

"При всяка политическа криза обикновено започва да се говори за Велико Народно събрание, промяна на Конституцията, смяна на модела... Това са мантри, които над едно десетилетие се използват точно в такива моменти, но не съм сигурен, че подобни предложения са адекватни на ситуацията, защото това, че има нужда от промени на части от Конституцията, не означава, че трябва да бъде изцяло променена и какво изобщо означава "преучредяване на страната"? Това е като да приемем президентска република, да сменим пропорционалната с мажоритарна избирателна система, да намалим броя на депутатите... Това са мантри, които влияят на българските граждани, защото "свирят на тънката струна" на желанието за промяна, но на практика те няма да променят кой знае колко ситуацията. Такива послания имат по-скоро електорален ефект от гледна точка на това да събират подкрепа, но нищо повече."

Предложението за съдебна реформа и оставка на главния прокурор, което дойде от ГЕРБ, вкара страната в нов етап- на противоборство в самата прокуратура.

"Това беше основното разковниче между Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС под някаква форма да се създаде правителство, защото от една страна можеше да се случи така, че ГЕРБ да са тези, които движат процесите за съдебна реформа, а всъщност това е една от основните теми на ПП-ДБ, и можеше да се случи така, че вторите да гледат отстрани как се извършва нещо, за което те се борят от години. Тези процеси, които започнаха, всъщност бяха възможността за съставяне на правителство, това действаше като пресечна точка между първите две политически сили."

Сегашната политическа ситуация ще се отрази и на резултатите от местните избори през есента.

"Преди идеята за общо правителство всичко беше концентрирано върху местния вот и до каква степен ГЕРБ ще успеят да запазят голяма част от местната си власт и до каква степен ПП-ДБ ще могат да пробият на местно ниво. По този начин се очакваше една финална битка между статукво и промяна, която да се пренесе на местно ниво. След събитията от последните седмици фокусът е доста по-размит, доста по-различен, ситуацията е различна и тепърва ще видим как ще се отрази на политическите формации. Трябва да сме наясно, че самата ситуация е твърде динамична, за да можем отсега да правим изводи за след няколко месеца."

Не е изключена възможността настоящата политическа криза да доведе до социално напрежение в обществото, прогнозира Светлин Тачев.

"Единственото, което на този етап предвещава не толкова голямо напрежение, е, че наближават топлите летни месеци, в които традиционно социалното напрежение не е толкова високо, колкото през зимните месеци. Успяхме да преминем изтеклата зима без особено големи турбуленции, но не се знае оттук насетне какво следва. Дори и сега да няма чак толкова големи сътресения, не се знае есента и зимата какво се очаква, ако няма стабилност. Това е най-лошият възможен сценарий за страната, защото сме парламентарна демокрация, имаме традиции в нея и липсата на народно събрание, постоянно управление на служебни кабинети, всъщност дискредитира формата ни на управление, което може да отключи процеси по желание за смяната ѝ, което е изключително опасно и което трябва да е сигнална лампа за българските политици и на българските партии, че все пак демокрацията трябва да продължи да съществува под тази форма и да се стабилизира. Трябва ни народно събрание, което да функционира по-дълго време, това все пак е законодателният ни орган, да има изпълнителна власт, която да е редовна, за да може страната да се стабилизира и да функционира нормално."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00