Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стоянов от Видин: На 9 с максимален резултат от тест на "Менса"

9-годишният Иван Стоянов и майка му Миглена Пантова
Снимка: Радио ВИДИН

Деветгодишно момче от Видин постигна най-високия възможен резултат на тест на "Менса". Третокласникът Иван Стоянов е единствен от Северозападна България с 99% на теста за интелигентност в тази възрастова група. С този резултат той вече е включен в младежката структура на най-старата международна организация на хората с висок коефициент на интелигентност. 

Момчето се явява на теста в края на април в Пловдив. Родителите му го водят, подтикнати от успехите, които има по математика, и от лекотата, с която учи чужди езици. Медийни публикации за други деца, постигнали високи резултати в тестовете за интелигентност, също ги подбуждат да опитат, разказа майката на момчето Миглена Пантова.

"По принцип той има доста интереси и от малък говори доста добре английски, което донякъде в началото му пречеше на българския. Но това се изчисти с времето и може би това е поради факта, че гледа много видеа на английски. Общува с англичани, които живеят в нашия район. Другото, което ми направи силно впечатление, нищо че съм негов родител е, че без да знам, преди да започне първи клас, той вече беше научил таблицата за умножение, обаче на английски, тъй като от видеа на английски... Трети клас сега започна да се интересува от шах. Януари не знаеше фигурите, а вчера участва в първия си турнир в категория I-IV клас и спечели златен медал. Мисълта ми е, че през цялото това време показва способности над средните за децата и затова аз реших, че може ни и ние сме едни от тези деца и защо пък да не видим", посочи майката на момчето.

Тестът на "Менса" се оказва лесен за 9-годишния Иван. Успява да реши всички 20 задачи за 20 минути. 

"Задачите бяха логически и ми беше лесно. Те бяха 20 задачи за 25 минутки... Не очаквах този резултат. Мислех, че ще имам от 80 до 90... Аз съм ученик в III "а" клас и уча в училище ОУ "Иван Вазов"... Там мога да науча много неща и съучениците ми и госпожата се държат добре с мен... Любимият ми учебен предмет е час по шах, физическо, математика и английски", каза момчето.

Иван ще участва в ежемесечни срещи и лекции като член на младежката "Менса". Момчето получи и плакет от кмета на община Видин Цветан Ценков за постигнатия максимален резултат на теста за интелигентност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47